• Artikkelit
  • Sijainnista tuli statustekijä – Kaartinkaupunki nostaa yritykset ykkösluokkaan

Sijainnista tuli statustekijä – Kaartinkaupunki nostaa yritykset ykkösluokkaan

Helsingin eteläisessä kantakaupungissa sijaitseva Kaartinkaupunki on asiantuntijoiden ja liike-elämän valloittama idyllinen ydin. Meren rannalla, juuri oikean mittaisen askeleen päässä keskustan hälinästä sijaitseva alue tarjoaa yrityksille valtakunnan arvokkaimman toimitilaympäristön ja maan tasokkaimmat lounas- ja afterwork-palvelut. Kaartinkaupunki on paikka, jossa yritykset voivat keskittyä omaan huippuosaamiseensa. Ei siis ihme, että alueelle olisi enemmän tulijoita kuin on tilaa.

Helsingin historiallinen keskusta, Kaartinkaupunki, on hämmentävä sekoitus arvokasta bisnesmaailmaa ja vilkasta turistielämää. Esplanadin puistosta Tähtitornin mäelle ulottuva, vain 0,33 neliökilometrin kokoinen kaupunginosa on täynnä arvorakennuksia, suosittuja turistikohteita sekä korkeatasoisia ravintoloita.

Ennen kaikkea kaupunginosasta löytyy kuitenkin toimitiloja – siinä missä Kaartinkaupungin asukasmäärä on reilu 1 000, alueen toimisto- ja liiketiloissa työskentelee lähes 13 000 henkilöä.

Kaartinkaupungin ja muun ydinkeskustan lähiympäristön vajaakäyttöaste on vain 3,5 % kun koko Helsingin osalta luku on 11,9 %.

”Kaartinkaupunki on yritysten näkökulmasta erittäin houkutteleva alue, mikä näkyy toimistotilojen määränä ja niiden pienenä vajaakäyttöasteena. Kaartinkaupungin ja muun ydinkeskustan lähiympäristön vajaakäyttöaste on vain 3,5 % kun koko Helsingin kaupungin osalta luku on 11,9 %, taustoittaa Helsingin kaupungin kantakaupunkitiimin päällikkö ja arkkitehti Hanna Pikkarainen.     

Kulttuurihistoriallisena arvoalueena tunnettu Kaartinkaupunki käsittää Pohjoisesplanadin ja Tähtitornin mäen välisen alueen. Etäisyyttä Helsingin päärautatieasemalle on vain parin korttelin verran.

Rikas kaupunkirakenne ja vahvat kasaantumisedut

Pikkaraisen mukaan alueen vetovoima perustuu rikkaaseen kaupunkirakenteeseen ja käyttäjäkuntaan – sekä kasaantumisetuihin, jotka syntyvät siitä, että toisistaan hyötyvät yritykset sijaitsevat lähellä toisiaan.

”Arvokas arkkitehtuuri sekä valmis kaupunkirakenne erottavat alueen uusista toimistokeskuksista ja ovat yrityksille selvästi myös statustekijöitä”, Pikkarainen sanoo.

Kaartinkaupungissa eletään vahvasti keskustan sykkeessä – Esplanadin puisto ja Kauppatori kokoavat ihmiset yhteen niin arkena kuin juhlapäivinäkin. Kuva: Helsinki Marketing

Myös alueella useita arvokiinteistöjä omistavan Spondan Key Account Managerilla, Ilkka Tanilla on selvä näkemys siitä, mitkä asiat vetävät yrityksiä Kaartinkaupunkiin.   

”Loistavat lounas-, catering-, afterwork- ja kokouspalvelut, uniikit toimitilat sekä hyvät liikenneyhteydet”, Tani kiteyttää.

Alue tarjoaa yrityksille ja turisteille maan tasokkaimmat ravintola- ja hotellipalvelut. Muun muassa marsalkka Mannerheimin kantapaikkana tunnettu ravintola Savoy, vuoden 2020 parhaaksi ravintolaksi valittu Palace sekä Michelin-tason ravintola Toca sijaitsevat Kaartinkaupungissa. Kuva: Savoy

Tanin mukaan Kaartinkaupunki vetää erityisesti asiantuntijayrityksiä, kuten laki- ja arkkitehtitoimistoja, yritysjohdon konsulttifirmoja sekä mainostoimistoja. Alueella on myös paljon eri maiden lähetystöjä.  

Suomen laadukkaimmat palvelut  

Empire-ajan arkkitehtuuria edustava kaupunginosa on saanut nimensä Kasarmitorin vieressä sijaitsevan, vuonna 1822 valmistuneen Kaartin kasarmin mukaan.

