• Artikkelit
  • Roskien keräystä, lahjoituksia ja ruokajakelua – yhteisöllinen vastuullisuusohjelma innosti spondalaiset auttamistyöhön

Roskien keräystä, lahjoituksia ja ruokajakelua – yhteisöllinen vastuullisuusohjelma innosti spondalaiset auttamistyöhön

Spondan lanseeraaman Community Engagement programme tarjoaa henkilöstölle konkreettisia auttamistapoja ja mahdollistaa hyvän tekemisen myös työaikana. Itämeripäivänä spondalaiset tarttuivat joukolla roskienkeräyshaasteeseen.

Itämeripäivänä 25.8.2022 Lauttasaaren rannalle on kerääntynyt noin 40 spondalaista. Tarkoituksena on käyttää työpäivästä puolet hyvän tekemiseen – käytännössä tehdä rynnäkkö roskia vastaan sekä meloen että jalkaisin.

Spondalaiset jakaantuivat tapahtuman alussa kahteen joukkoon – osa keräsi roskia jalkaisin ja osa kajakeilla.

”Tässä yhdistyy monta hienoa asiaa. Olemme yhdessä hauskan aktiviteetin äärellä ja voimme samalla tehdä hyvää ja nauttia luonnosta. Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä ja jokaisen panoksesta on hyötyä sen puhdistamisessa”, Spondan Senior Designer, Graphic Design and Marketing Marissa Kopola sanoo samalla kun valmistautuu työntämään omaa kajakkiaan vesille.

Tässä kampanjassa yhdistyy monta hienoa asiaa.

Myös muiden läsnäolijoiden kommenteissa vilahtelevat sanat yhdessäolo, merkityksellisyys, vastuullisuus, ilo, auttaminen ja hyvä mieli, kun he perustelevat osallistumistaan työnantajan tarjoamaan vapaaehtoistoimintaan.

Kolmitahoista vastuullisuustyötä

Spondan Head of ESG Pirkko Airaksisen mukaan Community Engagement -ohjelmassa on kyse kolmitahoisesta vastuullisuustyöstä.

Yhtenä osa-alueena toimivat Spondan kauppakeskuksissa järjestettävät ympäristö- ja yhteiskuntavastuutapahtumat, joilla tuetaan luonnonsuojelua, vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja autetaan heikommassa asemassa olevia.

Veera Luostarinen ja Hanna Holmström ilmoittautuivat tapahtumaan heti siitä kuultuaan. ”Haluamme näyttää, että Itämeri on meille tärkeä”, naiset hymyilevät.

”Tähän toimintaan lukeutuvat myös erilaiset hyväntekeväisyyskeräykset, ilmaistapahtumat ja teemapäivät, joilla tuetaan voittoa tavoittelemattomien järjestöjen toimintaa”, Airaksinen taustoittaa.

Toisen osa-alueen muodostavat lahjoitukset. Spondan lahjoituskohteiksi ovat vuosien aikana valikoituneet muun muassa UNICEF, Itämeren suojelutyötä organisoiva John Nurmisen Säätiö, Uusi Lastensairaala sekä Syöpäsäätiö.

Vastuullisuusohjelman isä, toimitusjohtaja Christian Hohenthal kannustaa henkilöstöä käyttämään aikaa niihin asioihin, jotka ovat heille merkityksellisiä. ”Muiden auttamisesta saa iloa ja voimia myös omaan arkeen”, hän sanoo.

Uusimpana avauksena on vuonna 2022 aloitettu vapaaehtoistoiminta, jonka ansioista Spondan työntekijät voivat käyttää vuosittain 1–2 työpäivää vapaaehtoistyöhön.

Auttamisorganisaatiot tutuiksi

Airaksisen mukaan vapaaehtoistyöhankkeita on kartoitettu yhdessä henkilöstön kanssa. Joukkoon on valikoitunut sekä ympäristövastuun että sosiaalisen vastuun hankkeita. Roskienkeräyskampanjan jälkeen spondalaiset ovat osallistuneet Hurstinavun ruokajakelutoimintaan.

