MOW rakentaa kaupunkikulttuuria

Helsingin keskustassa ja Ruoho­lahdessa toimivat Spondan coworking-hubit MOW Mothership ja MOW Stargate elävöittävät ympäristöään yhteisöllisillä tapahtumilla. Parhaat asiat syntyvät kokeile­malla rohkeasti.

Kokouksessa istuu toistakymmentä eri alojen yrittäjää: on ravintoloitsijoita, kukkakauppias, kulttuurikeskuksen väkeä. Ja sitten ovat MOWilaiset, jotka ovat kutsuneet porukan koolle. Meneillään on tuotantopalaveri, jonka agenda on vielä vähän hämärän peitossa. Kukaan ei tiedä, mitä ollaan luomassa, mutta kaikilla on ideoita, joita haluaisivat toteuttaa heitä yhdistävällä kadunpätkällä Pikku Roballa.

”Aluksi tiesimme vain, että haluamme luoda jotain uutta meille kaikille yhteisessä kaupunkitilassa”, kertoo Pienellä Roobertinkadulla toimivan MOW Mothershipin kapteeniElmeri Kauko.

Kokouksessa syntyneistä ideoista jalostui kesäkuun alussa järjestetty Pikku Roba – Isot bileet -korttelijuhla. 

Se oli hyvä esimerkki siitä, millainen toimija MOW haluaa olla: ennakkoluuloton, avoin, mahdollistava, yhteisöllisyyteen kannustava.

”Meillä ei ikinä sanota ’tuo ei toimi’”, toteaa Kauko.

Ruoholahteen elokuussa avatun MOW Stargaten kapteeni Dana Hautanen jatkaa: ”MOW on yhtä kuin yhteisö, eikä se rajoitu vain seiniemme sisälle.”

MOW menee sinne missä ei ole valmiita rakenteita

MOW on korttelijuhlan lisäksi järjestänyt paljon muitakin tapahtumia, joista viimeisimpänä MOW Stargaten avajaiset, jotka olivat kaikille avoimet ja osa Taiteiden yön ohjelmaa. MOW Stargatessa on Hautasen ja Kaukon mukaan tarkoitus kokeilla myös vastaavaa yhdessä tekemisen mallia kuin Pikku Roban korttelijuhlassa.

”Ruoholahdessa ei varsinaista kaupunkikulttuuriskeneä ole, mutta se tekee siitä meille vain kiehtovamman ympäristön kokeilla uutta. Kun valmista rakennetta ei ole, syntyy kiinnostavia ideoita”, Dana Hautanen pohtii.

”Tuntuu, että alue vain odottaa, että joku alkaa luoda sinne uutta kulttuuria.”

Osallistuminen on MOWille itsestäänselvyys

Elokuussa Flow-festivaalin aikaan Stargate muutettiin pop-up-hotelliksi, jossa majoitettiin muun muassa kansainvälisen median edustajia. MOWtel-konsepti oli niin ikään jotain aivan uutta: yhden viikonlopun kestänyt kokeilu oli tutkielma työpaikan ja kodin rajoista.

”Monelle co-working tarkoittaa jaettua, yhteisöllistä työtilaa. Me taas haluamme olla tila, joka mahdollistaa uuden luomisen. Koska työ ja muu aika sekoittuvat päässä joka tapauksessa, niin myös tila voi sekoittua”, sanoo MOWin Fleet Commander ja Creative Head Nina Ruotsalainen.

Sekä Kauko, Hautanen että Ruotsalainen pitävät itsestäänselvänä, että MOW on aktiivinen toimija ja yhteisöllisyyden luoja ympäristössään.

”Miksi jonkun toimijan ei pitäisi osallistua kaupunkikulttuurin luomiseen?” Dana Hautanen pohtii.

”Tämän päivän maailmassa ei ole järkeä leikkiä ainoastaan omalla hiekkalaatikolla tai kuvitella, ettei omalla tekemisellä olisi vaikutusta isommassa mittakaavassa”, Nina Ruotsalainen tiivistää.

Julkaistu 24.10.2017

Jaa