• Artikkelit
  • Forumin ja Citycenterin aurinkovoimalat luovat puhdasta sähköä ydinkeskustassa

Forumin ja Citycenterin aurinkovoimalat luovat puhdasta sähköä ydinkeskustassa

Ensimmäisenä oman aurinkovoimalan sai Citycenter, nyt vuorossa on Forum. Sen jälkeen voimaloita suunnitellaan muihin Spondan omistamiin keskustakiinteistöihin. ”Haluamme ottaa kaikki keskustan katot hyötykäyttöön”, Spondan Head of ESG Pirkko Airaksinen sanoo.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan kauppakeskus Forumin katolla kiiltelee jo lähes puolet uuden aurinkovoimalan paneeleista. Kirkkaissa suojavarusteissa työskenteleville asentajille kohde on poikkeuksellinen – työtä tehdään arvokorttelin ytimessä, tuhansien kaupunkilaisten silmien alla.

”On hienoa päästä asentamaan voimalaa näin korkean profiilin kohteeseen. Asennustyö vaatii haastavien olosuhteiden takia tupla-ajan, joten valmista tulee olemaan viikon sijaan kahdessa viikossa”, kertoo viisihenkisessä asennusporukassa työskentelevä Sami.

Forumin aurinkovoimala on asennustiimille innostava hanke. Työtä tehdään ydinkeskustan ytimessä tuhansien kaupunkilaisten silmien alla. ”Tässä projektissa ei ole varaa virheisiin”, asentaja Tuomas nauraa.  

Myös tiimin muille jäsenille ydinkeskustaprojekti on innostava hanke.

”Sponda näyttää esimerkkiä, että myös näin haastavissa paikoissa voidaan hyödyntää aurinkovoimaa. Käytämme tilaajan toiveesta myös tarkkaan valikoituja, Euroopassa valmistettuja aurinkopaneeleita, sillä Sponda haluaa olla 100-prosenttisen varma tuotantoketjun läpinäkyvyydestä”, asentajana neljä vuotta toiminut Tuomas kertoo.

Haastavat olosuhteet vaativat asennustiimiltä tupla-ajan, joten voimala valmistuu Forumin katolle viikon sijaan kahdessa viikossa. Kauppakeskuksen katolle asennetaan yhteensä 218 paneelia.

Kestävän kehityksen kauppakeskus

Asennusta seuraavan kauppakeskusjohtajan Mervi Jäntin mukaan aurinkovoimala on Forumille monin tavoin merkittävä hanke. Suomen ikonisin kauppakeskus on ollut edelläkävijä ympäristövastuun sekä sosiaalisen vastuun saralla ja myös energiatuotannon osalta haluttiin tehdä rohkeita ratkaisuja.

Puhdasta sähköä arvostavat niin vuokralaiset kuin kuluttajatkin.

”Aurinkosähkö on noussut energia- ja ilmastokriisien myötä entistä tärkeämpään asemaan, ja puhdasta sähköä arvostavat niin vuokralaiset kuin kuluttajatkin. Meille tärkeää on myös järjestelmän elinkaaren aikainen turvallisuus. Voimalasta ei saa aiheutua mitään riskejä sen asentajille, käyttäjille tai kiinteistölle,” Jäntti sanoo.

Kauppakeskusjohtaja Mervi Jäntin mukaan aurinkovoimala on tärkeä osa Forumin vastuullisuustyötä. ”Haluamme koota vastuullisia toimijoita saman katon alle ja tarjota heidän käyttöönsä kestävästi suunniteltuja tiloja ja puhdasta energiaa”, Jäntti sanoo. 

Kauppakeskusjohtaja muistuttaa, että isot vastuullisuusinvestoinnit ovat ryhtyneet tuottamaan Spondalle ja sidosryhmille myös ennakoitua suurempaa taloudellista hyötyä.

”Nykyinen energiakehitys nopeuttaa vahvasti hankkeiden taloudellista kannattavuutta”, Jäntti iloitsee.

