• Artikkelit
  • Spondalle huipputulokset kansainvälisessä GRESB-vastuullisuusvertailussa

Spondalle huipputulokset kansainvälisessä GRESB-vastuullisuusvertailussa

Sponda sai kiinteistöalan vastuullisuusvertailussa huipputulokset. Yhtiö on omassa vertailuryhmässään Suomen ykkönen ja Pohjoismaiden toinen sekä myös Euroopan mittakaavassa parhaimpien joukossa.

GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) on maailmanlaajuinen vastuullisuusvertailu, jolla mitataan kiinteistöalan yritysten vastuullisuutta eri osa-alueilla.

Yrityksiä arvioidaan muun muassa vastuullisuuden johtamisessa, kiinteistöjen ympäristötehokkuudessa, sidosryhmäyhteistyössä, riskienhallinnassa sekä kiinteistökehityksen vastuullisuudessa. Tänä vuonna tutkimuksessa arvioitiin 903 yhtiötä ja rahastoa 64 eri maasta.

”Kannustamme asiakkaitamme vastuullisuuteen muun muassa oman ympäristökumppanuus-ohjelmamme avulla.”

Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda saavutti arvioinnissa täydet viisi tähteä ja sai myös kuudetta vuotta peräkkäin Green Star -tunnustuksen vastuullisesta työstään.

Spondalla on tällä hetkellä 16 kansainvälisen ympäristösertifioinnin saavuttanutta kiinteistöä. Ruoholahdessa sijaitseva toimistokiinteistö Ruoholahden Tähti on saavuttanut ensimmäisenä toimistotalona Suomessa BREEAM In-Use -ympäristösertifioinnin Excellent-tason.

”Olemme ylpeitä pitkätähtäimisestä ja laajasta vastuullisuustyöstämme. Spondalle on tärkeää kestävän kehityksen ja tiukkojen ympäristövaatimusten huomiointi läpi koko kiinteistöjen elinkaaren – ja se näkyy myös tuloksissa”, Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksinen kiteyttää.

Vastuullisuuden johtamisesta täydet pisteet

Sponda oli vertailuryhmänsä keskiarvoa parempi lähes joka osa-alueella.

”Saimme vastuullisuuspolitiikan ja vastuullisuuden johtamisen osalta täydet pisteet ja tulokset olivat erinomaisia myös sidosryhmäyhteistyössä ja ympäristövaikutusten vähentämisessä. Ympäristösertifiointihankkeet sekä tontilla tuotettu uusiutuva energia nostivat kiinteistökehityshankkeiden pisteitä huomattavasti verrokkiryhmään verrattuna”, Airaksinen sanoo.   

”GRESB-tutkimus antaa asiakkaille ja loppukäyttäjille luotettavaa tietoa siitä, kuinka vastuullisuus on integroitu yrityksen toimintaan.”

Vastuullisuuspäällikkö pitää kiinteistöalan GRESB-menetelmää merkittävänä vaikuttajana ilmastonmuutoksen vastaisessa vastuullisuustyössä.

”Menetelmä antaa kumppaniyrityksille, sidosryhmille, asiakkaille ja loppukäyttäjille luotettavaa tietoa siitä, kuinka vastuullisuus on integroitu osaksi yrityksen toimintaa ja prosesseja. Vastaavien mittausmenetelmien soisi kehittyvän myös muilla toimialoilla.”

Asiakkaat mukaan vastuullisuustyöhön

Sponda kannustaa asiakkaitaan aktiivisesti ympäristöystävällisiin toimintatapoihin. Yksi konkreettinen apuväline tähän on ympäristökumppanuusohjelma.

Spondan asiakkaat voivat syventää vastuullisuuttaan ympäristökumppanuusohjelman avulla. Ohjelma auttaa asiakkaita myös viestimään ympäristötehokkuudestaan.

”Ohjelman tavoitteena on auttaa asiakkaita vähentämään kiinteistöjen käytöstä aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Ohjelmassa huomioidaan energiankulutuksen lisäksi materiaalitehokkuus, vedenkulutus ja kiinteistön sisäympäristön viihtyvyystekijät. Autamme asiakkaitamme myös viestimään kiinteistön ympäristötehokkuudesta”, Airaksinen kertoo.

Missiona koko alan eteenpäin vieminen

Alan johtavana toimijana Sponda haluaa panostaa myös koko toimialan vastuullisuuskehitykseen.

”Edellytämme sopimuskumppaneiltamme voimassaolevia ympäristöjärjestelmiä tai -ohjelmia ja edellytämme, että kumppanit huomioivat toiminnassaan Spondan ympäristövastuutavoitteet ja toimintaperiaatteet.”

Vastuullisuus on yhteistyötä. Työskentelemme kiinteistön ympäristövaikutusten minimoimiseksi yhteistyössä sidosryhmiemme, asiakkaidemme ja kiinteistöjen ylläpito-organisaatioiden kanssa”, Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksinen sanoo.

Omat tavoitteensa Sponda on linjannut jo vuosia sitten. Esimerkiksi energiatehokkuus on ollut yhtiön strateginen painopiste vuodesta 2009 saakka.

”Energiatehokkuusohjelmamme tavoitteena on saavuttaa 20 % energiansäästö vuoteen 2020 mennessä vuosien 2001–2005 keskimääräisestä kulutuksesta. Lisäksi kuulumme kiinteistöalan energiatehokkuussopimukseen (TETS), joka asettaa energiatehokkuustavoitteet vuoteen 2025 saakka. Tämän lisäksi teemme kunnianhimoista työtä muun muassa materiaalitehokkuuden parantamiseksi ja ympäristösertifiointien lisäämiseksi”, Airaksinen luettelee.  

Spondan kuusi vastuullisuusprioriteettia:

• energia- ja ympäristötehokkuus

• kiinteistöjen sijainti

• asiakaskokemuksen parantaminen

• henkilöstöön panostaminen

• läpinäkyvä ja eettinen liiketoiminta

• alan eteenpäin vieminen

Julkaistu 22.9.2018

Jaa