• Julkaisut
  • Kyselytutkimus: Lähityö edistää merkittävästi hyvinvointia – enemmän yhteisöllisyyttä, liikuntaa ja taukoja 

Kyselytutkimus: Lähityö edistää merkittävästi hyvinvointia – enemmän yhteisöllisyyttä, liikuntaa ja taukoja 

Sponda Oy                          Lehdistötiedote                                   10.4.2025 klo 9.30 

Kyselytutkimus: Lähityö edistää merkittävästi hyvinvointia – enemmän yhteisöllisyyttä, liikuntaa ja taukoja

Toimistotyöntekijät kokevat, että lähityö edistää heidän hyvinvointiaan. Kiinteistösijoitusyhtiö Spondan nSightilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan hyvinvointia tukevat muun muassa kasvokkaiset kohtaamiset toimistolla sekä fyysinen aktiivisuus ja tauot työpäivän aikana. Suurin osa kyselyyn vastanneista käy toimistolla vähintään kolmena päivänä viikossa. Toimiston sijainti on tärkeää lähes kaikille vastaajille. 

Toimistolla työskentelyn koetaan edistävän työntekijöiden hyvinvointia. Kiinteistösijoitusyhtiö Spondan teettämässä kyselytutkimuksessa peräti 73 % vastaajista kokee, että toimistolla työskentely vaikuttaa myönteisesti heidän hyvinvointiinsa. Yli 80 % kertoo, että ihmisten tapaaminen toimistolla tukee lähityön vaikutuksia hyvinvointiin. Toimistotyön nykytila ja näkymät 2025 -kyselyyn vastasi joulu-tammikuussa yli 1 180 pääkaupunkiseudulla toimistotyötä tekevää ihmistä. 

Lähityö on kyselyn mukaan myös työyhteisöjen liimaa. 85 prosenttia työntekijöistä on sitä mieltä, että toimistossa koetut naurut ja yhteiset hetket tekevät työpäivistä mielekkäämpiä. Lähes yhtä monen (84 %) mielestä toimistolla työskentely vahvistaa tiimin yhteisöllisyyden tunnetta. Valtaosan (75 %) mielestä kynnys pyytää apua työkavereilta on toimistolla matalampi. 

”Meillä on laumaeläimen aivot, ja luonnollisinta meille on ratkoa pulmat yhdessä. Pitkäaikainen eristäytyminen yhteisöstä ei ole aivoillemme terveellistä ja se alkaa etäännyttää meitä sekä työkavereista että yhteisistä tavoitteista”, professori ja aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta muistuttaa. 

Lähityö tukee myös fyysistä hyvinvointia. Lähes kolme neljästä (73 %) liikkuu toimistopäivinä enemmän. Selvästi yli puolet (57 %) vastaajista myös pitää toimistolla enemmän taukoja kuin etäpäivinä. 

”Kolme neljästä on sitä mieltä, että toimistolla oleminen tukee oppimista ja kehittymistä. Oman uran etenemisen kannalta näyttäisi siis olevan selkeästi hyödyllistä, että tekee toimistotyöhön painottuvaa hybridityötä”, sanoo Spondan toimitusjohtaja Christian Hohenthal. 

Ideointi ja haasteiden ratkominen toimivat kasvotusten 

Lähityöllä on selkeä vaikutus myös organisaatioille. Kolme neljästä työntekijästä on sitä mieltä, että haasteiden ratkominen on tehokkaampaa kasvotusten kollegojen kanssa. Ideointi on luontevampaa toimistolla 84 prosentille heistä. 

Yli puolet kaikista vastaajista kertoo saavansa toimistolla enemmän aikaan. Tämän lisäksi peräti 73 prosenttia johtavassa asemassa työskentelevistä sanoo toimistolla työskentelyn lisäävän organisaation tuottavuutta. 

”Organisaatioiden toimivuuden ja kilpailukyvyn kannalta lähityö on ratkaisevassa roolissa. Lähityön edut eivät rajoitu pelkästään positiivisiin hetkiin, vaan paikan päällä olemisesta on hyötyä myös silloin, kun kaikki ei mene suunnitellusti”, Hohenthal sanoo. 

Suurin osa työskentelee toimistolla 3–5 päivänä viikossa 

Valtaosa vastaajista, eli peräti 79 prosenttia sanoo, että työskentelisi mieluiten joko kokonaan tai osittain toimistolla. Vastaajista vain joka viides haluaisi työskennellä pelkästään etänä. Hybridityössä vaihtelevuus ja valinnanvapaus koetaan erittäin tärkeinä. 

Reilu puolet vastaajista työskentelee toimistolla 3–5 päivänä viikossa. Helsingin keskustassa tämä on yleisempää kuin keskustan ulkopuolella, muualla pääkaupunkiseudulla. Vain noin joka kymmenes tulee toimistolle harvemmin kuin joka viikko. Lähityötä suositaan erityisesti yhteistyötä vaativissa tilanteissa ja silloin, kun tarvitaan tukea tai sosiaalisia kontakteja. 

Toimiston sijainti on tärkeää myös hybridiajassa 

Peräti 93 prosenttia vastaajista pitää toimiston sijaintia tärkeänä. Tärkein seikka sijaintiin liittyen ovat hyvät julkisen liikenneyhteydet (87 %) ja monipuoliset ruokailumahdollisuudet (73 %).  

Suurimmalle osalle (68 %) on tärkeää myös voida yhdistää toimistopäivä muihin asioihin, kuten palveluiden käyttöön, harrastuksiin tai ystävien tapaamiseen. Palvelutarjonta on tärkeää erityisesti Helsingin keskustassa työskenteleville. 

”Toimistotyöläiset elävöittävät Helsingin keskustaa ja tukevat alueen palveluita. Toisaalta myös toimiston lähipalvelut tukevat sitä, että toimistot täyttyvät ihmisistä. Palveluiden ja lähityön yhteys on siis näidenkin tulosten valossa ilmiselvä ja toimiston sijainti ydinkeskustassa on yli puolelle tärkeä tekijä”, Hohenthal sanoo. 

Noin joka kolmas Helsingin keskustan ulkopuolella, muualla pääkaupunkiseudulla työskentelevistä oli sitä mieltä, että jos toimisto sijaitsisi Helsingin keskustassa, he kävisivät toimistolla useammin. Heistä, joiden toimisto on nyt keskustassa, peräti 82 prosenttia pitää keskustasijaintia tärkeänä. Helsingin keskustan toimistoissa työskentelevät tekevät muita mieluummin lähityötä. 

Sponda Oy

 

Lisätietoja: 

Anita Riikonen, Brändi- ja viestintäpäällikkö, puh. 040 833 3804, anita.riikonen@sponda.fi 

Sponda Oy 

Sponda Oy on Suomen johtava kiinteistösijoitusyhtiö, joka on erikoistunut toimitilakiinteistöjen omistamiseen, hallintaan, kehittämiseen ja vuokraamiseen Suomen suurimmissa kaupungeissa. Asiakaslähtöisillä ratkaisuilla ja korkealaatuisilla kiinteistöillä Sponda luo aktiivisesti alan parhaita käytäntöjä, toimii vastuullisesti ympäristön ja kaupunkikuvan kehittäjänä sekä tukemalla asiakkaitaan. www.sponda.fi