Vievätkö robotit meiltä kaiken työn?

Yrityksille on tärkeintä se, miten hyvin ne sopeutuvat muuttuvaan maailmaan. Tämä ja muita huomioita tulevaisuudesta nousi esiin Spondan ja Raklin järjestämässä ReCoTech-seminaarissa, jossa keskusteltiin tulevaisuuden työstä.

Digitalisaatio muuttaa työtä, mutta miten? Mitä työtä tulevaisuudessa ylipäänsä tehdään? Vievätkö robotit lopulta meidän kaikkien työn?

Spondan uusiin coworking-tiloihin Helsingin Ruoholahteen kokoontutui noin 70 työn muutoksesta kiinnostunutta kuulijaa Spondan ja Raklin järjestämään ReCoTech-seminaariin.

Suuret muutokset jylläävät

Seminaarissa puhuneen Spondan Coworking-konseptin Business Unit Manager ja tulevaisuuden toimiston kehittäjä Miia Lasaroffin mukaan työn murrokseen vaikuttavat ainakin teknologinen kehitys, urbanisaatio, verkottuneet rakenteet sekä työkulttuurin muutos.

Miia Lasaroff

Käytännössä kyse on niistä käynnissä olevista muutoksista, jossa keskiluokkainen työ vähenee, kaupungistuminen ja itsensä työllistäminen lisääntyy ja työn sankareiden sijasta aletaan arvostaa yhdessä innovoimista.

Näihin muutoksiin on yritystenkin herättävä. Yksittäiselle organisaatiolle digitalisaatio ja työn murros voivat olla elämän ja kuoleman kysymys.

Tomorrow Labsin toimitusjohtaja, johtamisen asiantuntija Sami Honkonen kannustaa yrityksiä riisumaan itsensä kaikista turhista rakenteista. Perinteiset hierarkiat, strategiat ja säännöillä johtaminen eivät toimi ympäristössä, joka muuttuu koko ajan.

Sami Honkonen herätteli yleisöä pohtimaan muutosta.

Näiden tilalle me tarvitsemme responsiivisen organisaation.

“Muutosvauhti kasvaa. Organisaatioille on tärkeintä se, miten hyvin ne sopeutuvat muuttuvaan maailmaan”, Honkonen sanoo.

Responsiivinen organisaatio perustuu ennen kaikkea kokeiluun. Koska emme voi varmasti tietää, minkälainen tulevaisuus on, yritysten pitää olla valmiimpia kokeilemaan uusia asioista ja katsomaan, mikä vaikutus sillä on ympäristöön.

Myös uutta työtä syntyy

Mutta mitä väliä organisaatioiden rakenteilla on, jos iso osa työtehtävistämme katoaa joka tapauksessa? Kannattaako meidän edes keskustella uudesta työstä tai responsiivisista organisaatioista?

Niistä nimenomaan pitää keskustella, sanoo MindMill Networksin toimitusjohtaja Marjaana Toiminen. Vaikka on totta, että teknologia vie työtä, se myös luo uutta työtä. Tästä puolesta keskustellaan Toimisen mukaan liian vähän.

Marjaana Toiminen

“Robottiuhka on työllistänyt aika paljon konsultteja. Se tuntuu olevan pääasiallinen tapa, jolla työn tulevaisuudesta puhutaan”, Toiminen sanoo ja muistuttaa, että tapamme puhua tulevaisuudesta myös muokkaa sitä.

Hän peräänkuuluttaa keskusteluun “vähemmän hypeä ja enemmän heräämistä ja viisautta”. Toiminen viittaa asiantuntijoihin, joiden mukaan käynnissä oleva murros itse asiassa synnyttää uutta työtä enemmän kuin hävittää vanhaa.

Siksi meidän pitäisi puhua sellaisista asioista kuin osaajapula ja kohtaanto-ongelma sekä siitä, miten yksilöt pystyvät vaihtamaan alaa tai kouluttautumaan uudelleen.

Samaan aikaan suuri osa suomalaisista pienistä ja keskisuurista yrityksistä voidaan tuoreen tutkimuksen mukaan luokitella digi-pudonneiksi tai digi-eksyneiksi. Tästä Toiminen on aidosti huolissaan.

“Pk-yrityksiin kohdistuu paljon työllistämistoiveita. Miten käy niille firmoille, jotka putoavat kärryiltä? Ne eivät edes ehdi nähdä mitään robotisaatiota. Olisin tästä paljon enemmän huolissani kuin siitä robotisaatiosta.”

Kohti palveluliiketoimintaa

Kävi robottien kanssa miten hyvänsä, jo nyt on nähtävissä, että uusi työ vaatii myös uudet työtilat. Toimitilojen on vastattava paremmin uuden työn haasteisiin.

Miia Lasaroff uskoo, että perinteisestä kiinteistöbisneksestä tulee yhä enemmän palveluliiketoimintaa. Käyttäjät haluavat muutakin kuin seiniä ja lattiat. Tulevaisuudessa ydin ei olekaan enää kiinteistössä vaan sisällöissä.

“Tärkeintä on se, mitä arvoa ja millaisia kokemuksia tila käyttäjilleen tuottaa”, Lasaroff sanoo.

Julkaistu 15.11.2017

Jaa