• Artikkelit
  • Ratina satsaa pikkuvieraisiin – ja vetää väkeä naapurikunnista asti

Ratina satsaa pikkuvieraisiin – ja vetää väkeä naapurikunnista asti

Kauppakeskus ­Ratinassa lapsiperheet nähdään tärkeänä asiakasryhmänä. Tarjolla on runsaasti lapsille sopivia tiloja, palveluita ja aktiviteetteja. Ja kun lapset viihtyvät, aikuiset ajavat Ratinaan vaikka naapurikunnista asti. 

Mini-Ratina on tamperelaiseen kauppakeskukseen Ratinaan kesällä avattu yli sataneliöinen leikkitila, joka muistuttaa värikkäine kauppoineen, partureineen ja kahviloineen pientä kaupunkia.

”Otatko omenamehua?”, kysyy viisivuotias Lilia Laitinen ja kurkistelee ulos minikarkkikaupasta.

Lilia Laitisen mielestä Ratinassa parasta on leikkitila Mini-Ratina ja sen kirkkaan värinen karkkikauppa. Äiti Maarit Makkonen kiittelee erityisesti kauppakeskuksen ilmasta lapsiparkkia, johon lapsen voi jättää leikkimään ostosten ajaksi. 

Heti perään olisi tarjolla ketsuppia ja strösselimaitoa ja vielä silmätippojakin kaupan päälle. Tamperelainen Lilia on käynyt Mini-Ratinassa jo useamman kerran ja hän on löytänyt sieltä uusia kavereita.

”Tää namikauppa on täällä kivintä”, tiivistää sanavalmis karkkikaupan täti.

Lapsiperheiden tarpeet on huomioitu niin arkkitehtuurissa kuin aktiviteeteissakin.

Lilian äiti Maarit Makkonen kertoo tutustuneensa Lilian myötä niin Ratinan leluliikkeeseen, kirjakauppaan kuin lastenvaateliikkeisiin. Mini-Ratina saa erityiskiitosta.

Vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen Vilppu Partanen muutti Tampereelle vanhempiensa kanssa. Vilpulle ja isyyslomalla olevalle Petjalle Mini-Ratinasta on tullut paikka, jossa pääsee tutustumaan helposti uudessa kotikaupungissa asuviin ihmisiin.

”On kiva, että tällainen leikkipaikka on olemassa. Enpä ainakaan näin isoa ole muissa kauppakeskuksissa nähnytkään. Kun tullaan tänne kaupoille, on jotain mukavaa myös lapselle. Lilia on käynyt täällä myös lapsiparkissa. Siellä oli monta aikuista lastenhoitajaa, joten lapsen saattoi jättää hyvillä mielin leikkimään ostosten ajaksi.”

Bussilla naapurikunnasta Ratinaan

Ann-Mari Alasaukko-oja ja runsaan vuoden ikäinen Mila ovat tulleet Ratinaan ostamaan lapsikaverille syntymäpäivälahjaa ja nyt on leikkituokion aika. Paikalle on tultu naapurikunnasta Ylöjärveltä. Välillä matka taittuu bussilla ja välillä omalla autolla. 

Yli sadan neliön kokoinen Mini-Ratina muistuttaa värikkäine kauppoineen, partureineen ja kahviloineen pientä kaupunkia.

”Käymme Ratinassa koko perheen voimin joskus iltaisin. Päivisin käyn täällä Milan ja kavereiden kanssa kahvittelemassa ja Mini-Ratinassa. Lastenvaateliikkeet ovat tulleet tutuksi, sillä nykyisin tulee katseltua enemmän lastenvaatteita kuin omia”, Ann-Mari naurahtaa.

Ann-Mari on kuullut Ratinan palveluista myös sosiaalisen median kautta: ”Luin yhdeltä Facebookin lapsiperhesivustolta, että täällä on nyt myös lapsiparkki. Se on varmaan kätevä, kunhan Mila vähän kasvaa.”

Lapsiperhemyönteisyys slogantasolta käytäntöön

Ratinassa lapset ja lapsiperheet on nostettu ykköseksi strategiatasolta lähtien. Valinnalla halutaan parantaa lapsiperheiden hyvinvointia ja lisätä suomalaisessa yhteiskunnassa usein kaivattua lapsiperhemyönteisyyttä. Sen lisäksi mukana on toki myös kaupallinen näkökulma.

