• Artikkelit
  • Merkittävin läsnätyöskentelyyn kannustava vetovoimatekijä on sijainti – Spondan uusi toimisto ilmentää korkealaatuista suunnittelua ja lähityöskentelyn tulevaisuutta

Merkittävin läsnätyöskentelyyn kannustava vetovoimatekijä on sijainti – Spondan uusi toimisto ilmentää korkealaatuista suunnittelua ja lähityöskentelyn tulevaisuutta

Kun toimitilojen vuokrauksen ja kehityksen ammattilainen Sponda päätti toteuttaa omien tilojensa muutosprojektin, oli selvää, että uuden toimiston tulisi toimia ensiluokkaisena esimerkkinä kiinteistöalan suunnannäyttäjän tiloista. “Toimiston keskeinen sijainti ja lähipalvelut ovat ehdottomia vetovoimatekijöitä henkilökunnan houkuttelemiseksi toimistolle”, Spondan toimitusjohtaja Christian Hohenthal kertoo.

Hybridityöskentely on tuonut haasteita monen yrityksen johtamiseen ja yrityskulttuurin rakentamiseen. Vaikka työn tekemisen tavat ovat moninaistuneet, ei etätyössä voida saavuttaa samanlaisia lähityön mahdollistamia fyysisiä kohtaamisia, jotka helpottavat ammatillisten keskusteluiden käymistä ja henkilökohtaisten siteiden luomista. Yrityksissä pohditaankin siksi toistuvasti, kuinka työntekijät saadaan houkuteltua toimistolle.

Ydinkeskustan toimitiloille on vahva kysyntä, toteaa Spondan toimitusjohtaja Christian Hohenthal.

Yksi merkittävimmistä vetovoimatekijöistä on toimiston sijainti. Yritykset etsivät toimistotiloja keskeisiltä paikoilta, joissa on erinomaiset kulkuyhteydet ja arkea helpottavat palvelut lähellä. Laaja ja laadukas palvelutarjonta sekä helppo saavutettavuus vetävät henkilökuntaa toimistolle ja tekevät keskusta-alueista houkuttavia yrityksille.

Toimitilojen viihtyvyyteen panostetaan nyt aivan eri tavalla kuin ennen.

“Tämänhetkinen kaikissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa näkyvä trendi on ehdottomasti se, että kysyntä ydinkeskustan tiloille on vahvaa. Helsingin ydinkeskustan toimistotilojen käyttöasteet ovat 50–80 prosentin luokkaa, siinä missä kaupungin reunamilla käyttöaste voi olla huomattavasti matalampi, jopa noin 20–40 prosenttia. Toimiston keskeinen sijainti on tärkeä kriteeri, kun mietitään, kuinka panostaa henkilöstöön ja rakentaa yrityskulttuuria”, kertoo Spondan toimitusjohtaja Christian Hohenthal.

Spondan uuden toimiston sydän on yhteinen keittiö-, tauko- ja kokoontumistila Town Hall.

Fyysinen läsnäolo luo yhteenkuuluvuutta

Kun toimistolla vietetään aikaa yhdessä, spontaanit kohtaamiset, tunneyhteyden luominen ja näin ollen myös elinvoimaisen yrityskulttuurin vahvistaminen on helpompaa. Tämä vaikuttaa positiivisesti koko organisaation menestykseen.

Suunnittelun lähtökohta oli moderni ja lähityöskentelyyn inspiroiva työympäristö.

Toimitilojen viihtyvyyteen panostetaan nyt aivan eri tavalla kuin ennen. Lähityöskentely edistää tutkitusti työntekijöiden hyvinvointia ja yhteenkuuluvuuden tunnetta tavalla, jota ei pelkällä etätyöskentelyllä voi saavuttaa”, kertoo Spondan uusien toimitilojen sisustusarkkitehtuurista vastannut Joanna Laajisto, Studio Joanna Laajiston perustaja ja Creative Director.

Ennen kaikkea halusimme luoda tilat, jotka innoittavat yhteistyöhön ja ajatustenvaihtoon

Spondan uusien toimitilojen suunnittelun lähtökohtana oli moderni, lähityöskentelyyn inspiroiva työympäristö, joka tukee henkilökunnan hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Sisustusarkkitehtoniset valinnat on tehty kestämään aikaa niin fyysisen kulutuksen kuin visuaalisuudenkin osalta, kertoo Spondan toimiston sisustusarkkitehtuurista vastannut Joanna Laajisto.

“Ennen kaikkea halusimme luoda tilat, jotka innoittavat yhteistyöhön ja ajatustenvaihtoon, ja toimivat inspiroivana esimerkkinä myös toimitilauudistuksia suunnitteleville asiakkaillemme. Tilat on suunniteltu ihmiset edellä. Halusimme mahdollistaa yhteistyön ja innovoinnin eri tiimien välillä entistäkin paremmin – uudella toimistollamme ei ole esimerkiksi pysyviä työpisteitä, tiimityöhön ja yhteiseen sparrailuun on tätä varten suunnitellut tilat, ja huipputason teknologia tukee sujuvien hybriditapaamisten järjestämistä”, Hohenthal kertoo.

