• Artikkelit
  • Pop-up-hotelli MOWtelissa tutkittiin työtilan ja kodin rajoja

Pop-up-hotelli MOWtelissa tutkittiin työtilan ja kodin rajoja

Spondan coworking-tila MOW Stargate muuttui Flow-viikonlopun ajaksi työpaikasta majapaikaksi: toimistotiloihin oli rakennettu muun muassa hotellihuoneita, ravintola ja elokuvateatteri. MOWtel osoitti, että siinä missä työ- ja vapaa-aika sekoittuvat, tilatkin voivat palvella monia tarkoituksia.

Flow-festivaaleille valmistautuvat nuoret aikuiset siemailevat IPA-olutta MOW Stargaten kattoterassilla Ruoholahdessa. Lempeä tuuli puhaltaa elokuun puolivälin lämmintä ilmaa mereltä. Illaksi on luvattu myrskyä. Terassilla on käynnissä Brekku in bed -ravintolan valmistama ja ruuankuljetusfirma Woltin myymä vegaanibrunssi, joka päättyy yhteislaivakuljetukseen festivaalialueen liepeille.

Brunssi liittyy pop-up-hotelli MOWteliin, joka on avattu Spondan omistaman, vasta viikon toimineen Stargaten tiloihin. Flow-viikonlopun ajan Stargatessa majoitetaan muun muassa Flow-festivaalin mediaväkeä työtiloihin rakennetuissa hotellihuoneissa.

”Me haluamme kokeilla monenlaista uutta, ja toivottaa MOWiin tervetulleeksi muutkin kuin toimitilaa etsivät”, kertoo uutta MOW Stargate -hubia hostaava Dana Hautanen.

MOWn Nina Ruotsalainen (vas.) ja Dana Hautanen uskovat yhteisöllisyyden kaipuun olevan tärkein syy MOW-konseptin suurelle suosiolle.

”Meille on tärkeää uutta hubia avatessa tunnistaa kaupunginosan ja sen toimijoiden ainutlaatuisuus ja miettiä, miten voimme tuoda lisäarvoa. Ruoholahdessa meren läheisyys on erityistä”, kertoo MOWin Fleet Commander ja Creative Head Nina Ruotsalainen.

”Siitä idea Flow-lautastakin lähti”, hän jatkaa.

MOWtel – neljä päivää hotellielämää toimistossa

MOWtelissa oli kuusi hotellihuonetta, jotka oli sisustettu suomalaisella designilla. MOWilaiset tiedostavat arjessa tekemiensä kulutusvalintojen vaikutuksen siihen, mihin suuntaan Suomi kehittyy. Siksi jokaista yöpyjää odotti kangaskassi täynnä suomalaista luonnonkosmetiikkaa ja paikallistuottajien herkkuja.

Hautasen mukaan huoneet oli varusteltu niin, että niistä löytyi kaikki, mitä majoittumiseen tarvitaan: ”Riitti, että toi itsensä paikalle.” MOWtel oli käytössä Flow-viikonlopun ajan torstaista maanantaihin, ja sen jälkeen hotellihuoneet pyöräytettiin takaisin lasiseinäisiksi neuvotteluhuoneiksi. Ehkä MOWtel ja brunssi palaavat taas tulevaisuudessa, tai ehkä tilalle syntyy kokkikursseja ja design-kirpputori. Tai sitten jotakin ihan muuta.

”On hauskaa leikitellä ja pilotoida sellaista, mitä ei ole Suomessa ennen tehty. Mikään ei ole meillä kiveen hakattua, vaan konsepti elää ja kehittyy”, selittää MOWn Nina Ruotsalainen.

MOW on muutakin kuin toimistotila

MOWtel oli mahdollista toteuttaa yhtäältä siksi, että vasta viikkoa aiemmin avatussa hubissa neliöitä on 2 500 eivätkä kaikki asukkaat ole vielä muuttaneet taloon. Tärkeämpi syy on kuitenkin intohimo, joka ajaa MOWilaisia luomaan uutta. MOWin toimitiloja kutsutaan co-working-tiloiksi, mutta Ruotsalainen luotsaa MOWia jo pidemmälle:

”Monelle co-working tarkoittaa jaettua, yhteisöllistä työtilaa. Me taas haluamme olla tila joka mahdollistaa uuden luomisen. Koska työ ja muu aika sekoittuvat päässä joka tapauksessa, niin myös tila voi sekoittua.”

Pienyrittäjät, itsensä työllistäjät ja projektityötä tekevät liukuvat koko ajan kauemmas perinteisestä työajasta. Kun työ ei katso kelloa, co-workingin jatkumolla on co-living, josta MOWtel on esimerkki.

Julkaistu 16.8.2017

Jaa