Omassa rauhassa keskellä ihmisvilinää

On työpäiviä, ja sitten on työpäiviä, jotka jäävät mieleen. Tämä on niitä jälkimmäisiä.

Istun Tikku-mikrokerrostalon toiseen kerrokseen Spondan rakentamassa työtilassa ja katselen koko huoneen korkuisesta ikkunasta avautuvaa maisemaa Keskuskadun vilinään. Näen Tikkuun jonottavat ihmiset, ohi kiirehtivien kääntyvät katseet ja lukuisat kuvauskorkeuteen nostetut matkapuhelimet. Kokonaan puusta rakennettu, parkkiruudun kokoinen talo erottuu katukuvasta. Asetelma on hassu: tunnen olevani tapahtumien keskiössä ja katseiden alla, mutta silti omassa rauhassani, suojassa.

Juttelin pari viikkoa sitten Tikun suunnitelleen arkkitehti Marco Casagranden kanssa ja hän sanoi aika hyvin, että ihminen on fysiologiselta varustelultaan sen verran heppoinen, että tarvitsee suojaa. Ja että tämän suojan tarjoaminen on arkkitehtuurin ydintä. Tilapäisten suojien – niin asuin- kuin työkäyttöön – tarve varmasti kasvaa tulevaisuudessa työelämän muutosten ja kaupungistumisen myötä, ja olisi hienoa nähdä Tikun kaltaisten, helposti pystytettävien rakennusten toimivan tulevaisuudessa vaikka yritysten lisätiloina ja pysyvämpien kaupunkirakenteiden väleihin nousevina asuintiloina.

Joustavuus ja muokattavuus korostuvat jo nyt toimi-, liike- ja asuintiloissa. Casagranden yksi ajatus Tikun suhteen onkin, että siitä voisi tehdä katalogin, josta voi valita omiin tarpeisiinsa sopivat kerrosmoduulit, jotka sitten pystytetään nopeasti taloksi kuin legopalikat. On helppo kuvitella, että esimerkiksi yritysten showroomeja ja tiloja vaikka erilaisten tapahtumien ajaksi rakennettaisiin tulevaisuudessa näin. Tai pop-up-toimistoja sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei voi tai ehdi massiivisempaa rakennusta rakentaa.

Tikun seiniä ei ole eristetty, joten hieman viileä tilassa on. Mutta takki päällä ja viltti jalkojen suojana on oikein miellyttävää näpytellä läppäriä. Puu tuoksuu, talo hengittää, ja olo on virkeämpi kuin normaalissa toimistossa koko neljän tunnin työrupeaman ajan. Etätöiden ehdoton etu muutenkin on, että usein normaalista poikkeavassa ympäristössä ajatus juoksee kirkkaammin ja saattaa keksiä ratkaisun ongelmaan, jota on pyöritellyt tuloksetta toimistolla. Tikku on tilana hyvin poikkeuksellinen, ja tuntuu, että etätyön hyödyt monikertaistuvat täällä.

Työntekoon on helppo syventyä, vaikka tilassa on käytännössä koko ajan vierailijoita. Osan kanssa mietitään, mihin kaikkeen Tikkua voisi käyttää ja miten sitä voisi versioida. Suurin osa ihmettelee, missä ovat keittiö ja vessa. Niitä ei tässä ensimmäisessä rakennetussa Tikussa ole, eikä ole tarvekaan, kun naapurissa on muun muassa kauppakeskus Citycenter ja muut palvelut.

Tiina-Mari Haka
tuottaja, Otavamedia OMA

Julkaistu 8.9.2017

Jaa