• Artikkelit
  • Kaupunki kuuluu kaikille – Citycenter nostaa esiin asunnottomien tarinoita

Kaupunki kuuluu kaikille – Citycenter nostaa esiin asunnottomien tarinoita

Kauppakeskus Citycenteriin avattu Sininauhasäätiön valokuvanäyttely herättää näkemään, että asunnottomuus voi johtua monesta eri syystä. Näyttelyllä on vahva viesti – kohtaa ihminen äläkä omia ennakkoluulojasi! 

Helsingin keskustassa sijaitseva kauppakeskus Citycenter pysäyttää ohikulkijoita Kaivokadun ja Keskuskadun kulmaukseen avatulla tarinallisella valokuvanäyttelyllä.

Näyttely tarjoaa mahdollisuuden omien ennakkoluulojen tunnistamiseen.

Sininauhasäätiön Ennakkoluuloton-näyttely pyrkii riisumaan kahdeksan vaikuttavan elämäntarinan kautta asunnottomuuteen liitettyjä stereotypioita ja ennakkoluuloja.

Asunnottomuus voi koskettaa ketä tahansa

”Koimme kauppakeskusten ja kaupunkiympäristöjen kehittäjänä näyttelyn viestin tärkeäksi ja halusimme tuoda sen kaikkien Citycenterin ohi kulkevien ihmisten ulottuville. Asunnottomuus on helposti piiloonjäävä ilmiö, joka voi koskettaa väliaikaisesti ketä tahansa. Näyttely avaa ongelmaa uudella tavalla ja tarjoaa kanavan myös auttamiseen,” Citycenterin markkinointipäällikkö Ria Leppävuori taustoittaa.

Yksi näyttelyn tarinoista kertoo miehestä, jonka asunnottomuus kumpuaa lapsuuden traumoista ja tuhoisista parisuhteista. Pienen, 13-vuotiaan irakilaisen sotilaan matka Sininauhasäätiön kautta järjestyneeseen asuntoon on ollut raskas ja monivaiheinen.           

Näyttelyn suunnittelijan, valokuvaaja Sofia Eskolan, tavoitteena oli luoda projektin kautta kuvatuille henkilöille voimaannuttava kokemus sekä tarjota katsojalle mahdollisuus tunnistaa omia tiedostamattomia ennakkoluulojaan. 

Valokuviin on luotu tarinoita tukeva kuvitus korostamaan jokaisen tarinan tärkeyttä.

“Valokuviin on tehty tarinoita tukeva kuvitus herättämään henkiin osallistujien kertomukset ja korostamaan jokaisen tarinan tärkeyttä,” Eskola sanoo.

Keskeinen sijainti luo puitteet vaikuttamiselle

Leppävuoren mukaan globalisoituminen ja eriarvoistuminen tuovat kaupunkeihin ja kauppakeskuksiin taustoiltaan yhä erilaisempia ihmisiä ja siksi ennakkoluulojen kitkeminen on entistä tärkeämpää – niin lapsille kuin aikuisillekin.

Paula jäi asunnottomaksi parikymppisenä ajauduttuaan pois työelämästä uupumuksen ja vakavan masennuksen takia. Nuoren naisen elämässä kantavana voimana näyttäytyy flamencotanssi, joka toi vaikeidenkin vaiheiden keskellä mahdollisuuden itseilmaisuun.   

”Jos kompastumme kohtaamisissa omiin ennakkoluuloihimme, emme voi oppia ymmärtämään toista ihmistä ja hänen tarpeitaan. Ja vain ymmärtämisen kautta tilanteeseen voi saada tai tarjota oikeanlaista apua”, Leppävuori sanoo.

Vuosittain yli 16 miljoonaa asiakasta vetävä Citycenter on luonteva paikka myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. 

Markkinointipäällikkö näkee julkisen liikenteen solmukohdassa sijaitsevan, yli 70 liikettä, kahvilaa ja ravintolaa sisältävän Citycenterin olevan luonteva paikka myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Citycenterin markkinointipäällikkö Ria Leppävuoren mukaan kaupungin ytimessä toimiva Citycenter haluaa hyödyntää vetovoimaansa myös yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden esiin nostamiseen.
Citycenterin markkinointipäällikkö Ria Leppävuoren mukaan kaupungin ytimessä toimiva Citycenter haluaa hyödyntää vetovoimaansa myös yhteiskunnallisesti tärkeiden asioiden esiin nostamiseen.  

”Kauppakeskuksemme kautta kulkee vuosittain yli 16 miljoonaa asiakasta, joten meillä on huikea mahdollisuus nostaa esiin myös tärkeitä yhteiskunnallisia asioita. Sosiaalinen vastuu on keskeinen osa vastuullisuuttamme, joten pyrimme jo lähtökohtaisesti edistämään kaikessa toiminnassamme yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta”, Leppävuori sanoo. 

Ennakkoluuloton-näyttely koostuu kahdeksan asunnottoman henkilön kuvasta ja tarinasta.
Näyttely koostuu kahdeksan asunnottoman henkilön kuvasta ja tarinasta. Jokaisesta henkilöstä on esillä kaksi valokuvaa, toiseen kuvaan on luotu tarinaa tukeva piirroskuvitus. 

Sininauhasäätiön Ennakkoluuloton-näyttely on esillä Citycenterin Keskuskadun ja Kaivokadun kulmauksen liiketilan ikkunoissa helmikuun 2020 loppuun asti. 

Sininauhasäätiö on vuonna 1957 perustettu yleishyödyllinen järjestö, joka tarjoaa tukea asunnottomille ja asunnottomuuden uhkaamille ihmisille sekä tarjoaa ja kehittää  päihde- ja mielenterveysehtoisia palveluja asiakaskuntansa hyväksi.

Tutustu Ennakkoluuloton-näyttelyn tarinoihin ja kuviin verkossa >> 

Citycenterin omistaja Sponda valittiin kestävän kehityksen johtajaksi – lue miksi! >>

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.