Esplanadin eteläpuoli kaavoitettiin alunperin kauppiaiden ja käsityöläisten puutaloalueeksi. Alueelle nousi kuitenkin jo 1820-luvulla lukuisia kivirakennuksia, kuten Engelin suunnittelema Kaartin kortteli ja Smolna. Kuvassa 1890-luvun suolamakasiineja. Kuva: Rosenbröijer A.E / Helsingin kaupunginmuseo

”Alue on säilynyt ehjänä ja omaleimaisena, vaikka arvorakennusten sekaan on noussut myös yksittäisiä uusia rakennuksia. Haasteena on se, että alueella ei ole juuri mahdollisuutta uudisrakentamiseen, vaikka kysyntää olisi”, Pikkarainen sanoo.  

Haasteena on se, että alueella ei ole juuri mahdollisuutta uudisrakentamiseen, vaikka kysyntää olisi.

Alueen merkittävimpiä arvorakennuksia ovat muun muassa valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolna, Kasarmitorin laidalla oleva Agronomitalo sekä vuonna 1894 rakennettu Designmuseo.

Kulttuurihistoriallisesta Kaartinkaupungista on kasvanut keskustan kuumin bisneskeskittymä. Alueella on 1 000 asukasta kohden lähes 13 000 työpaikkaa. Alue rajoittuu lännessä Erottajankatuun.

Vaikka puitteet ovat historialliset, alueen ilmapiiri on rento ja kansainvälinen. Sen takaavat alueelta ja sen läheisyydestä löytyvät suositut turistikohteet, kuten Suomenlinna, Kauppatori, Esplanadin puisto ja merikylpylä Allas Sea Pool. Turistivirtoja houkuttelevat Kaartinkaupunkiin myös Suomen parhaat ravintolat ja hotellit sekä viereisen kaupunginosan, Kluuvin, laadukkaat ostosmahdollisuudet.     

Vanhojen toimistokiinteistöjen uniikki arkkitehtuuri ja alueen laadukkaat palvelut vetävät Kaartinkaupunkiin erityisesti laki- ja arkkitehtitoimistoja, konsulttiyrityksiä sekä mainostoimistoja.

”Turistikohteet tarjoavat laadukkaine kokous- ja tapahtumapalveluineen myös yrityksille loistavia synergiaetuja”, Spondan Ilkka Tani sanoo.

Ydinkeskustaa paremmat parkkitilat

Tanin mukaan alueelle hakeutuvia yrityksiä yhdistää se, että ne arvostavat julkisen liikenteen ohella myös hyviä yksityisautoilu- ja pyöräilymahdollisuuksia.

Alueelta löytyy autoilijoille hyvin parkkitilaa ja pyöräilijöille upeat rantareitit.

”Kaartinkaupunki on muuta ydinkeskustaa helpommin tavoitettavissa omalla autolla ja myös parkkitilaa löytyy paremmin. Pyöräilijöille sijainti tarjoaa upeita ja suoraviivaisia rantareittejä.” 

Helposti tavoitettavalla alueella on runsaasti laadukkaita hotelleja. Kaartinkaupungin trendikkäiden design-kortteleiden keskellä sijaitseva Boutique-hotelli Lilla Roberts tunnetaan 1930-luvun art deco -sisustuksestaan. Kuva: Lilla Roberts

Historiallisia kiinteistöjä uudistetaan jatkuvasti vastaamaan paremmin nykyajan vuokralaisten tarpeisiin.

Alueen historiallisia kiinteistöjä pyritään Tanin mukaan jatkuvasti kehittämään, niin että ne vastaavat yhä paremmin nykypäivän vuokralaisten tarpeisiin. Kohteisiin rakennetaan arkkitehtuuria kunnioittaen niin sähköautopaikkoja, pyöräparkkeja kuin sosiaalitilojakin. Sponda on uudistanut vastattain myös arvokohteidensa aulatiloja.

Yhä vahvempi osa ydinkeskustaa

Pikkaraisen mukaan Kaartinkaupungista tulee jatkossa yhä vahvempi osa ydinkeskustaa.

”Kauppatorin ja Eteläsataman ympäristöön tehtävät uudistukset lisäävät alueen nostetta ja muuttavat keskustan painopistettä. Muun muassa Etelärantaan suunniteltu Arkkitehtuuri- ja Designmuseo tulee olemaan merkittävä tekijä, samoin vireillä on useita Kasarmitorin elävöittämiseen liittyviä kaavamuutoksia. Myös Kauppatorin ilmettä ja toiminnallisuutta parannetaan uuden asemakaavan avulla.”

