Marco Casagrande iskee Tikulla kaupunkikuvaan
Arkkitehti Marco Casagrande haluaa haastaa kaupungin tilankäyttöä. Hänen suunnittelemansa Tikku-mikrokerrostalo nousi Helsinki Design Weekin ajaksi Keskuskadulle.
Mistä idea parkkiruudun kokoiseen, puiseen Tikku-kerrostaloon syntyi?
Ajatus oli muhinut pikku hiljaa kuhmolaisen Woodpoliksen kanssa yhteistyötä tehdessäni ja perehtyessäni rakennusmateriaali CLT:n mahdollisuuksiin. Sillä on kaikki edellytykset mullistaa teollinen rakentaminen, ja nimenomaan luonnonmukaisempaan suuntaan.
Parkkipaikkoja riittää Helsingissä ja samankokoisia ”tontteja” on kaikissa kaupungeissa ympäri maailmaa. Tikun variaatiomahdollisuudet ovat myös huikeat.
Kaupunkisuunnittelu vaatii uudistumista?
Nykyinen kaupunkitila on mitoitettu autojen mukaan, ei ihmisen. Tikku voi tässä toimia ikään kuin mittakaavaa inhimillistävänä elementtinä nykyisten rakennusten ja autoteiden välissä. Olisi mukava nähdä näitä kasvavan kuin sieniä sateella parkkipaikoille, supermarkettien katoille ja isoina ryppäinä parkkikentille. Kun autojen määräävyys kaupunkitilassa vähenee, antaa tämä mahdollisuuden Tikku-sienirihmaston leviämiselle.
Tulevaisuudessa muuttuvia tilatarpeita ratkotaan yhä enemmän tilapäisrakenteilla?
Miksi ei. Ihminen on aika vahvasti nomadi. Staattinen kaupunki on syntynyt maanviljelyksen doktriinin perusteella. Tikun kaltaiset rakenteet tuottavat kaupunkinomadille tarvittavia suojia, luovat uuden kerrostuman staattisen kaupungin päälle.
Edelleen ajatellaan, että rakennusten pitäisi olla suuria ja ikuisia?
Perinteisesti rakennukset ovat vaurauden ja omistamisen symboleja, pieniä valtakuntia. Kaikessa on kuitenkin murtumia, ja näihin murtumiin Tikku juurtuu positiivisen arkkitehtonisen rikkaruohon lailla. Kaupungissa on ympärillä kaikki palvelut – saunat, vaatepesulat, kirjastot, kahvilat, harrastustilat. Näitä ei ole ängetty Tikkuun. Kaupunkinomadi saa Tikusta tarvitsemansa suojan ja yksityisyyden, mutta muut palvelut ovat ympäröivässä kaupungissa.
Julkaistu
24.10.2017