• Artikkelit
  • Toimitilojen vastuullisuudesta tuli uusi brändiarvon mittari

Toimitilojen vastuullisuudesta tuli uusi brändiarvon mittari

Yritysten vastuullisuus näkyy asiakkaille konkreettisimmin omien toimitilojen kautta – ja niihin halutaan nyt panostaa.

Ympäristötietoisuuden kasvu ja energiansäästökeinojen tehostuminen luovat yrityksille painetta tehdä aiempaa kestävämpää ja vastuullisempaa liiketoimintaa. Ilmiö näkyy myös siinä, että yrityksissä halutaan panostaa aiempaa vahvemmin omien toimitilojen ympäristöystävällisyyteen.

”Toisin kuin ennen, yritykset ovat nyt valmiita muuttamaan myös omia toimintatapojaan vihreiden arvojen mukaiseksi osoittaakseen olevansa aidosti arvojensa mittaisia”, sanoo Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksinen.

”Yritykset ovat nyt valmiita muuttamaan myös omia toimintatapojaan osoittaakseen olevansa aidosti arvojensa mittaisia.” 

Toimitiloja suunnittelevien yritysten tehtävä on luoda tiloja, jotka antavat muutokseen mahdollisuuden. Spondalla tämä tarkoittaa sitä, että vastuullisuus huomioidaan kiinteistöjen koko elinkaaressa. Asiakasyritykset voivat räätälöidä Spondan kanssa oman ympäristöohjelman esimerkiksi lämmitykseen, valaistukseen, jätehuoltoon, vedensäästöön tai liikkumiseen liittyvistä asioista.

”Rakennukset aiheuttavat suuren osan maailman energiankulutuksesta ja hiilidioksidipäästöistä. Haluamme alan johtavana toimijana olla kehittämässä kiinteistöjä, jotka kannustavat käyttäjiänsä ympäristöystävällisiin toimintatapoihin”, Airaksinen sanoo.

KONE Hissit muutti arvomaailmansa näkyväksi

Yksi yritys, jossa vihreät arvot eivät jää vain puheen tasolle, on suomalainen menestysyritys KONE Hissit.

Yrityksen pääkonttori sijaitsee Estradissa – yhdessä Suomen energiatehokkaimmista toimistorakennuksista. Pitkä yhteistyö kiinteistön omistajan, Spondan kanssa on tarjonnut mahdollisuuden vaikuttaa myös tilojen suunnitteluun.

KONE Hissien aulassa on virtuaalivastaanotto, jossa vieraat voivat kirjautua itse sisään taloon. Kirjautumisesta lähtee automaattisesti ilmoitus emännälle tai isännälle.

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat vahvasti esillä yhtiömme arvoissa, ja haluamme olla sanojemme mittaisia. Tuemme kestävää kehitystä omilla valinnoillamme, mikä näkyy kiinteistön valinnan lisäksi myös tuotannossamme”, KONE Hissien kategoriapäällikkö Niko Väisänen sanoo.

Aidolla vaikuttamisella vaikutus asiakkaisiin ja sidosryhmiin

Väisäsen mukaan kiinteistöä on ilo esitellä asiakkaille ja sidosryhmille, jotka saavat samalla heti oikean kuvan yhtiön vihreistä arvoista.

Estradissa, kuten muissakin Spondan uudiskohteissa esimerkiksi jätteiden lajittelu ja kierrätys on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa. KONE Hisseillä kierrätys on viety vielä astetta pidemmälle. Työpisteillä ei ole roskakoreja, vaan roskat kierrätetään toimiston keskellä sijaitsevaan lajittelupisteeseen.

KONE Hissien toimitiloissa ei ole roskakoreja, vaan roskat kierrätetään toimiston keskellä sijaitsevaan lajittelupisteeseen.

”Meillä on paperiton toimisto, ja myös vaihtuvat työpisteet tukevat tavoitteitamme – paperia ei jää pöydille lojumaan, kun paikka vaihtuu tilanteen ja tarpeen mukaan.”

MOW brändää myös jäsenyritykset vastuullisiksi

Edelläkävijäyrityksenä Sponda pyrkii myös luomaan uudenlaisia keinoja vastuullisuuden toteuttamiseen. Yksi avaus on Spondan oma coworking-konsepti MOW. Konseptin toiminnassa noudatetaan tarkasti WWF Green Office -standardeja ja MOW-tilat sijaitsevat BREEAM-ympäristösertifioiduissa kiinteistöissä. Myös kohteiden keskeiset sijainnit kannustavat asiakkaita ympäristöystävälliseen liikkumiseen.

”Asiakasyrityksemme kokevat merkittäväksi lisäarvoksi sen, että jäsenyys aidosti vastuullisessa MOWissa nostaa myös heidän oman brändinsä arvoa”, Airaksinen sanoo.

Sponda – toimialan vastuullisin

Sponda saavutti vuonna 2017 Euroopan tasolla huipputuloksen kiinteistöalan kansainvälisessä GRESB-vastuullisuusvertailussa. Spondan tulos oli omassa verrokkiryhmässään Euroopan paras. Yhtiö valittiin myös vuoden 2017 Sector Leaderiksi, eli oman alansa kestävän kehityksen johtajaksi.

Julkaistu 4.5.2018

Jaa