Eteläsataman kehittämisellä halutaan liittää ranta-alueet entistä tiiviimmäksi osaksi keskustaa. Tarkoituksena on luoda uutta merellistä kaupunkitilaa rantabulevardeineen ja vetovoimaisine toimintoineen. Kuvassa visio vuoden 2021 Helsinki Biennaali -paviljongista. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy / Helsinki Marketing

Museohankkeella kaupunki ottaa askeleen kohti rantaa. Museon oheen suunnitellaan rantareittiä ja liityntää Eteläsataman lahdelle – mikä tarkoittaisi myös Kaartinkaupungista parempaa kulkuyhteyttä meren äärelle.

Kaupunkisuunnittelun tavoitteena on vahvistaa Kaartinkaupungin asemaa Helsingin vilkkaimpana ja vetovoimaisimpana bisneskeskittymänä.   

Merikylpylä Allas Sea Pool on lisännyt entisestään Kauppatorin alueen vetovoimaa. Suunnitteilla oleva Arkkitehtuuri- ja Designmuseo sekä muut kehityshankkeet siirtävät ydinkeskustan painopistettä yhä vahvemmin Kaartinkaupungin suuntaan. Kuva: Juha Kalaoja / Helsinki Marketing

”Ajassa liikkuu erilaisia tarpeita, eikä kaavoituksilla halua tehdä kiveenhakattuja ratkaisuja. Tavoitteena on, että toimitilakäyttö voisi joustaa tarpeen mukaan. Alueen vanhat arvorakennukset ovat jo lähtökohtaisesti korkeine huoneineen ja suurine tiloineen joustavia monenlaiseen käyttöön”, Pikkarainen sanoo.

Lähteet: Catellan markkinakatsaus 2020, Helsinki alueittain, Tikkanen / Helsingin Tietokeskus

Uudistuva Unioninkortteli avaa ovet Kaartinkaupunkiin  

Kauppatorin ja Esplanadin kupeessa sijaitseva Fabianinkatu 21 tarjoaa yrityksille korttelin kokoiset mahdollisuudet omien toimitilojen kehittämiseen.

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda uudistaa Fabianinkatu 21:ssa sijaitsevan toimistokohteen. Täysin uudistuva, moderni Fabian 21 tarjoaa valmistuessaan yrityksille mahdollisuuden luoda oman näköiset toimitilat suosittuun Kaartinkaupunkiin. Yli 26 000 neliötä sisältävästä kiinteistöstä löytyy hybridityöhön erinomaisesti soveltuvia tiloja niin 20 neliön bisnesstudiota etsivälle pienyritykselle kuin 6 000 neliön pääkonttoria etsivälle suuryrityksellekin.  

Fabian 21 -kiinteistön sisäänkulku siirrettiin Fabianinkadulle Unioninkadulta. Samalla rakennukseen tehtiin uusi edustava ja näyttävä aulatila. 

”Vaikka Kaartinkaupungissa toimitilat ovat kiven alla, pystymme alueen isona kiinteistöomistajana tarjoamaan asiakkaillemme tilaa kasvaa sekä kiinteistöjen sisällä että alueen sisällä. Parhaimmat mahdollisuudet uuden toimitilan löytämiselle ovat silloin, kun tiloja peruskorjataan”, Spondan Key Account Manager Ilkka Tani taustoittaa.  

Bankin ja MOWn palvelut käden ulottuvilla

Unioninkadun vuokralaiset pääsevät nauttimaan myös kiinteistössä toimivan tapahtumatalo Bankin uudistuneista tiloista ja palveluista.

Suomen monipuolisimmalla lounastarjonnalla ylpeilevä Bank tarjoaa ravintola- ja kahvilapalveluiden lisäksi elämyksellisiä neuvottelu- ja tapahtumatiloja sekä järjestää ajankohtaisia yritystapahtumia.

Spondan Key Account Manager Ilkka Tanin mukaan Kaartinkaupungissa toimivat yritykset haluavat harvoin lähteä alueelta pois, joten vaihtuvuus on hyvin pientä.

Vuokralaisilla on mahdollisuus hyödyntää myös Kaartinkaupungissa sijaitsevan Spondan MOW Mothershipin inspiroivia coworking-tiloja.

Sponda tutkii Unioninkadun kiinteistön uudistamisen lisäksi mahdollisuuksia myös Unionin korttelin kehittämiseen, jolloin uudet vuokralaiset pääsisivät vaikuttamaan omien tilojen lisäksi myös talon ulkopuolisiin fasiliteetteihin ja palvelutarjontaan.   

Kiinnostuitko Fabian 21:n tarjoamista mahdollisuuksista? Ota yhteyttä >>

Lue lisää Kaartinkaupungista ja sen kohteista >>

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.