• Artikkelit
  • Minna Rantaman yritys sai alkunsa työnhaun haasteista – alkutaipaleella saatu tuki ollut korvaamatonta

Minna Rantaman yritys sai alkunsa työnhaun haasteista – alkutaipaleella saatu tuki ollut korvaamatonta

Teekupin ääressä syntyi yritys, joka mullistaa työnhaun ja tarjoaa apua koulutetuille työnhakijoille, joiden tutkintoa vastaavaa työtä on vaikea löytää. Spondan coworking-yhteisö MOW tarjosi Kumoukselle työtilat tukeakseen uudenlaista työnhakua rakentavan yrityksen alkutaivalta.

Tulevaisuuden työelämää monin tavoin rakentavassa Spondan coworking-yhteisö MOWssa on viimeisen vuoden aikana pilotoitu Launch pad -nimistä projektia. Sen tavoitteena on auttaa hankkeita ja yritystoimintaa, joita tehdään suurella sydämellä, mutta pienellä budjetilla. Ohjelman nimi kertoo paljon: MOW haluaa toimia laukaisualustana merkittävälle toiminnalle, joka ilman tukea voisi jäädä toteutumatta.

Eräs tällainen yritys on Minna Rantaman pyörittämä Kumous – Uusi Työnhaku (lyhyemmin Kumous), joka haluaa rikkoa työnhakuun liittyviä luutumia ja rohkaista etenkin moniosaajia ja generalistitutkinnon suorittaneita korkeakoulutettuja löytämään heidän osaamistaan parhaiten hyödyntävä, motivoiva työ.

“Co-working ei ole ainoa päämäärä, vaan haluamme olla osa elävää kansalaisyhteiskuntaa”

MOWn Fleet Commander Nina Ruotsalainen valottaa filosofiaa Kumouksen kaltaisten yritysten ja hankkeiden tukemisen taustalla. “Co-working ei ole meille MOWilaisille ainoa päämäärä, vaan haluamme olla osa elävää kansalaisyhteiskuntaa”, Ruotsalainen kertoo. Yhteistyö Kumouksen kanssa oli luontevaa, sillä myös Kumous ponnistaa samasta rajoja rikkovasta ajatusmaailmasta: se ei halua vain jakaa työnhakuvinkkejä, vaan sen tavoitteena on muuttaa työnhakua. Samoin kuin MOW tarjoaa toimitilojen lisäksi paikan kollegiaaliseen sparraukseen, Kumous tarjoaa paitsi verkkokursseja, myös alustan yhteisön luomiselle.

Puolessa vuodessa valtava verkosto

“Samanhenkisten yhteisö voi saada ihmeitä aikaan. Kumouksen verkkokursseilla ja yhteisössä on jo yli 500 ihmistä mukana ja uutiskirjettä tilaa moninkertainen määrä. Voimaannuttavia tarinoita on syntynyt valtavasti”, Rantama hehkuttaa.

Kumous on itsekin syntynyt tällaisesta, samanhenkisten brainstormailusta. Rantama oli pyöritellyt eri ihmisten kanssa jo pitkään ajatusta siitä, että korkeakoulutetut eivät saa tarvitsemaansa tukea työnhakuun, eikä tutkintoa osata oikein markkinoida. Asialle olisi tehtävä jotain.

Eräänä kevätiltana vuonna 2016 Rantama istui teellä Lauttasaaressa. Hän ja teeseurana ollut Anna-Maria Leogrande päättivät alkaa pyörittää Kumousta sivutoimisesti. Kun Rantaman määräaikaisuus silloisen työnantajan palveluksessa läheni loppuaan loppuvuodesta 2016, Rantama alkoi vakavissaan harkita yrittäjyyttä.

“Ajattelin, etten voi elää ajatellen, että sitten joskus yrittäjäksi”

“Laskin, että yrittäjän starttiraha yhdessä säästöjeni kanssa riittäisi elättämään minut huhtikuuhun vaikka yhtään myyntiä ei tulisikaan. Ilmoitin työnantajalleni, että en olekaan käytettävissä jatkoa varten. Ajattelin, etten voi elää ajatellen, että sitten joskus yrittäjäksi”, Rantama muistelee syksyllä 2017, kun täysipäiväistä Kumous-yrittäjyyttä on takana puolisen vuotta.

Yrittäjyyden sietämätön vapaus

”Kun kirjoitin Kumouksen ensimmäisiä verkkokurssisisältöjä syksyllä 2016, tajusin, että ensimmäistä kertaa ikinä aikuisiällä minun ei tarvitse selitellä kellekään tekstiin tekemiäni valintoja. Se oli vapauttavaa mutta myös vähän surullista. Ennen minusta tuntui, että kirjoitin kaiken miettien, mitähän joku muu on niistä mieltä, vaikkapa graduohjaaja, projektiryhmä tai esimies. Nyt olen vastuussa vain itselleni ja asiakkailleni, ja olen huomannut että teen tällä tavalla parasta jälkeä.”

Juuri vapaus on se, mistä Rantama pitää yrittäjyydessä. Että töitä voi tehdä kaakkoisaasialaisen hotellin uima-altaalta tai loppiaisyönä harmaassa Ruoholahdessa, kun räntää tihuttaa viistoon ja kaikki muut lomailevat.  Toisaalta vapaus tarkoittaa myös vastuunottoa omasta hyvinvoinnista. Sen rajat muutama vuosi sitten burnoutin läpikäynyt Rantama on joutunut oppimaan kantapään kautta.

Keskity olennaiseen, ulkoista muu

Kumous-yritystään pyörittävä Minna Rantama on huomannut, että hyvä itsetuntemus on yrittäjälle etu. Silloin voi keskittyä siihen, missä on oikeasti hyvä.

”Minun vahvuuteni ei esimerkiksi ole talousasioissa vaan innostamisessa. Kun tiedostan sen, voin ostaa puuttuvan osaamisen ulkoa, eli palkata kirjanpitäjän”, Rantama kuvaa.

Hän huomauttaa, että palkkatyötaustainen tuore yrittäjä ei aina tule ajatelleeksi, mitä kaikkea toimistolla on tehty hänen puolestaan sisustuksesta tulostinpaperin hankkimiseen ja lamppujen vaihtoon. MOWssa on perusasiat huolehdittu yrittäjän puolesta – jäsenmaksuun sisältyy jopa IT-tuki.

Pienen Roobertinkadun MOW Mothershipissa yrittäjyyttään opetelleen Rantaman mielestä sen käytävät tuoksuvat edelleen yrittäjyyden alkutaipaleelta.

Nyt hän on siirtynyt MOW Stargateen, Ruoholahteen sen kätevän sijainnin ja avarien tilojen perässä. ”Stargatessa on enemmän tilaa työskennellä”, Rantama perustelee.

Siis enemmän tilaa valmistella työnhaun vallankumousta.

Julkaistu 19.10.2017

Jaa