• Artikkelit
  • Spondan Legendat -kävelykierros avaa kiehtovia yksityiskohtia ydinkeskustan kiinteistöistä

Spondan Legendat -kävelykierros avaa kiehtovia yksityiskohtia ydinkeskustan kiinteistöistä

Kävelykierros on jatkoa suositulle Spondan Legendat -opaskierrokselle. Nyt yli 100-vuotiaiden arvokohteiden tarinoista voi nauttia omatoimisesti. Lataa kiertuekartta puhelimeesi ja sukella Helsingin historiaan – tulet näkemään tutut rakennukset uusin silmin!  

Tiedätkö, missä keskustarakennuksessa on järjestetty Suomen loisteliaimmat juhlat tai mitä rakennusta pidetään klassismin taideteoksena? Tai minkä kiinteistön omistusoikeus oli osa toisen maailmansodan rauhanehtoja?

Moni kaupunkilainen kulkee Helsingin keskustassa katsomatta ympärilleen – saatikka ylöspäin. Spondan tarjoama kävelykierros auttaa näkemään tutut keskustakohteet uusin silmin ja avaa uudenlaisen mahdollisuuden kurkistaa oman kotikaupungin historiaan. Arvorakennuksista löytyy hämmästyttäviä tarinoita, upeaa arkkitehtuuria ja sydäntä särkeviä ihmiskohtaloita. Kierrokselle on valittu Spondan omistamia, yli 100-vuotiaita arvokohteita. Kierroksen pituus on noin 2,6 kilometriä ja kohteista tarkastellaan ulkoapäin. Kierros alkaa rautatientorin laidalla sijaitsevasta Fennia-talosta ja päättyy Spondan Korkeavuorenkadulla sijaitsevaan toimistotaloon. Omatoimikierroksella kohteisiin voi tutustua myös haluamassaan järjestyksessä.

Aloita kierros – toimi näin!

  1. Valitse kävelyyn sopivat kengät.
  2. Varaa mukaan valokuvaamiseen sopiva puhelin.
  3. Lataa karttaesite täältä. Voit selata karttaesitettä puhelimella tai tulostaa tiedoston etukäteen paperille. 
  4. Kierroksen ensimmäinen kohde on päärautatieaseman laidalla sijaitseva Fennia-talo.
  5. Ota kierroksella kuva omasta suosikkikohteestasi tai mielenkiintoisimmasta yksityiskohdasta.
  6. Kierros päättyy Spondan Korkeavuorenkadulla sijaitsevaan toimistotaloon.
  7. Julkaise suosikkikuvasi sosiaalisessa mediassa ja merkitse se tunnuksella: #spondanlegendat

Spondalla tärkeä rooli kulttuuriperinnön vaalijana

Helsingin Arkkitehtuurimuseon asiantuntija Petteri Kummalan mukaan keskusta-alueen isoilla kiinteistönomistajilla, kuten Spondalla on merkittävä rooli kulttuurihistoriallisten kohteiden ylläpitäjänä.

”Esimerkiksi Spondan omistamien yli satavuotiaiden arvorakennusten kaltaisia kohteita on suhteellisen vähän, joten ne voivat olla hyvinkin uniikkeja. Siksi niiden vaaliminen on tärkeää”, Kummala sanoo.

Kuvassa Helsingin Arkkitehtuurimuseon asiantuntija Petteri Kummala Fennia-rakennuksen edustalla.

Spondan markkinointi- ja brändipäällikkö Anita Riikosen mukaan historiallisia arvokohteita ylläpidetään ja kehitetään alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen – eikä työ pysähdy koskaan. Riikonen nostaa esimerkiksi vuonna 2020 toteutetun mittavan aulauudistuksen, jossa Sponda modernisoi 20 keskustakiinteistön aulatilat.

Uudistuksessa toisena pääarkkitehtinä toimineen Trium Arkkitehtien Ilkka-Antti Hyvärinen arvostaa tapaa, jolla hanke vedettiin.

”Spondan ansiosta uudistukset voitiin tehdä täysin rakennusten ja arkkitehtuurin ehdoilla. Kohteissa tehtiin myös vaativaa ja päälle päin näkymätöntä konservointityötä, jolla on iso merkitys kohteiden historian ja arvon vaalimisessa. Tällaiset hankkeet ovat kunnianosoituksia Helsingin arkkitehtuurille, koko kaupungille ja kaupunkilaisille”, Hyvärinen kiteyttää. 

Jaa