Ratinassa lapset ja lapsiperheet on nostettu ykköseksi strategiatasolta lähtien. ”Haluamme parantaa lapsiperheiden hyvinvointia ja lisätä suomalaisessa yhteiskunnassa kaivattua lapsiperhemyönteisyyttä”, kauppakeskuspäällikkö Mervi Ahola sanoo.

”Lapsiperheet ovat kaupallisesti kiinnostava kohderyhmä, sillä he kuluttavat paljon. Heillä on paljon tarpeita ruokaostoksista vaate-, lelu- ja harrastehankintoihin”, toteaa Ratinan kauppakeskuspäällikkö Mervi Ahola.

”Haluamme parantaa lapsiperheiden hyvinvointia ja lisätä suomalaisessa yhteiskunnassa kaivattua lapsiperhemyönteisyyttä.”

Ratinassa lapsiperhemyönteisyys on viety käytäntöön monin tavoin. Kohderyhmän tarpeet näkyvät niin arkkitehtuurissa, tilankäytössä kuin aktiviteeteissakin. Yhteisöllisyys ja viihtyminen ovat Ratinalle ja kauppakeskuksen omistajalle Spondalle tärkeitä arvoja, joten tarjolla on muutakin kuin shoppailua. Esimerkiksi ravintola- ja kahvilaelämyksiä, monipuolista ohjelmaa sekä kohtaamispaikkoja.

Lapsiperheet huomioidaan Ratinassa monin eri tavoin. Kohderyhmän tarpeet näkyvät niin arkkitehtuurissa, tilankäytössä kuin aktiviteeteissakin. Tarjolla on myös paljon kohderyhmää kiinnostavia shoppailupaikkoja.

”Haluamme tarjota lapsiperheille mukavan elämyksen keskellä arkea. Lähdemme siitä, että lapsiperheet arvostavat helppoutta: meille on vaivatonta saapua millä kulkuneuvolla tahansa ja leveillä käytävillä on helppo liikkua. Vaunujen kanssa kulkeminen on huomioitu myös ravintoloissa ja kahviloissa, jotka toivottavat lapsiperheet tervetulleiksi.”

Ilmaisesta lapsiparkista hyötyvät kaikki 

Mini-Ratinassa lauantaisin toimiva ilmainen lapsiparkki on Pirkanmaalla uusi juttu. Lapsiparkissa leikkii päivän mittaan viitisenkymmentä lasta koulutettujen ohjaajien valvomina. Palvelu on otettu ilolla vastaan paitsi asiakkaiden, myös kauppiaiden keskuudessa.

”Lapsiystävällisyys on osoittautunut arvoksi, joka hyödyttää niin lapsia, vanhempia kuin kauppiaitakin”.

”Tutkimuksen perusteella asiakkaiden keskiostokset kasvavat, kun he pääsevät shoppailemaan rauhassa ilman lapsia. Lapsiystävällisyys on osoittautunut käytännössä arvoksi, joka hyödyttää kaikkia osapuolia, niin lapsia, vanhempia kuin kauppiaitakin”, Ahola kiteyttää.

Lapsiperheiden palvelut pähkinänkuoressa:

  • Leikkihuone Mini-Ratina alle 10-vuotiaille ma–pe klo 10–20, la klo 10–18 ja su klo 12–18.  
  • Mini-Ratinan maksuton, valvottu lapsiparkki 3–10-vuotiaille la klo 10–17, hoitoaika 1 h / kerta.
  • Kaksi lastenhoitohuonetta, joista toinen Muumi-teemainen.
  • Katti Ratinan maksuton muskari 0–5-vuotiaille tiistaisin syyskaudella.
  • Useita erityisesti lapsiperheille suunnattuja liikkeitä.
  • Ravintolat ja kahvilat lapsiperhemyönteisiä, tilaa asioida myös vaunuilla.
  • Kauppakeskusvieraat voivat lainata infosta lastenrattaita.

Julkaistu 22.9.2018

Jaa