• Artikkelit
  • Raikkautta liike- tai toimitiloihin – näin hankit viherseinän

Raikkautta liike- tai toimitiloihin – näin hankit viherseinän

Yhä useampi yritys haaveilee tiloja raikastavasta ja viihtyvyyttä parantavasta viherseinästä. Kuinka sellainen hankitaan?

1. Millaiseen tarpeeseen viherseinä hankitaan?

Selvitä ensin, millaiseen tarpeeseen viherseinä hankintaan. Halutaanko yrityksen tiloihin näyttävä seinäelementti vai halutaanko viherseinän myös raikastavan tai puhdistavan sisäilmaa. Kuiva sammalseinä on kustannustehokkaampi hankinta esimerkiksi aulatiloihin tai käytäviin.

”Viherseinä tuo jo värinsä puolesta tiloihin ajatuksen vastuullisuudesta ja vihreistä arvoista.”

Ilmaa luontaisesti raikastavasta elävästä viherseinästä tai ilmaa puhdistavasta Naava-älyviherseinästä on eniten hyötyä kokous- tai työtiloissa, joissa oleskellaan pidempiä aikoja.

Naava-älyviherseinissä kasvit puhdistavat tutkimusten mukaan ilmaa tehokkaammin kuin tavanomaiset kasvit ja viherseinät. Naavoja käytetäänkin paljon työ- tai kokoustiloissa, joiden ilmanlaatu on pitkäaikaisen oleskelun jälkeen usein muuta työympäristöä heikompaa.

2. Mitä tilalta vaaditaan?

Elävä viherseinä sekä Naava tarvitsevat sähköä sekä riittävästi tilaa. Kummankin seinän voi sijoittaa itsevalaisevana myös ikkunattomaan tilaan. Elävä viherseinä kosteuttaa ilmaa, joten tila vaatii myös toimivan ilmanvaihdon. Naavassa ilmanpuhdistusteho on säädettävä – mitä enemmän tehoa halutaan, sitä enemmän seinä myös kosteuttaa ilmaa.

3. Mitä riskejä viherseinä sisältää?

Elävän viherseinän osalta turvallisin vaihtoehto on moduuliseinä, jossa on suljettu vedenkierto. Suuret yksiköt yhdistetään kastelun vuoksi yleensä vesijohtoliitäntään, jolloin vaaditaan myös viemäröinti. Allergiariskit saadaan yleensä torjuttua kasvivalinnoilla ja ammattimaisella huollolla. Riskiä voi myös pienentää vuokraamalla seinän ensin koeajaksi – tai valitsemalla mullattoman viherseinän.

Kun viherseinällä tavoitellaan visuaalista näyttävyyttä tai seinä sijoitetaan aula- tai läpikulkutiloihin, seinäksi kannattaa valita elävä viherseinä tai kuiva sammalseinä.

4. Milloin viherseinä kannattaa hankkia?

Moni ajoittaa viherseinän hankinnan toimitilojen vaihtoon tai remonttiin, jolloin seinä voidaan suunnitella osaksi muuta sisustusta. Naava-seinä sekä tietyt muissa elävissä viherseinissä käytettävät kasvit myös vähentävät tutkitusti remontin myötä sisätiloihin tulevaa kemikaalikuormaa.

5. Mitä joutuu tekemään itse?

Myyjä hoitaa yleensä seinän asennuksen ja tuotteelle voi hankkia myös täyden huoltopalvelun. Yritys voi halutessaan huolehtia vesisäiliöiden täyttämisestä.

6. Viherseinän hinta ja toimitusaika?

Elävien viherseinien toimitusaika on 2–8 viikkoa riippuen siitä, onko kyseessä varasto- vai tilaustuote. Oven kokoisten Naavojen hinnat alkavat 3 500 eurosta, elävien viherseinien hinnat noin 3 000 eurosta (Innogreen). Vastaavan sammalseinän hinta on noin 700 euroa (Innogreen). Seinän voi hankkia myös leasing-palveluna tai vuokrattuna.

Sammalseinä parantaa viherseinistä parhaiten tilan akustiikkaa. Sammalseinästä voi myös muotoilla erilaisia taideteoksia tai vaikkapa oman yrityksen logon.

7. Viherseinän hyödyt?

Viherseinä on jo pelkkänä visuaalisena elementtinä näyttävä ja viihtyisyyttä lisäävä tekijä. Erityisesti sammalseinä parantaa myös tilan akustiikkaa. Seinä tuo jo värinsä puolesta liike- tai toimitiloihin ajatuksen vihreistä arvoista. Elävät kasvit myös raikastavat ilmaa ja älyteknologiaan perustuvalla Naavalla on jopa tutkittuja terveysvaikutuksia.

MIKÄ VIHERSEINÄ YRITYKSELLESI SOPISI?

Maisemoitu viherseinä: Sammaleista tai ikikasveista tehty visuaalinen elementti, joka ei vaadi ylläpitohoitoa.

Elävä viherseinä: Kasvit kasvavat mullassa tai ilman multaa. Puhdistaa ja raikastaa ilmaa kasvien luontaisella tavalla.

Naava-älyviherseinä: Kasvit kasvavat muun muassa kiviaineksista ja aktiivihiilestä tehdyssä seoksessa. Tutkittu ilmanpuhdistusvaikutus perustuu kasvien juurten läpi kulkevaan ilmankiertoon. Seinä on etäohjattava ja säätelee myös itse omaa toimintaansa.

Asiantuntijat: Eeva Niemelä, Naava, Oula Harjula, Innogreen

Kiinnostavatko innovatiiviset ja työhyvinvointia lisäävät toimitilat? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää! >>

Julkaistu 27.10.2018

Jaa