• Artikkelit
  • Itämeripäivä kasvoi ilmiöksi – Sponda toi juhlapäivän tuhansien suomalaisten ulottuville

Itämeripäivä kasvoi ilmiöksi – Sponda toi juhlapäivän tuhansien suomalaisten ulottuville

Itämeripäivä juhlistaa Itämeren hyväksi tehtyä työtä ja kannustaa ihmisiä nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Sponda lahjoitti kauppakeskustensa mediatilat Itämeripäivän käyttöön.

Torstaina 27.8. pidetyn Itämeripäivän tavoitteena oli kannustaa ihmisiä nauttimaan kotimerestä ja tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi.

Ja niitähän tehtiin! Suomalaiskouluissa, ravintoloissa ja vanhainkodeissa tarjottiin yli 300 000 kala-ateriaa, tuhannet ihmiset pulahtivat lähivesistöön, tutustuivat Itämeren historiaan, valmistivat Itämerimenuun tai jakoivat oman Itämeri-muistonsa.

Lähes 100 tapahtumaa ja yli 40 itämeritekoa

John Nurmisen Säätiön vuonna 2019 lanseeraama Itämeripäivä on kasvanut vuodessa mittavaksi tapahtumaksi. Päivän aikana järjestettiin lähes 100 tapahtumaa ja tehtiin yli 40 itämeritekoa. Suomen lisäksi päivää juhlistettiin Virossa, Ruotsissa ja Venäjällä.  

Hopeisella lautasella on Itämerestä pyydettyä kalaa sekä sitruunalohkoja.
Itämeripäivää juhlistettiin lukuisilla eri tavoilla. Moni nautti juhlapäivänä Itämerimenuun, jossa suositaan Itämeren ja lähivesien lahnaa, särkeä, silakkaa tai ahventa. 

”Itämeri on paljon enemmän kuin jokakesäinen sinileväkatastrofi. Haluamme juhlistaa päivällä Itämeren hienoa tarinaa ja niitä mittavia hankkeita ja saavutuksia, joita on saatu aikaan eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä”, John Nurmisen Säätiön viestintäjohtaja Tuula Putkinen sanoo.

Haluamme juhlistaa niitä mittavia hankkeita ja saavutuksia, joita on saatu aikaan eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä.

Positiivinen tapahtuma tuo samalla näkyväksi sitä työtä, jota eri alojen toimijat ovat tehneet John Nurmisen Säätiön johdolla jo parin vuosikymmenen ajan. Yhteisenä tavoitteena on ollut vähentää Itämeren rehevöitymistä ja vaalia luonnon monimuotoisuutta sekä merialueen kulttuurihistoriaa.

Näyttelyvieras tutkii kuvassa seinälle kehystettyjä tauluja ja niiden alle kirjoitettuja itämerimuistoja.
Muistojen meri -näyttely avautui Citycenterissä Itämeripäivänä. Syyskuun 20:nteen asti avoinna oleva näyttely esittelee suomalaisten Itämeri-muistoja ja tarjoaa mahdollisuuden myös omien muistojen tallentamiseen. Kuva: Ilkka Vuorinen

”Suomenlahden rannikko on kulttuurihistoriallinen aarreaitta hylkypuistoineen ja merenkulkutarinoineen. Työmme tavoitteena on varmistaa, että tulevatkin sukupolvet voivat nauttia ekologisesti ja kulttuurisesti monimuotoisesta merestä ja sen ympäristöstä”, Putkinen tiivistää.

Yhteistyöllä mittavia ympäristö- ja kulttuuritekoja

Viestintäjohtajan mukaan on ollut pysäyttävää nähdä se innostus, millä eri tahot ovat lähteneet mukaan rakentamaan Itämeripäivää.

Spondan kauppakeskukset tuovat sanomamme satojen tuhansien silmäparien ulottuville.

