• Artikkelit
  • Ilmalan muodonmuutos – versooko Pöllölaaksossa Helsingin Piilaakso?

Ilmalan muodonmuutos – versooko Pöllölaaksossa Helsingin Piilaakso?

Keskustan ja keskuspuiston välissä sijaitseva, säähavaintoasemasta nimensä saanut Ilmala kasvaa vauhdilla uuden ajan bisnes- ja asumiskeskittymäksi. Alueen toimitilat kiinnostavat etenkin innovatiivisia teknologia-, markkinointi- matkailu- ja media-alan yrityksiä.

Pasilasta on kehittymässä Helsingin toinen keskusta. Samaan aikaan viereinen Ilmalan kaupunginosa on kasvamassa kuin varkain uudenlaiseksi urbaaniksi bisnes- ja asumiskeskittymäksi. Muutoksen taustalla on Pasilan kokonaisvaltainen modernisointi – alueelle nousee uusi rautatieasema, asuntoja, toimistoja ja kauppakeskus. Suur-Pasilan alueelle arvioidaan syntyvän 2040-luvulle tultaessa noin 50 000 työpaikkaa ja asukasmäärän arvioidaan nousevan 30 000 henkilöön.

”Työpaikkojen määrä kaksinkertaistuu ja asukasmäärä lähes kolminkertaistuu nykyisestä”, sanoo Helsingin kaupungin Pasilan aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Niina Puumalainen.

Uusista työpaikoista kolmannes sijaitsee korkeintaan 400 metrin päässä Ilmalan rautatieasemasta.

Luovien ja trendikkäiden yritysten kaupunginosa

Jo vuonna 2017 Ilmalan asemaa käytti päivittäin lähes 5 000 ihmistä. Kaupunginosan laajetessa myös käyttäjämäärät ovat huimassa kasvussa. Ilmala liittyy osaksi kantakaupunkia myös raitioliikenteen myötä. Raitiovaunut alkavat kulkea Ilmalaan 2020-luvun alkupuolella, kun linjan 9 reittiä jatketaan Ilmalantorille asti.

Alueen keskusaukiosta, Ilmalantorista on muodostumassa Ilmalan sydän ja liikenteen solmukohta. Toimitilojen keskellä avautuva vilkas tori tarjoaa houkuttelevan liikepaikan ravintola- ja kahvilayrittäjille – ja muille runsasta asiakasvolyymiä etsiville palveluyrityksille.

Moderneja toimitiloja Pöllölaaksosta

Ilmalasta on siis kovaa vauhtia sukeutumassa modernien toimitilojen ja asuntojen keskittymä. Pasilan muodonmuutoksen ohella kasvun taustalla vaikuttaa Pöllölaakson eli MTV:n vanhan alueen uusi asemakaavamuutos, joka mahdollistaa MTV:n toimitilarakennusten purkamisen ja asuinkerrostalojen rakentamisen. Yleisradion alueella on jo ennestään ollut tiloja erilaisille median ja luovien alojen toimijoille. Nyt alueelle nousee lisää yritysten kaipaamaa monimuotoista ja modernia toimistotilaa.

Sweco vaikuttui liikenneyhteyksistä

Yksi Ilmalan uudisasukkaista on alueelle pari vuotta sitten muuttanut, rakennetun ympäristön ja teollisuuden asiantuntija Sweco. Yritys halusi tilan, johon asiakkaiden ja henkilökunnan on helppo tulla kauempaakin.

”Ilmalan sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella kasvavassa osassa Helsinkiä oli meille ratkaiseva asia, kun haimme uutta toimitilaa, joka toisi yhteen tuhat pääkaupunkiseudulla työskentelevää asiantuntijaamme”, kertoo Sweco Finlandin maajohtaja Markku Varis.

Sweco-talon rakennuttaneella Spondalla on Ilmalanrinteessä rakennusoikeutta vielä kahdelle uudelle toimistotalolle – yhteensä 13 000 neliömetrin verran. Sponda suunnittelee uuden Ilmalantorin eteläpuolelle lisäksi Forum Virium Center -toimistotaloa, joka tarjoaa toimitilaa yhteensä 35 000 kerrosneliötä.

Swecon Varis kiittää Spondaa toimitilojen toimivuudesta ja ekologisuudesta.

”Meille on tärkeää, että toimitilamme ovat ekologiset ja tukevat yhteistyötä niin asiantuntijoidemme kuin asiakkaidemme välillä. Kahden vuoden Ilmalassa olon jälkeen voimme iloksemme todeta tämän tavoitteen toteutuneen”, Varis sanoo.

Keskuspuiston kupeessa – lähellä julkisia palveluita

Palveluita tulee alueelle jatkuvasti lisää. Yleisradion vanhoille kulmille kaavaillaan päiväkotia ja lähistölle on valmistumassa kauppakeskus Tripla. Palvelujen lisääntyminen on ollut myös Swecolle tärkeää.

”Aluetta rakennetaan koko ajan lisää ja Pasilan keskuksen valmistuminen tuo pian monimuotoiset palvelut lähelle toimistoamme”, Swecon maajohtaja Varis iloitsee.

Kun Yleisradio avaa yleisölle aiemmin suljetut puisto- ja ulkoilualueensa, Ilmalasta pääsee ulkoilemaan kulttuurihistoriallisissa maisemissa. Läheisessä Keskuspuistossa sijaitsevat myös koirapuisto ja Ruskeasuon talli, jonka hevosista saattaa nähdä vilauksen puistossa ulkoillessa.

Myös matkailuala haluaa Ilmalaan

Ilmalan liikenneyhteydet ovat Helsingin parhaimmistoa. Alueelta on vaivatonta liikkua sekä Helsingin keskustaan että ympäri pääkaupunkiseutua. Monitoimihalli Hartwall Areena ja Messukeskus ovat kävelymatkan päässä ja myös lentokenttä on helposti tavoitettavissa. Sijainnin tuomat mahdollisuudet ovat saaneet myös hotellioperaattorit katsomaan uusin silmin Ilmalan aseman aluetta.

”Hotellitoimijoiden kannalta Ilmalan aseman lähiympäristö on houkutteleva, sillä alueella tulee vierailemaan paljon ihmisiä. Pohjois-Pasilan tai Ilmalan alueella ei ole vielä hotellin toteuttamiseen tarvittavaa asemakaavaa, mutta hotellioperaattoreiden kiinnostus edistää myös matkailuun liittyviä suunnitelmia”, Puumalainen sanoo.

lmalan lyhyt historia

Ilmala on saanut nimensä Ilmatieteen säähavaintoasemasta, joka on sittemmin purettu vesitornien tieltä. Se näkyy alueen historiassa.

  • 1910 Ilmatieteen säähavaintoasema rakennetaan
  • 1927 Yleisradion lähetyskeskus rakennetaan, nykyisin suojelukohde
  • 1959–1965 Yleisradion TV-tuotantotalon studio-osan rakennustyöt
  • 1959 IImala 1, 20 000 vesikuution vesilinna rakennetaan.
  • 1967 MTV (Oy Mainos-TV-Reklam Ab) toimitalo, ”Pöllölaakso” valmistuu.
  • 1969 Ilmala 2, 20 000 vesikuution vesilinna rakennetaan.
  • 1983 Ylen Pasilan linkkitorni valmistuu.
  • 1993 Ylen Iso Paja avataan.
  • 2015 Yle ja VR allekirjoittavat sopimuksen, jonka mukaan VR vuokraa suuren osan Ison Pajan tiloista

Julkaistu 23.2.2018

Jaa