• Artikkelit
  • Kiivaan kasvun kauppapaikka – Tampere jo Suomen toiseksi suurin kasvukeskittymä

Kiivaan kasvun kauppapaikka – Tampere jo Suomen toiseksi suurin kasvukeskittymä

Keskeinen sijainti, huikea väestönkasvu ja edullinen asumistaso tekevät jatkuvasti kasvavasta Tampereesta houkuttelevan markkinapaikan.

”Tampereen kaupunkiseudun väestönkasvu on tällä hetkellä nopeimpia Suomessa. Päinvastoin kuin esimerkiksi Helsingissä, Tampereen kasvua ei rajoita sijainti meren rannalla”, kiteyttää Tampereen kaupungin elinkeinojohtaja Timo Antikainen.

Tällä hetkellä kaupungissa lähialueineen asuu 380 000 asukasta ja yrityksiä alueella on 24 000. Talousalueena Tampere palvelee koko 512 000 asukkaan Pirkanmaan maakuntaa.

”Tampereella asuminen on edullisempaa kuin Helsingissä, mikä lisää Tampereella asuvien ostovoimaa.”

Tampereen seudusta on tullut väkiluvultaan Helsingin jälkeen toiseksi suurin keskittymä. Viimeisen 10 vuoden aikana väestönkasvu on ollut huomattavaa; Tampereen kaupunkiseudun muuttovoitto on noin 4 000 asukasta vuosittain.

”Tämä trendi ei näytä hiipumisen merkkejä, päinvastoin; tahti vain kiihtyy. Vuonna 2040 Tampereen kaupunkiseudulla asuu puoli miljoonaa ihmistä”, Antikainen toteaa. 

Kasvunäkymät ovat vahvat, mikä näkyy investointeina tulevaisuuteen. Kasvavat kauppa, teollisuus ja palvelut houkuttelevat uusia yrityksiä ja työntekijöitä alueelle.

Kaupungin ydinkeskustan vetovoima nousi kertaheitolla aivan uudelle tasolle, kun Tampereen suurin kauppakeskus Ratina avasi ovensa. Noin 140 liikettä ja palvelua tarjoavat runsaasti monenlaisia mahdollisuuksia ostosten tekoon ja vapaa-ajan viettoon.

Kaupungin ydinkeskustan vetovoima nousi kertaheitolla aivan uudelle tasolle, kun Tampereen suurin kauppakeskus Ratina avasi ovensa.

Kaupunkiseudulle rakennetaan kiihtyvään tahtiin, etenkin keskusta-alueelle on tulossa lisää asuntoja. Uusia alueita syntyy, kuten Ranta-Tampellan alue, joka sekin rakentuu aivan keskustan tuntumaan.

”Uusi raitiotielinja kiihdyttää radanvarsiseudun asuinalueiden kehittämistä. Linjan varrelle on tulossa kymmeniä tuhansia asuntoja.” 

Suomen solmukohta vetää puoleensa

Yksi vetovoimatekijöistä Antikaisen mukaan on se, että Tampere on yksi Suomen kehittyvimmistä yliopistokeskuksista.

Tätä vahvistaa vuoden 2019 alussa toimintansa aloittava Tampere3-korkeakoulu, johon yhdistyvät nykyinen Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Osaajia saapuu myös muualta.

”Kaupunki tunnetaan korkean teknologisen osaamisen huippupaikkana, joka houkuttelee paitsi yrityksiä seudulle, myös osaajia työn perässä. Tampere on Helsingin jälkeen paikka, johon saapuu enemmän koulutettua väkeä kuin mitä sieltä valmistumisen jälkeen muuttaa pois.”

”Kaupungissa käy paljon kansainvälisiä vieraita. Suomen suurin kongressikeskus, Tampere-talo, löi kaikki kävijäennätyksensä viime vuonna.”

Antikainen näkee tämän myös kaupan alan näkökulmasta valtavana potentiaalina samoin kuin sen, että sijainti on muu kuin pääkaupunkiseutu:

”Täällä asuminen on edullisempaa kuin Helsingissä, mikä lisää Tampereella asuvien ostovoimaa.”

Tampereen asemaa Suomen solmukohtana kuvastaa myös MDI Public Oy:n laatiman Rajaton seutu -raportin mukaan se, että 500 kilometrin ajoetäisyydellä Tampereesta asuu peräti 94,2 prosenttia koko maan väestöstä.

Vakituisten asukkaiden määrän kasvun lisäksi koti- ja ulkomaisten yöpyjien määrä lisääntyy jatkuvasti.

”Kaupunki houkuttelee paikalle maksukykyistä porukkaa, kuten kongressivieraita. Tästä yhtenä osoituksena Suomen suurin kongressikeskus, Tampere-talo, löi kaikki kävijäennätyksensä viime vuonna.”

Lisäksi Suomen suosio matkakohteena kasvaa maailmalla, mikä houkuttelee matkailijoita. Tähän Tampereellakin reagoidaan rakentamalla uusia hotelleja.

”Vielä oma turismin muotonsa on ostosmatkailu kotimaassa, mikä sekin lisää suosiotaan jatkuvasti.”

Mukana dynaamisen kaupungin kasvussa

Yksi Ratinan kauppakeskuksen toimijoista on ruotsalainen kuntosaliketju, Fitness24Seven, jolla on jo 41 salia ympäri Suomen. 

Tampereen alueelle ketju on avannut reilun vuoden aikana peräti viisi salia, Ratina mukaan lukien.

”Olemme suurin yhden brändin alla toimiva kuntosaliketju Suomessa, ja mietimme tarkasti, mihin avaamme salimme. Tampere on meille hyvä paikka, sillä kaupunki on dynaaminen ja kasvua on luvassa runsaasti”, selittää maajohtaja Janne RögårdFitness24Sevenistä.

Sijainti onkin kuntosaliketjulle yksi merkittävimmistä kriteereistä.

”Meille on erittäin tärkeätä, että salille pääsee kävellen niin halutessaan, ja siksi mielellämme sijaitsemme ydinpaikoilla, kuten myös Ratinan kauppakeskuksessa.”

Tampere haastaa Helsingin:

  • Asuminen on edullisempaa kuin pääkaupunkiseudulla
  • Helposti saavutettavissa eri puolilta Suomea.
  • Lisääntyvät palvelut houkuttelevat myös turisteja.
  • Väestön vahva koulutustaso.
  • Meren läheisyys ei rajoita kasvua, kuten Helsingissä.

Julkaistu 13.4.2018

Jaa