• Artikkelit
  • Lanseerauksen jälkeen: Havaintoja MOW-ohjaamosta

Lanseerauksen jälkeen: Havaintoja MOW-ohjaamosta

Emoalus aloitti matkansa vuosi sitten. Vuoden ajan MOWissa on luotu energistä yhteisöä, järjestetty satoja tilaisuuksia ja luotu yhteistyökuvio genrerajoista piittaamatta. Tässä kohtaa on hyvä hyödyntää jälkiviisautta ja tarkastella, mitä on tapahtunut ja mitä matkan varrella on opittu. 

1. Ajattele tulevaisuuteen

Huomista kannattaa ajatella jo eilen. Tämän päivän ongelmien ratkomisen sijaan meidän tulisi päästä siihen, että ajattelemme jo huomisia ja parhaassa tapauksessa ehkäisemme mahdollisten ongelmien syntymisen. Siirtymät ovat sujuvampia ennakoituina, olipa kyse sitten uuden kahvipisteen järjestämisestä aamuruuhkan kofeiinitankkauksen helpottamiseksi tai tilojen suunnittelusta tulevaisuuden työtapoja varten. 

2. Ajattele pienesti

Saamme parasta palautetta pienistä asioista. Ne myös huomataan useimmin. Nämä ovat asioita, joiden miettimiseen on käytetty aikaa ja nähty vaivaa. Niitä on pohdittu ja sitten mietitty vielä pidemmälle. Näihin kuuluu kahvimme, joka ostetaan paikallisista paahtimoista ja vaihtuu kahden viikon välein vuodenaikojen, tapahtumien ja yhteisömme toiveiden mukaan. Arkipäivän voi viedä ns. nextille levelille, kun työympäristön jokapäiväisiä tekijöitä mietitään uudelleen ja parannetaan. 

3. Kuuntele

Meillä on etuoikeus olla itseämme fiksumpien ihmisten ympäröimiä: pyöritämme hubia, joka voi olla alusta seuraavalla suomalaiselle menestystarinalle, innovatiivisimmille luoville ajattelijoille tai ratkaisulle tuloerojen kasvuun. Täällä työskentelevillä on myös erinomaisia ajatuksia, joilta kannattaa pysähtyä kuuntelemaan niin rakentavaa palautetta prosessien parantamiseksi kuin uusimman hankkeen pitchaustakin.

4. Ajattele yhteisönä

Emme pidä itseämme pätevinä tekemään päätöksiä yhteisömme puolesta. Ajatuskin on ristiriitainen, koska yhteisö koostuu sen jäsenten vuorovaikutuksesta ja verkostosta. Siksi me viemme päätöksenteon yhteisöön. Joka kuukausi irroitamme tietyn rahasumman osallistumisbudjettiin ja kysymme MOW:n väeltä, mihin se pitäisi käyttää. Muuttaisimmeko jälleen pari kerrosta talosta laserhippa-areenaksi? Hankimmeko jättinäyttöjä jäsenten lainattavaksi? Kartutammeko jätskivalikoimaa kesäkautta varten? Uusin NHL-peli pelikonsolille? Edustus omassa yhteisössä on ehdottoman tärkeä, ja siitä pidämme huolta. 

5. Älä koskaan ajattele tietäväsi, mitä teet

Pahinta on olettaa, että konseptimme on valmis ja on aika nostaa jalat pöydälle ihaillen hienoa aikaansaannosta. Työn muoto ja luonne muuttuvat jatkuvasti ja kehittyvät kiihtyvällä tahdilla. Laakereille lepäilyn sijasta täytyy pysyä valppaana sekä oman alan muutoksille että ilmiöille aina robotiikan kehityksestä ympäristöjärjestöjen toimintaan ja paikallisen graffitiskenen uusiin vaikuttajiin. Yhteisöllisyys rakentuu ihmisten varaan, joten kannattaa olettaa muillakin olevan kiinnostavaa annettavaa. Ajattelu laatikon ja oman korvien välin ulkopuolelle on erinomainen lähtökohta. 


Nina Ruotsalainen

Kirjoittaja on MOW:n ja uuden Ruoholahdessa syksyllä 2017 avattavan hubin Fleet Commander sekä sisältö- ja markkinointipäällikkö. MOW voitti Nordic Startup Awardsin Suomen parhaan työtilan palkinnon vuonna 2016. Nina uskoo vahvaan kahviin, kestäviin valintoihin niin kulutuksen kuin elämän suhteen sekä rohkeuteen ja lempeyteen. 
 

 Julkaistu 6.3.2017

Jaa