• Artikkelit
  • Kohti tulevaisuuden toimitiloja – Sponda avasi demotilat Arkadiankadulle

Kohti tulevaisuuden toimitiloja – Sponda avasi demotilat Arkadiankadulle

Luovia ratkaisuja, inspiroivia puheenvuoroja ja toimitila-ammattilaisten täsmäapua. Arkadiankatu 6:n demotilojen avajaisissa pohdittiin, miten teknologia muuttaa työntekijän roolia ja miten uudenlainen työympäristö voi edistää aivotyötä.

Spondan lippulaivakohde, Arkadia n:o 6, seisoo rakennustelineiden ympäröimänä eduskuntatalon kupeessa. Vuonna 2020 valmistuvan arvotalon uudistustyö on vielä kesken, mutta viidennessä kerroksessa asetellaan jo punaisia mattoja lattioille.

Demotilojen tarkoitus on auttaa tulevia vuokralaisia hahmottamaan, miltä omat työtilat voisivat näyttää.

Alkamassa ovat Suomen suurimman mallitoimitilan avajaiset. Työmaan keskelle rakennetun, yli 500 neliön demotilan tarkoituksena on auttaa yrityksiä suunnittelemaan toimitilojaan entistä kokonaisvaltaisemmin ja kaukonäköisemmin.

Demotila auttaa yrityksiä aivoystävällisen työympäristön rakentamisessa.

”Haluamme auttaa asiakkaita ymmärtämään, mitä nykyajan aivotyöläinen tarvitsee työympäristöltään viihtyäkseen, motivoituakseen ja työskennelläkseen mahdollisimman tehokkaasti”, vieraita vastaanottava Spondan myyntijohtaja Harri Autio taustoittaa.

Tila haastaa ajattelemaan uudella tavalla


Demotilojen ensivaikutelma on kiehtova. Sisääntulon jälkeen avautuvassa keskustilassa on kodikas ja lämmin tunnelma – mutta kun katsoo ulos, tuntuu että on keskellä Narinkkatorin ihmisvilinää.

Demotilan ohella Arkadia n:o 6:n asiakas saa avukseen moniammatillisen tiimin, joka miettii toimitilaratkaisuja asiakkaan liiketoiminnan pohjalta ja huomioi kokonaisvaltaisesti myös uudet työn tekemisen tarpeet.

Olohuonemaisen keskustilan ympäriltä löytyy erityyppisiä neuvotteluhuoneita sekä kahvilamainen keittiö. Kahvilan ergonomiset pöytäryhmät sopivat hyvin myös työskentelyyn.

Olohuonemaisen keskustilan ympäriltä löytyy erityyppisiä neuvotteluhuoneita sekä kahvilamainen keittiö. Kahvilan ergonomiset pöytäryhmät sopivat hyvin myös työskentelyyn.

”Haastamme yrityksiä miettimään toimistonsa pohjaratkaisua uudella tavalla. Tarjoamme myös valmiita ideoita kalustuksesta, av-laitteista ja sisustusmateriaaleista, jolloin asiakkaan on helpompi hahmottaa, minkälaiset tilat ja ratkaisut sopisivat omaan toimistoon parhaiten”, tiloja esittelevä Autio sanoo.

Kehitystyön keskiössä aivotutkimus


Demotilojen kantavana ajatuksena toimii työn muutos. Avajaistilaisuudessa teemasta alustaa Helsingin yliopiston aivotutkija Katri Saarikivi.

”Työntekijöiltä edellytetään rektytoinnissa usein luovaa ajattelua, vuorovaikutustaitoja ja jatkuvaa oppimista, mutta mahdollistavatko yrityksen toimitilat ja kulttuuri näiden taitojen tuloksellisen hyödyntämisen?”, aivotutkija Katri Saarikivi kysyy.

Saarikiven mielestä työn muutoksessa oleellisinta on ymmärtää, miten nopeasti kehittyvä teknologia muuttaa ihmisen roolia ja mitä uusi työympäristö vaatii aivoilta.

”Työorganisaation pitkän tähtäimen menestys ratkaistaan sillä, kuinka hyvin se pystyy tukemaan ihmisten ajattelua ja toimintaa monimutkaistuvassa ympäristössä. Organisaation rakenteet voivat joko estää tai tukea aivokuntoa, laadukasta ajattelua ja vuorovaikutusta”, Saarikivi sanoo.

