Kullanhohtoa, koristemaalausta ja älyratkaisuja – Sponda modernisoi 20 arvokiinteistön aulatilat
Mittavan uudistuksen tavoitteena on lisätä Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevien arvokohteiden aulatilojen toiminnallisuutta ja näyttävyyttä. Ajassa elävät historialliset toimitilakiinteistöt lisäävät myös keskustan vetovoimaa.
On vaikea uskoa, että kyse on samasta tilasta. Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan kauppakeskus Citycenterin toimisto- ja liiketiloihin johtava sisääntulo, Keskuskatu 6, on kokenut täydellisen muodonmuutoksen.
Kapea käytävätila on avartunut näyttäväksi sisääntuloaulaksi, jonka kattoa koristaa vaikuttava kullanhohtoinen kattoelementti. Tilan juhlallisuutta lisäävät suuret design-valaisimet ja kiiltävä travertiinilattia.
Yhtä vaikuttava kokemus syntyy Arkadia no:6:ssa – ei ihme, että kiinteistön täysivaltaisen remontin yhteydessä uudistunutta pääaulaa kutsutaan kaupungin upeimmaksi toimistotalon aulaksi.
Aula toimii sisääntulona myös yrityksen brändiin
Spondan mittavan aulahankkeen tavoitteena on uudistaa keskustan arvokiinteistöjen aulatilat nykypäivän toimitilavuokralaisten tarpeisiin sopiviksi. Vuosi sitten käynnistyneessä hankkeessa on yli 20 kohdetta, joista valmiina on tällä hetkellä 16.
Ydinkeskustan yritykset ovat usein alojensa edelläkävijöitä, joten uudistus kertoo, mitä tämän hetken ykkösyritykset aulatiloiltaan haluavat.
”Isona kiinteistönomistajana vastuullamme on ylläpitää ja kehittää keskustan arvokiinteistöjä ja vaalia niiden arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriaa. Toiminnallinen uudistus tuo myös merkittävää lisäarvoa asiakkaillemme”, Spondan Director of Sales Harri Autio taustoittaa.
Aution mukaan yrityksille on yhä tärkeämpää, että aulatilat tarjoavat samaa tyyliä, tunnelmaa ja palvelutasoa, kuin uniikkien rakennusten muutkin toimitilat. Aula on sisääntulo myös yrityksen brändiin.
Isona kiinteistöomistajana vastuullamme on kehittää keskustan arvokiinteistöjä ja vaalia niiden arkkitehtuuria ja historiaa.
”Ydinkeskustan yritykset ovat usein toimialojensa edelläkävijöitä, joten hanke näyttää myös laajemmassa mittakaavassa, mitä tämän hetken ykkösyritykset aulatiloiltaan haluavat.”
Visuaalisia ja funktionaalisia muutoksia
Hankkeen käytännön toteutusta koordinoinut Spondan projektipäällikkö Juha Viiala myöntää, että arvokiinteistöihin kohdistunut uudistus on vaatinut pitkäjänteisyyttä.
”Moni kohteesta on suojeltu, joten lupaprosessit ovat vieneet aikaa aulan suunnittelu- ja rakentamisaikatauluun nähden. Restauroinnit on haluttu tehdä myös tarkasti alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen.”
Viialan mukaan hankkeen arvo syntyy visuaalisten muutosten ohella työhyvinvointia lisäävistä toiminnallisista muutoksista.
”Erityisesti esteettömyyttä ja kohteiden löydettävyyttä on parannettu. Historiallisista kiinteistöistä löytyy arkkitehtuurin sallimissa rajoissa nyt myös etäohjattavia hissejä, säädettäviä palvelutiskejä, ohjelmoitavia infotauluja sekä älykkäitä vastaanotto-, ovipuhelin- ja turvavalvontaratkaisuja.”
Oleellinen osa vierailukokemusta
Uusien aulatilojen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet kaksi vaativaan restaurointityöhön erikoistunutta arkkitehtitoimistoa – Trium Arkkitehdit Oy ja Synopsis Architechts Ltd. Triumin kohteissa pääsuunnittelijana toimineen Ilkka-Antti Hyvärisen mukaan aulatilat ovat Suomessa olleet pitkään aliarvostettuja.
”Aulat on nähty kauan pelkkinä läpikulkutiloina. Nyt myös muidenkin kuin historiallisten kiinteistöjen sisääntuloista halutaan tehdä vastaanottavia niin visuaalisesti kuin funktionaalisestikin. Houkuttelevat ja kauniit sisääntulot lisäävät myös keskusta-alueen mielenkiintoisuutta”, Hyvärinen sanoo.
Myös Synopsiksen toimitusjohtaja Mikael Haasmaa korostaa aulojen merkitystä osana toimivaa vierailukokemusta.
”Sisääntulo on usein se kohta, jolla voidaan tehdä vaikutus vierailijaan. On hyvä muistaa, että aula on kuitenkin aina osa suurempaa kokonaisuutta, joka muodostuu rakennetusta kaupunkiympäristöstä, itse rakennuksesta sekä käytetyistä materiaaleista.”
Arvoa koko kaupungille
Haasmaan mukaan aulatilojen tärkein tehtävä on vierailijan opastaminen.
”Tiloja on pystyttävä käyttämään intuitiivisesti. Pääoven on erotuttava muista sisäänkäynneistä ja aulatilan muodon, kalusteiden ja detaljien on ohjattava tulijaa niin, että tiloissa osataan toimia oikein.”
Sekä Hyvärinen että Haasmaa arvostavat tapaa, jolla Sponda on vetänyt hanketta.
”Sponda on mahdollistanut sen, että uudistukset on voitu tehdä täysin rakennusten ja arkkitehtuurin ehdoilla. Kohteissa on tehty myös vaativaa ja päälle päin näkymätöntä konservointityötä, jolla on iso merkitys kohteiden historian ja arvon vaalimisessa. Spondan hanke on kunnianosoitus Helsingin arkkitehtuurille, koko kaupungille ja kaupunkilaisille”, Hyvärinen kiteyttää.
Tutustu kohteisiin – osa auloista avoinna myös yleisölle!
Kaikki Spondan uudistamat aulatilat sijaitsevat Helsingin keskustassa. Näyttävimmät muutoskohteet löytyvät seuraavista osoitteista: Arkadiankatu 6, Kaivokatu 6 ja 8 B, Keskuskatu 6 E, Mikonkatu 17 A, Vilhonkatu 5, Vuorikatu 14 A ja B, Pohjoinen Makasiinikatu 3 ja 5, Fabianinkatu 21, Unioninkatu 20–22 ja Kasarmikatu 36.
Osa aulatiloista, kuten Arkadia no:6, Citycenterin kolme aulaa, Kaivokatu 6 ja 8 B ja Keskuskatu 6 E, sekä Mikonkatu 17:ssa sijaitseva Fennian talon pääaula ovat avoinna myös yleisölle. Kohteiden aulatiloja viimeistellään syksyn aikana, koko hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.
Haluatko tutustua uudistuneisiin auloihin ja Spondan ydinkeskustan toimitiloihin? Ota yhteyttä >>