Sponda on tästä hieno esimerkki. Keskeisillä paikoilla sijaitsevat kauppakeskukset tuovat sanomamme satojen tuhansien silmäparien ulottuville. Tavoitamme yleisöjä, joita olisi muuten lähes mahdoton tavoittaa. Sponda on ollut merkittävä tukijamme myös Itämeren suojelutyössä,” Putkinen sanoo.  

John Nurminen Säätiön viestintäjohtaja Tuula Putkinen iloitsee Itämeripäivän kasvaneesta suosiosta ja Spondan kautta saadusta näkyvyydestä. ”Tavoitamme kauppakeskusten kautta yleisöjä, joita muuten olisi ollut mahdoton tavoittaa.” Kuva: Ilkka Vuorinen

Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksinen näkee Itämeri-yhteistyön tärkeänä osana yrityksen vastuullisuustyötä.

Ympäristövastuu on yksi strategiamme kulmakivistä ja oma ilmastotavoitteemme tukee Itämeripäivän tavoitteita. Voimme omalla toiminnallamme auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, joka kiihdyttää Itämeren rehevöitymistä ja vähentää luonnon monimuotoisuutta. Oma ilmastotavoitteemme on saavuttaa täysi hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.”

Itämeri-jättibanneri ulottuu Forumin valopihalla ylimmästä kerroksesta alimpaan kerrokseen asti.
Itämeripäivä sai mittavan näkyvyyden Spondan kauppakeskuksissa. Kauppakeskus Forumissa tapahtumasta kerrottiin digitaalisilla pinnoilla ja jättibannereilla. Kuva: Ilkka Vuorinen

Kauppakeskukset tärkeiden teemojen äänitorvina

Airaksisen mukaan Spondalla on isona kauppakeskusomistajana merkittävä rooli yhteiskunnallisesti tärkeiden teemojen ja asioiden esiin nostajana. Kaupunkien ydinalueilla sijaitsevien kauppakeskusten läpi kulkee viikoittain yli 650 000 vierailijaa. 

Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksinen kuvattu sisätiloissa vihreän kasvin katveessa.
Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksisen mukaan kauppakeskukset tarjoavat loistavan foorumin tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden esiintuomiseen. ”Tiloissamme järjestetään vuosittain kymmeniä tapahtumia, joilla voimme tukea ympäristöön, kulttuuriin tai sosiaaliseen vastuuseen liittyvää työtä.” 

”Tarjoamme mielellämme tilojamme yhteistä hyvää edistävien tahojen käyttöön. Kauppakeskuksissamme järjestetäänkin vuosittain kymmeniä yhteisöllisyyttä tukevia ilmaistapahtumia, joiden kautta voimme rikastaa kaupunkikulttuuria ja tukea apua tarvitsevia”, Airaksinen sanoo.

Itämeripäivä-yhteistyöllä Sponda haluaa herätellä kaikkia suomalaisia iloitsemaan omasta kotimerestä ja kannustaa niin asiakkaita kuin vuokralaisyrityksiäkin mukaan Itämerityöhön.

Vilkkaat kauppakeskukset tarjoavat hyvän mahdollisuuden tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden esiin nostamiseen.

”Yhteistyöllä voimme tehdä ihmeitä. Otetaan ilo irti yhteisestä merestämme ja huolehditaan, että voimme kalastaa, uida, purjehtia ja sukeltaa siinä myös tulevaisuudessa”, Airaksinen kiteyttää.

Itämerestä kertovat visualisoinnit ovat nähtävillä kauppakeskuksissa 30.8. saakka. Citycenterin Muistojen meri -näyttely on auki 20.9.2020 asti. Näyttely on pystytetty Keskuskadun ja Kaivokadun kulmassa sijaitsevaan liiketilaan.  

Lue Itämeripäivästä lisää tai tue Itämeren suojelutyötä >>

Kestävän kehityksen johtajaksi valittu Sponda: ”Vastuullisuus vaatii jatkuvaa uudistumista” >>

Jaa