Aivotutkija kannusti kuulijoita muistamaan toimitilasuunnittelussa vuorovaikutuksen, empatian ja oppimisen merkityksen.

Tutkijan mukaan yksi keskeisimmistä tekijöistä työn tuottavuudessa on henkilöstön motivaatio.

”Organisaation menestys riippuu siitä, kuinka hyvin se pystyy tukemaan henkilöstön ajattelua.”

”Motivaatioon vaikuttaa todella paljon se, että työntekijä kokee voivansa vaikuttaa omaan työhönsä ja työympäristöönsä. Mitä vaativampaa työ on, sitä tärkeämpää vaikuttamisen tunne on.”

Kahvilamaisen keittiön ympärille levittäytyy rento loungealue, jonka ergonomisissa pöytäryhmissä on myös hyvä työskennellä. Tila muuntuu tarvittaessa 30 henkeä vetäväksi esiintymisareenaksi.

Saarikivi kannustaa organisaatioiden johtoa luottamaan siihen, että aivotyötä tekevät ihmiset tietävät itse, mikä tukee heidän ajatteluaan parhaiten. Johdon ja toimitilakumppanin tehtävä on varmistaa, että tilat ja kulttuuri palvelevat eri tyyppisiä työntekijöitä ja erilaisia työn tekemisen tarpeita.

Lisäarvoa myös toimitilavälittäjille


Arkadiankadun kokemukselliset demotilat palvelevat asiakasyritysten lisäksi myös toimitilavälittäjiä.

Demotiloista löytyy kolme erilaiseen työskentelyyn sopivaa neuvotteluhuonetta.

”Syntyy täysin erilainen asiakaskokemus, kun välittäjä voi tuoda asiakkaan rakennustyömaan sijaan valmiisiin tiloihin ja pitää presentaationsa neuvotteluhuoneessa, jollaisen asiakas voi hankkia myös omiin tiloihinsa”, Autio havainnollistaa.

Asiakasyritykset voivat poimia mallitiloista itselleen sopivia kaluste-, sisustus, av-laite tai kahvilakonevaihtoehtoja.

Demotila on kaikkien välittäjien ja asiakasyritysten käytössä. Esittelyissä paikalla on aina tilat tunteva Spondan edustaja. Tiloissa järjestetään myös inspiroivia tapahtumia, joissa vierailijat pääsevät kokemaan tilat aidossa käyttötilanteessa. Demotiloissa myös työskennellään osa-aikaisesti.

Harri Aution mukaan kohde kiinnostaa erityisesti edelläkävijäyrityksiä. ”Edelläkävijäyritykset arvostavat toimitilojensa sijaintia ja henkilöstönsä hyvinvointia – ja ovat valmiita kehittämään radikaalistikin omia toimintatapojaan”, Autio sanoo.

”Tulevaisuuden työtilojen on oltava joustavia ja muutosvalmiita ja työskentelemällä tiloissa voimme varmistaa niiden toimivuuden. Jatkuvasti kehittyvä ja tarpeen mukaan muokkautuva demotila edustaa meille sitä samaa tulevaisuuden työympäristöä, johon haluamme johdattaa asiakkaitamme”, Autio kiteyttää.

Arkadia n:o 6:

  • Arkkitehti Einari Teräsvirran suunnittelema arvorakennus
  • Sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa, parhaimpien palveluiden äärellä
  • Suomen parhaat julkiset liikenneyhteydet
  • Pinta-ala yli 23 000 neliömetriä
  • 8 kerrosta, joissa jopa 3 200 neliömetriä toimistotilaa
  • Neljä eri sisäänkäyntiä ja 133 parkkipaikkaa
  • Sisältää Suomen suurimmat demotilat
  • Vuonna 2020 valmistuva kohde varustetaan uusimmalla tekniikalla sekä moderneilla valaistus- ja ilmanvaihtojärjestelmillä.
  • Kohteelle tavoitellaan BREEAM-ympäristösertifikaatin Very Good -tasoa

Kiinnostuitko Arkadiasta tai demotiloista? Lue aiheesta lisää >>

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.