• Artikkelit
  • Uusi coworking-tila MOW Stargate taipuu läppärityöläisen taivaaksi

Uusi coworking-tila MOW Stargate taipuu läppärityöläisen taivaaksi

Elokuun alussa avattu MOW Stargate jatkaa suositun Mothership of Workin konseptia Ruoholahdessa. Futuristinen toimisto tarjoaa freelancerille yhteisöllisyyttä ja isommille yrityksille joustavaa lisätilaa tarpeen mukaan. Freelance-toimittaja Pi Mäkilä testasi työskentelyä tiloissa avajaisviikolla.

Popcorn-kone paukkuu, kahvikone hurisee tasaisesti ja aulassa soi leppoisa jazz. Ruoholahden Porkkalankadulla elokuun alussa avautunut MOW Stargate on vasta heräilemässä uuteen päivään, mutta käytävillä kaikuu jo iloinen puheensorina.

Kaltaiseni läppärityöläinen tekee toki helposti töitä missä vain, mutta täällä viihtyvyys on omaa luokkaansa. Altian entinen pääkonttori on tuunattu täysin uuteen uskoon. Vain ruskeat puulattiat ja toimiston seinämateriaalit on jätetty ennalleen modernin työskentelytilan käyttöön.

Uudenkarheat toimistokalusteet kutsuvat istumaan ja totaalista hiljaisuutta kaipaava voi vetäytyä äänieristettyyn puhelinkoppiin tai hiljaiseen työskentelytilaan.

”Ota kuppi kahvia ja käy ihan mihin vain huvittaa”, MOW Stargaten kapteeni Dana Hautanen kehottaa.

Kahvi ei olekaan ihan mitä tahansa kahvia. Tänään se on tummaa, vastajauhettua ja juuri Stargateen valikoitua pienpaahtimokahvia. Teelaatuja on tarjolla vähintään kymmenkunta, teeveden voi luonnollisesti lämmittää mihin tahansa lämpötilaan. Maksukorttia ei tarvitse kaivaa esiin, sillä niin kahvit, teet kuin popcornitkin kuuluvat täällä paketin hintaan.

Tilaa kolmessa kerroksessa

MOW Stargaten toimintaperiaate on sama kuin sen emoaluksessa, Pieni Roobertinkadulla sijaitsevassa MOW Mothership of Workissa: tarjota joustavasti yhteisöllisiä toimistotiloja erikokoisille yrityksille ja freelancereille. Punavuorelaiseen Mothership-hubiin verrattuna Stargate on tiloiltaan hieman väljempi.

Sijainti vähän ydinkeskustan ulkopuolella, Ruoholahden yrityskeskittymässä tekee Stargatesta myös helposti saavutettavan esimerkiksi autolla muualta kuin Helsingistä tuleville.

Stargate vastaa myös suurempien yritysten joustavan lisätilan tarpeeseen: sieltä voi vuokrata työ- tai kokoustilaa esimerkiksi ulkomailta saapuvia vieraita varten tai vaikkapa remontin ajaksi.

Hautasen mukaan kolmeen kerrokseen jakautuva 2 500 neliömetrin yhteisöllinen työtila ei ole vielä täynnä. Kaiken kaikkiaan tilaa riittää 300 hengelle.

”Mukaan mahtuu vielä, sillä avasimme vasta. Tämän uuden hubin avauduttua jäsenet voivat hyödyntää kumpaakin MOWia. Esimerkiksi mowilaisille ilmainen aamujooga toimii kummassakin hubissa eri aikoina”, Hautanen vinkkaa.

Coworking kiinnostaa

Yhteisölliset työtilat ovat kasvattaneet tasaisesti suosiotaan samaa vauhtia, kun freelancereiden ja muiden itsensä työllistäjien määrä on ollut kasvussa. Myös monet yritykset ovat hyvin kiinnostuneita joustavista laajentumismahdollisuuksista ja coworkingista.

Dana Hautasen mielestä ilmiö on osa suurempaa yhteiskunnallista muutosta.

”Coworking-tiloissa on kyse eräänlaisesta tulevaisuuden työtavasta. Tulevaisuusajattelu näkyy täällä muutenkin sekä sisustuksessa että toimintatavoissamme. Esimerkiksi vihreät arvot, kierrättäminen ja green office ovat meille niin itsestään selviä asioita, että emme pidä niistä sen suurempaa meteliä.  Ne ovat meille luontevia valintoja.”

Se on helppo uskoa, kun Stargaten IT Specialist Tommi Ekholm hurauttaa ohi sähköpotkulaudalla toimiston toiseen päätyyn. Sähköpotkulautaa saavat hubin jäsenet lainata uloskin, samoin autotallissa odottavaa sähköautoa tai kaupunkipyörää. Vihreät arvot ja tulevaisuusajattelu eivät silti ole ainoita syitä siihen, miksi MOWssa viihdytään. Hautanen kertoo, että moni tänne tuleva on aidosti kyllästynyt puurtamaan yksin.

”Uskon ryhmän voimaan. Se, että kohtaa uusia ihmisiä ja tapoja ajatella asioita, ruokkii oman työn luovuutta. Moni meillä työskentelevä kertoo yhteisöllisyyden parantavan omaa työskentelyä.”

MOW on avoin kaikille toimialasta riippumatta, mutta paikalle ovat löytäneet erityisesti luovien alojen työntekijät.

Hautasen mukaan jää nähtäväksi, millainen porukka Stargateen lopulta päätyy.

”Elokuun alussa järjestettyjen avoimien ovien aikaan kiinnostuneita riitti välillä tungokseksi asti.”

Paikka auringossa

Aurinkoisena päivänä MOW Stargatella on etu, josta naapurirakennuksissa voidaan vain haaveilla: kattoterassi. Terassi on lounaan jälkeen mitä mainioin paikka niin rentoutumiseen kuin työntekoonkin, kunhan aurinko ei paista liian suoraan ruutuun.

Hautanen kertoo, että toisinaan terassi muuttuu kokoustilaksi, toisinaan baariksi. Terassin ja sinne johtavan tapahtumatilan voi myös vuokrata kokonaan omaan käyttöönsä.

”Järjestämme jatkuvasti vapaamuotoisia afterworkeja, ja tapahtumat ovat muutenkin tärkeä osa MOWia. Virallisia avajaisia vietetään muuten taiteiden yönä 24.8. Silloin Stargate on avoin kaikille hyvistä juhlista kiinnostuneille”, Hautanen vihjaa.

Julkaistu 15.8.2017

Jaa