Katso allaolevasta videosta, miten toimitilojen ammattilainen Sponda onnistui omassa muutossaan:

Kodinomaisuutta, vastuullisia valintoja ja vahvaa asiantuntijuutta

Spondan uuden toimiston sydän on neljännen kerroksen olohuoneesta ja avokeittiöstä muodostuva Town Hall, joka kannustaa spontaaneihin kohtaamisiin, ja jonne mahtuu kokoontumaan suuremmallakin ryhmällä.

“Town Hallissa sekä sisääntulojen lounge-tiloissa on korostettu kodinomaisuutta kaluste-, tekstiili- ja koristevalaisinvalinnoilla. Väripaletti on lämmin ja luonnonläheinen, ja materiaalivalinnoilla tiloihin on tuotu mielenkiintoisia tekstuureita ja kuvioita. Neuvottelu- ja työtiloissa sen sijaan haluttiin korostaa Spondan vahvaa asiantuntijuutta ja ammattimaisuutta esimerkiksi mattojen ruutukuvioinneilla, jotka ovat viittaus klassisen puvun kankaaseen”, Laajisto kertoo uuden toimiston valinnoista.

Vastuullisena toimijana Spondan vanhan toimiston huonekaluja on verhoiltu uudelleen, ja lähes kaikki uudet huonekalut vuokrataan ostamisen sijaan.

Uudet tilat osoittavat myös Spondan sitoutumista vastuullisiin ja laadukkaisiin valintoihin. Lähtökohtana oli säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäistä materiaalia sekä kierrättää jo olemassa olevaa: esimerkiksi Spondan vanhan toimiston huonekaluja on verhoiltu uudelleen, ja lähes kaikki uudet huonekalut vuokrataan ostamisen sijaan. Lisäksi sisustusarkkitehtoniset valinnat on tehty kestämään aikaa niin fyysisen kulutuksen kuin visuaalisuudenkin osalta. Ympäristövastuullisuus toteutuu myös toimitilan energiaratkaisuissa, sillä toimistokiinteistön käytössä oleva energia on kokonaisuudessaan uusiutuvaa.

Kun sijainti, erilaiset työskentelytavat, toimiston visuaalisuus ja vastuullisuus on otettu kokonaisvaltaisesti huomioon, lopputuloksena on tila, jonne henkilöstö haluaa todella saapua.

“Olen erittäin iloinen, että uusi toimistomme tukee uutta, entistäkin yhteisöllisempää työskentelytapaamme parhaalla mahdollisella tavalla. Uudet tilamme ilmentävät nykypäivän huippudesignia ja -laatua, ja toimivat myös inspiraationa asiakkaillemme, jotka suunnittelevat omia uusia tilaratkaisujaan. Lopputulos ei voisi olla parempi”, Hohenthal iloitsee.

Viisi toimistotrendiä

Sponda listaa viisi toimitilakriteeriä, jotka korostuvat nyt yritysten toimitilasuunnitelmissa ja tilavalinnoissa.

1. Viihtyisiä kohtaamispaikkoja
Toimistoista luodaan kohtaamispaikkoja, joissa työntekijät, tiimit ja yhteistyökumppanit voivat kohdata, ideoida, kehittää ja viihtyä yhdessä. Tiloihin toteutetaan houkuttavia ja viihtyisiä lounge-, neuvottelu- ja tapahtumatiloja.
2. Tilaa hybridityölle
Yritykset etsivät nyt korkealaatuisia toimitiloja, jotka tukevat hybridityömallia ja ovat helposti muunneltavissa yrityksen tarpeiden muuttuessa. Tilojen tulee olla modernit, tehokkaat ja muuntojoustavat.
3. Keskeinen sijainti ja helppo saavutettavuus
Toimitilojen sijainnin merkitys on entisestään kasvanut. Keskeinen sijainti tarjoaa työntekijöille helpon saavutettavuuden niin julkisilla liikennevälineillä, pyörällä kuin omalla autollakin. Ykkösluokan sijainnilla halutaan kasvattaa myös brändiarvoa.
4. Monipuoliset ja laadukkaat lähipalvelut
Yritykset panostavat yhä enemmän toimitilojensa palveluihin ja arjen sujuvuuteen. Toimiston keskeinen sijainti monipuolisine ravintola-, kauppa- ja vapaa-ajanpalveluineen helpottaa työntekijöiden arkea ja lisää hyvinvointia.
5. Vastuulliset tilat
Yritysten ESG-strategiat korostuvat toimitilavalinnoissa, ja vastuullisuus on noussut merkittäväksi valintakriteeriksi. Toimitalon energiatehokkaat ratkaisut, uusiutuvan energian käyttö sekä ympäristösertifioinnit ovat keskeisiä edellytyksiä.

Jaa