Vapaaehtoistyö kannustaa työntekijöitä hyvän tekemiseen myös omalla ajalla. Vuosaaren Melontakeskuksesta saa lainaan maksuttoman kajakin milloin vain roskien keräämistä varten.

”Ideana on, että henkilöstö pääsee kokemaan auttamistyötä käytännössä. Myös eri organisaatiot tulevat tutuksi ja työntekijät voivat innostua tekemään vapaaehtoistyötä omallakin ajallaan.”

Airaksinen kiittelee henkilöstön aktiivisuutta ja auttamishalua, mitä korona-aika ja epävarma maailmantilanne ovat entisestään korostaneet. Toimistolla on järjestetty keräyksiä muun muassa vähävaraisille lapsille, kodittomille ja pakolaisille.

Spondan henkilöstö saa käyttää vuosittain 1–2 työpäivää hyvän tekemiseen.

”Olemme halunneet myös työnantajana kannustaa keräystoimintaan ja lupasimme tuplata työntekijöiden ukrainalaisille keräämän lahjoitussumman. Saimmekin yhdessä kokoon mukavan kokoisen lahjoituksen”, Airaksinen iloitsee.     

Päivän saaliiksi saatiin yhteensä noin 60 kiloa roskia. Tuloksista pidetään tarkkaa kirjanpitoa, jolloin kampanjoiden vaikutuksia pystytään seuraamaan myös laajemmassa mittakaavassa.

Hyvä kasvaa kumppanuudesta

Airaksinen korostaa hyvän tekemisessä luotettavien kumppanien ja valmiiden auttamiskanavien merkitystä.

”Esimerkiksi SPR:llä on käytössään yksi Suomen suurimmista vapaaehtoisorganisaatioista. Kun auttamiskanavat toimivat, myös vaikuttavuus on suurta.”

Isot kumppanit voivat myös tarjota erilaisia tarttumapintoja vastuullisuustyöhön. Airaksinen nostaa esiin John Nurmisen säätiön, jonka kanssa toiminta käynnistyi lahjoitusyhteistyöllä. Sen jälkeen säätiö oli mukana jalkauttamassa Itämeripäivää kauppakeskuksiin ja Itämeripäivä innoitti edelleen spondalaiset Itämeren puhdistustalkoisiin.

Pirkko Airaksisen ja Marissa Kopolan mukaan vapaaehtoistyössä parasta on konkreettinen auttaminen ja yhteisöllisyyden kokemus.

Airaksinen pitää Spondan aktiivisen vastuullisuustyön mahdollistajana valveutunutta yritysjohtoa. 

”Itseasiassa idea Community Engagement -ohjelman kehittämiseen tuli suoraan toimitusjohtajalta. Myös linjaus vapaaehtoistyöhön käytettävästä työajasta tuli yritysjohdolta, mikä kertoo siitä, että yrityksen arvoja halutaan elää todeksi myös käytännössä.”

Työn vaikuttavuus motivoi jatkamaan

Vastuullisuustyön kehittämisessä Airaksinen pitää hyvänä peilinä kiinteistöalan kansainvälistä vastuullisuusvertailua, jossa Sponda on sijoittunut kärkisijoille jo yhdeksän vuoden ajan. 

”Systemaattinen seuranta auttaa meitä valitsemaan vastuullisuustyöhön parhaat käytännöt ja antaa objektiivisen arvion työn tuloksista. On tärkeää, että työntekijämme pääsevät myös näkemään toimintansa vaikutukset ja iloitsemaan yhteisistä onnistumisista”, Airaksinen sanoo.

Huipputulokset jo 9 vuotta peräkkäin – Sponda valittiin vertailuryhmässään Pohjois-Euroopan parhaaksi >>

Jaa