• Artikkelit
  • Vauhdilla kasvavaan Tikkurilaan syntymässä merkittävä yrityskeskittymä

Vauhdilla kasvavaan Tikkurilaan syntymässä merkittävä yrityskeskittymä

Tikkurila on Vantaan nopeimmin kasvavia keskuksia. Juna-aseman yhteyteen valmistunut matkakeskus ja Kehärata ovat lisänneet pääkaupunkiseudun risteysaseman saavutettavuutta ja vetovoimaa niin asukkaiden kuin yritystenkin keskuudessa.

Vantaan Tikkurila kehittyy hurjaa vauhtia. Lentokenttäyhteyksiä parantava Kehärata ja rautatieaseman yhteyteen rakennettu matkakeskus Dixi ovat luoneet alueen kasvulle positiivisen kierteen, joka kiinnostaa asukkaita, yrityksiä ja kiinteistösijoittajia. Tikkurilan juna-asema on yksi maan vilkkaimmista: vuonna 2015 aseman läpi kulki arkisin noin 28 500 henkilöä päivässä.

Vuodesta 2012 lähtien Tikkurilaan on rakennettu tai on rakenteilla yhteensä 52 kerrostaloa. Lisäksi 25 uuden kerrostalon asemakaavat ovat voimassa ja odottavat rakennustöiden aloittamista. Tikkurila vetää niin uusia asukkaita kuin myös yrityksiä.

Asuntotuotannon ohella myös toimitilarakentaminen kasvaa Tikkurilassa vauhdilla. Neliömetrimäärissä mitattuna Tikkurilaan on vuoden 2012 jälkeen rakennettu eniten toimitiloja Vantaalla Aviapoliksen jälkeen, 33 000 kerrosneliömetriä.

Spondan tuorein investointi Tikkurilan alueella on keväällä 2018 valmistuva Väritehtaankatu 8:n toimistokiinteistö juna-aseman yhteydessä. Kuusikerroksisesta 9 500  kerrosneliömetrin toimistorakennuksesta on varattu tiloja rivakasti, mikä kertoo alueen vetovoimasta. Tiloja on mahdollisuus laajentaa vielä kakkosvaiheen hankkeella, jolla tilat kasvaisivat vielä 4 000 kerrosneliömetrillä.

50 000 asukkaan pikkukaupunki vuonna 2027

Pääkaupunkiseudun vertailussa Tikkurilan kasvutahti on huomattava. Asukasmäärä on kaksinkertaistanut 1980-luvulta nykyiseen 42 000 asukkaaseen. Seuraavan 10 vuoden aikana alueelle ennakoidaan muuttavan 6 000 asukasta lisää. Ensi vuosikymmenellä Tikkurila on lähes 50 000 hengen pikkukaupunki.

”Tikkurilassa ja muualla Vantaalla on rakennettu eniten asuntoja pääkaupunkiseudulla viime vuosina”, toteaa Vantaan kaupungin maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan projektijohtaja Heikki Virkkunen.

Virkkusen mukaan täydennysrakentaminen muokkaa ja elävöittää Tikkurilan asemaa raideliikenteen solmukohtana. Alueen keskustaa on virkistetty kehittämällä kävelykadun ilmettä ja siirtämällä toria lähemmäksi matkakeskusta.

Vilkkaasti kasvava kaupunkikeskusta kiinnostaa myös yrityksiä monilta toimialoilta. Eikä ihme: sijainti Kehä III:n lähellä tuo näkyvyyttä ja mahdollistaa nopeat yhteydet muualle Suomeen ja ulkomaille. Työntekijöiden viihtyvyyttä lisäävät puolestaan helppo saavutettavuus ja monipuoliset palvelut lähellä. Kasvavassa kaupunkikeskuksessa luonnollisesti myös kysyntä erilaisille palveluille kasvaa vauhdilla, mikä entisestään lisää yritysten kiinnostusta alueeseen. 

Mikä on Tikkurilan brändi?

Tikkurilasta tulee monelle mieleen ensin todennäköisesti Heurekan tiedekeskus, lentokentän läheisyys ja sen jälkeen ehkä Tikkurilan väritehtaat ja Kehärata. Harvempi tietää, että Tikkurilassa sijaitsee myös esimerkiksi Pohjoismaiden suurin lukio.

Tikkurilaan liittyy paljon eri mielikuvia, mutta mikä on sen brändin ydin?

Virkkunen ei halua määritellä sen tarkemmin, millainen Tikkurilan brändi on, mutta alueen identiteetti muodostuu sinne eri aikana muuttaneista asukkaista sekä alkuperäisistä tikkurilalaisista. Itse 25 vuotta Tikkurilassa asuneena hän on havainnut ison muutoksen.

”Nykyisin Tikkurilan keskusta on vilkas ja eloisa. Matkakeskuksen ravintolapalvelut ovat päivisin täynnä, kun alueella työskentelevät ja matkailijat ruokailevat siellä”, hän kuvailee.

HSL:n tuoreen selvityksen mukaan Kehärata on vahvistanut olennaisesti raideliikenteen asemaa pääasiallisena kulkutapana etenkin lentokentän suuntaan. Kehäradan mukana Tikkurila saa myös lisäripauksen kansainvälisyyttä, kun esimerkiksi matkailu rautateitse Pietarista lentokentälle sujuu mutkattomasti.

Virkkusen mukaan Tikkurilan tulevaisuuden suunnitelmissa on kehittää edelleen alueen viihtyvyyttä ja laajentaa sen ydinkeskustaa asemalta länteen päin.

”Esimerkiksi Tikkurilan jokirannan rakentamissuunnitelman tavoitteena on tehdä Keravanjoen alueesta uusi viihtymisen ja vapaa-ajan alue, joka tuo jokialueen lähemmäksi asukkaita”, hän sanoo.

Ensi vuodelle on luvassa paljon uusia, kiinnostavia rakennusprojekteja.

”Julkista tilaa ja torialuetta rakennetaan monipuolisesti”, Virkkunen sanoo.

Lue myös, miksi rakennusalan konserni Lehto Group valitsi Tikkurilan uuden toimistonsa sijainniksi.

Julkaistu 14.9.2017

Jaa