• Artikkelit
  • Kauppakeskus Elon aurinkovoimala lunasti odotukset – tulokset hyödyttävät koko Ylöjärveä

Kauppakeskus Elon aurinkovoimala lunasti odotukset – tulokset hyödyttävät koko Ylöjärveä

Maaliskuusta 2020 käytössä ollut Elon aurinkovoimala kattoi 24 % kauppakeskuksen ensimmäisen vuoden kokonaissähkönkulutuksesta. Hanke tukee mittavilla päästövähennyksillään myös hiilineutraaliksi tähtäävän Ylöjärven ilmastotavoitteita.

Spondan omistaman, Ylöjärvellä sijaitsevan kauppakeskus Elon katolle valmistui maaliskuussa 2020 Suomen suurin kattorakenteinen aurinkovoimala. Odotukset mittavan hankkeen onnistumiselle olivat kovat.

Nyt, lähes vuosi myöhemmin voidaan todeta, että panostus aurinkoenergiaan kannatti.

”Aurinkovoimalan ensimmäinen kesä oli hyvin tuottoisa ja ennusteiden mukainen. Jo tämän vajaan vuoden aikana Elon voimala on lisännyt näkyvästi aurinkosähkön tuotantoa koko Ylöjärven alueella”, hankkeen toteutuksesta vastanneen energiayhtiö Helenin tuoteryhmäpäällikkö Riku Kuikka sanoo.

Hanke on hyvä esimerkki tuloksellisesta vastuullisuudesta.

Aurinkovoimala on tuottanut kuluneena vuonna vajaat 600 MWh, mikä vastaa 3,4 miljoonaa sähköautolla ajettua kilometriä. Hanke on tuottanut myös merkittävät ympäristöhyödyt. Verkkosähköä korvaavalla aurinkovoimalla voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain jopa 194 000 kiloa.

Elon katolle asennettiin vuoden 2019 lopussa 3 186 aurinkopaneelia. Niiden avulla on tuotettu ensimmäisen vuoden aikana lähes 600 MWh energiaa. Määrällä pystyttiin kattamaan noin 32 % kauppakeskuksen samanaikaisesta sähkönkulutuksesta.

”Aurinkovoimalan elinkaaren aikana laskettuna puhutaan useiden miljoonien hiilidioksidikilojen vähennyksestä, mikä on isossakin mittakaavassa tarkasteltuna erittäin merkittävä saavutus”, Kuikka sanoo

Vastuullisuutta ja kustannussäästöjä

Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksinen pitää hankkeen suurimpana arvona sitä, että se konkretisoi vastuullisuuden saralla tehtyä työtä ja hyödyttää monia eri sidosryhmiä.

”Aurinkoenergia on osoittautunut loistavaksi valinnaksi niin ympäristön kuin kustannussäästöjenkin näkökulmasta. Onnistunut hanke osoittaa, että olemme oikealla tiellä vastuullisuusohjelmassamme, jolla pyrimme maksimoimaan energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian mahdollisuudet sekä uusissa että vanhemmissa kiinteistöissämme.”

Aurinkovoimalainvestointi on sitä kannattavampi, mitä tehokkaammin sen tuotanto saadaan kiinteistössä kulutettua. Kauppakeskuksessa sähkönkulutus on usein suurta erityisesti kesäaikaan, jolloin tiloissa tarvitaan jäähdytystä, joten aurinkovoimala tuottaa siellä maksimaalisen hyödyn.

Elon kauppakeskuspäällikkö Timo Matinlompolon mukaan aurinkovoimalahanke hyödyttää sekä kauppakeskuksen asiakkaita, vuokralaisyrityksiä että Ylöjärven kaupunkia.

Aurinkoenergia on osoittautunut loistavaksi valinnaksi niin ympäristön kuin kustannussäästöjenkin näkökulmasta.

”Vastuuntuntoiset ja ympäristötietoiset asiakkaamme arvostavat erityisesti hankkeen ympäristövaikutuksia – ja tuloksemme tukevat myös hiilineutraaliksi kaupungiksi pyrkivän Ylöjärven ilmastotavoitteita. Vuokralaisiamme hanke hyödyttää välillisesti kauppakeskuksen pienentyvän sähkölaskun ja alenevien ylläpitokulujen kautta.”

Tuloksellinen hanke innostaa muitakin

Helenin Riku Kuikka pitää tärkeänä, että Spondan kaltaiset isot toimijat rohkenevat investoida uusiin energiahankkeisiin – ja osoittaa, että aurinkoenergian hyödyt eivät ole pelkkää sanahelinää.

”Kauppakeskus Elon aurinkovoimala on tärkeä esimerkki konkreettisesta ja tuloksellisesta vastuullisuusteosta. Uskon, että aurinkovoimalan ansiosta monet muutkin suomalaiset yritykset ja kuluttajat heräävät huomaamaan, että kiinteistöjen katoille voisi olla parempaakin käyttöä.”

Vuonna 2021 tuotantoa päästään tarkastelemaan täydeltä vuodelta, joten aurinkovoimalalta odotetaan yhä parempia tuloksia. Aurinkoinen kesä voi lisätä tuotantoa entisestään.

Yksi aurinkovoimalan tuoma konkreettinen hyöty on joulukuussa 2020 Elon kauppakeskukselle myönnetty, Very Good -tason BREEAM In-Use -ympäristösertifikaatti.

On tärkeää, että isot toimijat rohkenevat investoida energiahankkeisiin ja näyttävät, että aurinkoenergian hyödyt eivät ole pelkkää sanahelinää.

”Aurinkovoimala oli yksi tekijä, joka mahdollisti kauppakeskukselle sertifikaatin saannin. Sertifikaatti auttaa kauppakeskus Eloa asemoitumaan entistä näkyvämmin vastuulliseksi ja ympäristölleen lisäarvoa tuovaksi toimijaksi”, Pirkko Airaksinen sanoo.

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.