
Valjasta ihmisyyden supervoima käyttöösi – ohjeet kokonaisvaltaisen läsnäolon harjoittamiseen
Nykypäivän työelämä haastaa kykymme keskittyä hetkeen. Aito läsnäolo on supervoima, joka vähentää stressiä, lisää hyvinvointia ja parantaa tiimityötä sekä tuottavuutta. Lue aivotutkimukseen perehtyneen psykologi Ville Ojasen ohjeet kokonaisvaltaisen läsnäolon harjoittamiseen!
Viime vuodet ovat heikentäneet kykyämme keskittyä hetkeen niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Hybridityön kasvu ja digiteknologian jatkuva läsnäolo ovat etäännyttäneet ihmisiä toisistaan ja hämärtäneet rajaa työn ja vapaa-ajan välillä. Suorittamisen kulttuuri on siirtynyt kuin varkain työpaikoilta myös ihmissuhteisiin ja perhe-elämään – aikaa merkityksellisille kohtaamisille ja aidolle läsnäololle on yhä vähemmän.

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda luo läsnäoloa tukevia toimitiloja, mutta haluaa edistää myös läsnäolon kautta syntyvää hyvinvointia koko yhteiskunnassa. Yritys jakaa viestinnässään läsnäolon merkityksestä kertovia sisältöjä ja kannustaa niin yksilöitä kuin yrityksiäkin läsnäolon harjoittamiseen. Näillä psykologi Ville Ojasen avustuksella laadituilla ohjeilla teet läsnäolosta oman supervoimasi, joka syventää ihmissuhteitasi, tehostaa vuorovaikutustasi ja avaa ovet innovatiiviselle, uutta luovalle ajattelulle.
1. Tiedosta ympäristösi
Aito läsnäolo tarvitsee tietoisuuden avaamista kolmeen eri suuntaan – itseen, toisiin ja ympäristöön. Aloita läsnäolon opettelu tiedostamalla ympäristösi. Missä olet, mitä ajatuksia ja aistimuksia ympärillä olevat asiat herättävät? Käytä kaikkia aistejasi ja huomaa pienetkin yksityiskohdat. Keskity positiivisiin asioihin.
2. Tiedosta itsesi
Käännä huomio sitten itseesi. Minkälaisia tunteita ja aistimuksia juuri nyt koet ja mistä ne johtuvat? Hyväksy myös negatiiviset tunteet. Muista, että sinussa on erilaisista tunteista huolimatta kaikki tarvittava hyvään ja antoisaan kohtaamiseen.
3. Rajaa ajatuksesi ja tunteesi
Ihmisen aivoissa risteilee päivittäin lähes 60 000 jäsentymätöntä ajatusta, joista suurin osa liittyy menneisyyteen tai tulevaisuuteen. Rajaa mielestäsi pois kaikki muut kuin tähän hetkeen liittyvät ajatukset ja tunteet.
4. Tämä hetki on tärkein
Anna mielesi avautua läsnäolon tärkeimpään oivallukseen. Ajattele, että juuri tämä hetki on tärkeintä elämässäsi – kaikki muu on toisarvoista.
5. Keskity läsnä oleviin ihmisiin
Keskity sen jälkeen läsnä olevaan ihmiseen tai ihmisiin. Ajattele, että voit oppia heiltä jokaiselta jotain uutta – ole utelias, katso silmiin, kuuntele ja tee lisäkysymyksiä.
6. Ole rehellinen, rohkea ja avoin
Kohtaaminen muuttuu sitä merkityksellisemmäksi, mitä rehellisemmin ja rohkeammin tuot esiin omia ajatuksiasi. Avoimuus auttaa myös muita syventämään keskustelua ja avaamaan uusia näkökulmia. Muista, että ratkaisuja ei voi löytää, jos ei tuo ongelmia esiin. Ja että epätäydellisyys ja nöyryys ovat parhaita kasvualustoja luottamukselle ja arvostukselle.
7. Päätä kohtaaminen positiivisesti
Kerro kohtaamallesi ihmiselle, jos tapaaminen oli sinulle tärkeä. Muista, että kohtaamisesta jäävä tunne on merkityksellisempi kuin tieto. Kun ihmisten välille rakentuu yhteys ja luottamus, tiedonvaihto käy jatkossa helposti.
8. Vaali omia voimavarojasi
Läsnäolo vaatii voimavaroja. Kun on aikaa, mieti, milloin läsnäoloasi kaivataan eniten ja millaisissa arjen hetkissä se on erityisen vaikeaa tai helppoa. Mieti, miten voisit lisätä elämässäsi niitä asioita, jotka helpottavat läsnäoloa. Tee niistä systemaattinen osa arkeasi ja kerro läheisillesi, että teet niitä sitä varten, että voisit olla paremmin läsnä myös heidän elämässään.
9. Tiedosta, että aina ei tarvitse olla läsnä
Jos toinen kaipaa läsnäoloasi, mutta et kykene siihen, ehdota uutta tapaamista ja kerro, että teet sen siksi, että haluat keskittyä toiseen ihmiseen paremmin. Jos koet, että et osannut olla kohtaamisessa riittävästi läsnä, muista, ettei koskaan ole liian myöhäistä korjata asiaa. Uusi kohtaaminen peittää nopeasti vanhat muistijäljet.
10. Muista, että läsnäolossa laatu korvaa määrän
Antoisa ja ikimuistoinen kohtaaminen voi kestää joskus vain hetken. Esimerkkinä toimii lapsi, joka juoksee iloisena takaisin leikkeihinsä, kun vanhempi keskittyy häneen intensiivisesti juuri silloin, kun hän kaipaa huomiota. Sama pätee työelämässä. Lyhyetkin, aitoon läsnäoloon perustuvat kohtaamiset voivat sitouttaa työntekijän työpaikkaan paremmin kuin rahalliset tai ammatilliset tunnustukset. Tämä kaikki pohjautuu biologiaan – olemme kollektiivisia olentoja, joille yhteys ja tunne ovat merkittävämpiä tekijöitä kuin materia ja tieto.
Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda ravistelee työelämää viestimällä ihmisyyden tärkeimmän arvon, läsnäolon, merkityksestä. Mitä voimme yksilöinä, yhteisöinä ja yhteiskuntana saavuttaa, jos olemme aidosti läsnä siinä mitä teemme? Mitä tapahtuu, jos kadotamme lopullisesti tärkeimmän voimavaramme?
Sponda jakaa viestinnässään myös konkreettisia ohjeita läsnäolon ja reflektiivisen vuorovaikutuksen harjoittamiseen, läsnäolevan organisaation rakentamiseen ja yhteisöllisyyttä synnyttävien toimitilojen suunnitteluun. Tilaa uutiskirje, niin saat kaikki sisällöt suoraan sähköpostiisi. Löydät julkaisut myös sivustolta sponda.fi tai sosiaalisesta mediasta hashtageilla #lasnaolo ja #FlipForPresence.