Päästöt vähenevät ja kohteiden arvo nousee

Spondan Head of ESG:n Pirkko Airaksinen kertoo Forumin ja Citycenterin aurinkovoimaloiden olevan osa Spondan suurempaa energiaomavaraisuussuunnitelmaa. Kauppakeskus Elon katolle rakennettiin voimala vuonna 2020 ja Tampereella sijaitseva kauppakeskus Ratina saa oman voimalansa lähivuosina.

Kaupungin vilkkaimpaan polttopisteeseen, ahtaiden sisäpihojen keskelle nouseva Forumin aurinkovoimala haastaa sekä suunnittelijan että asentajat.

Seuraavaksi voimaloita suunnitellaan muiden Helsingin keskustassa sijaitsevien toimisto- ja liikerakennusten katoille.  

Voimalan sähköntuotanto vastaa noin 300 000 sähköautolla ajettua kilometriä.

Suurimpana vaikuttimena toimii halu tarjota asiakkaille ja muille sidosryhmille paikallisesti tuotettua ja puhdasta energiaa – Forumin voimalan myötä Sponda varmistaa, että kaikki oma ja asiakkaiden käyttämä energia on päästötöntä ja uusiutuvaa.

”Voimalahankkeilla saadaan pienennettyä myös rakennusten ylläpitokuluja ja hiilijalanjälkeä sekä kasvatettua kiinteistöjen arvoa”, Airaksinen kiteyttää.  

Vastuullista kumppanuutta

Aurinkosähköyhtiö Solnet valikoitui Spondan kumppaniksi teknologiansa, turvallisuutensa ja läpinäkyvän toimitusketjunsa ansiosta.    

”Meille on kunnia-asia tehdä yhteistyötä yhtiön kanssa, joka on kymmenettä vuotta kansainvälisen vastuullisuusvertailun huipulla ja joka toimii ison mittakaavan vastuullisuustyöllään koko alan edelläkävijänä ja innoittajana”, Solnetin myyntipäällikkö Peter Richter kertoo. 

Spondan hanke osoittaa, että myös ydinkeskustakohteet saadaan valjastettua uusiutuvan energian tuottamiseen. ”Samalla yrityksille ja kuluttajille avautuu mahdollisuus suosia päästöttömiä tiloja ja ostosympäristöjä”, Solnetin myyntipäällikkö Peter Richter sanoo.

Myyntipäällikön mukaan Spondan rooli korostuu poikkeuksellisen laajan kiinteistöomistuksen takia. Sponda omistaa ydinkeskustasta 11 yli 100-vuotiasta kiinteistöä ja useita muita kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita.

Pitkätähtäimistä energiapolitiikkaa

  • Sponda haluaa tarjota asiakkailleen energiatehokkaita ja ilmastoystävällisiä tiloja ja ostosympäristöjä.
  • Aurinkovoimalahankkeet pohjautuvat yhtiön vastuullisuuden tiekarttaan ja sen kunnianhimoisiin tavoitteisiin.
  • Forumin aurinkovoimala täydentää Spondan energiaomavaraisuutta ja varmistaa, että kiinteistön käyttämä energia on päästötöntä ja uusiutuvaa.
  • Sponda hankki vuonna 2021 merkittävän osuuden Lakiakankaan tuulipuiston sähköntuotannosta, sen myötä 100 % yhtiön kiinteistöjen sähkönkulutuksesta tuotetaan päästöttömällä tuulivoimalla.
  • Toiminnalla halutaan edistää kotimaista energiaomavaraisuutta ja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tehtävää työtä.
  • Yhtiön kaikki 5 kauppakeskusta ja lähes kaikki Helsingin keskustakiinteistöt on ympäristösertifioitu, viimeiset kohteet sertifioidaan lähivuosina kehityshankkeiden yhteydessä.
  • Forum ja Citycenter ovat olleet käytön aikaisen energiankulutuksen osalta hiilineutraaleja maaliskuusta 2022 lähtien.
  • Omana tavoitteena on saavuttaa täysi hiilineutraalius käytönaikaisen kulutuksen osalta vuoteen 2030 mennessä.

Spondalle Global Sector Leader -tunnustus GRESB Real Estate Assessment 2022 -vastuullisuusarvioinnissa >>  

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.