• Artikkelit
  • Historialliset puitteet ja huippusijainti – Mannerheimintie 16 tarjoaa uniikin bisnesympäristön Helsingin ytimessä

Historialliset puitteet ja huippusijainti – Mannerheimintie 16 tarjoaa uniikin bisnesympäristön Helsingin ytimessä

Kaupungin paras sijainti, kiehtovimmat maisemat ja kattavimmat lähipalvelut – entiseen loistoonsa remontoitu Capitolin talo tarjoaa yrityksille harvinaisen sekoituksen historiallista ilmapiiriä ja nykypäivän toimitilaratkaisuja. 

August Nordbergin suunnittelema, vuonna 1890 valmistunut, elokuvateatteri Capitolin mukaan nimensä saanut arvorakennus erottuu jo kaukaa Mannerheimintien talorivistöstä. Uusrenessanssitalon julkisivua koristavat korkeat kaari-ikkunat ja koukeroiset kivipilarit. Juhlallista vaikutelmaa lisäävät kadun ylle kurkottavat ikkunalliset erkkerit. 

Capitolin taloa pidetään uusrenessanssin taideteoksena, joka suuntaa kauneimmat kasvonsa Mannerheimintielle päin. Arvokas julkisivu restauroitiin Spondan toimesta vuonna 2020.

”Katukuvaan alkoi 1800-luvun lopulla tulla eurooppalaista mittakaavaa ja näyttävyyttä. Mannerheimintie 16 on yksi keskustan kauneimmista uusrenessanssirakennuksista, joka tunnetaan erityisesti komeasta julkisivustaan ja porrashuoneestaan”, Arkkitehtuurimuseon asiantuntija Petteri Kummala kiteyttää. 

Alkuperäiset, kulttuurihistoriallisesti arvokkaat porrashuoneet, erkkeritilat ja holvikäytävät välittävät uniikkia ilmapiiriä ja inspiraatiota myös nykypäivän vuokralaisille.

Sisääntuloaulassa arvokas tunnelma jatkuu. Seinät ja katto on taiteiltu koristemaalauksilla ja lattiaa peittää yksi kaupungin hienoimmista mosaiikkibetonilattioista. Suurin vau-elämys koittaa kuitenkin yläkerroksissa. 

Eteen avautuu suora näkymä Kolmen Sepän aukiolle ja Aleksanterinkadulle – ja näkymä jatkuu aina Katajanokalle asti. Tässä talossa todella tuntee olevansa kaupungin ytimessä.

Talon yläkerroksista avautuu huikea maisema suoraan Helsingin keskipisteeseen. Kolmen Sepän aukion ja Aleksanterinkadun yli voi nähdä jopa jäänmurtajien satamaan Katajanokalle asti.  

Kaupunkilaisten kohtaamispaikka

Alun perin asuin- ja liiketaloksi valmistunut toimitalo on Kummalan mukaan osa neljän arvotalon yhteenliittymää, joka kytkeytyy käytäviensä ja sisäpihojensa kautta myös ydinkeskustan Forum-kortteliin.

Osana vanhaa Kukko-korttelia ja sanomalehti Hufvudstadsbladetin seinänaapurina rakennus linkittyy myös taidemesenaatti Amos Anderssonin elämäntyöhön ja kulttuuriperintöön. 

Talon jokainen yksityiskohta kertoo huolellisesta suunnittelusta ja laadukkaasta käsityöstä. Ikkunoiden ja oviaukkojen reunustoja koristavat kauniit kivipilarit ja taidokkaat kaiverrukset.

Rakennuksen nimi, Capitolin talo, juontaa juurensa talon tunnetuimmasta vuokralaisesta. 

”Talon sisäpiharakennukseen avautui vuonna 1926 aikansa suurin ja modernein elokuvateatteri Capitol, jonka kautta myös emorakennus sai nimensä. Suosittu elokuvateatteri siirtyi myöhemmin neuvosto-omistukseen osana toisen maailmansodan rauhanehtoja”, Kummala kertoo.

Talo tarjoaa arvokkaine sisätiloineen ja huikeine maisemineen näyttävät puitteet yritystoiminnan harjoittamiseen. Moderni talotekniikka takaa henkilöstölle maksimaalisen työhyvinvoinnin ja viihtyvyyden.   

Suomen paras sijainti

Spondan Key Account Manager Jarl Nyström pitää kohteen suurimpana vetovoimatekijänä keskeistä sijaintia.  

”Tästä Forumin kulmalta on kivenheitto kaikkialle keskustaan. Ydinkeskustan isot kauppakeskukset, huippuravintolat, ostoskadut, boutique-hotellit, kokoustilat ja afterwork-kohteet palvelevat niin yritysten asiakkaita kuin henkilöstöäkin ja takaavat talon käyttäjille Suomen tasokkaimmat lähipalvelut”, Nyström luettelee. 

Toimistotiloista löytyy kauniita, huolellisesti entisöityjä yksityiskohtia. Kuusikerroksisen rakennuksen käyttäjiä palvelee myös jälkiasennuksena toteutettu, kauniisti vanhaan arkkitehtuuriin upotettu hissi.  

Nyström kehuu myös kohteen saavutettavuutta. Päärautatieasema sekä metro- ja bussiasemat löytyvät viereisistä kortteleista ja linkittyvät rakennukseen maanalaisen tunneliverkoston kautta. Lähimmät raitiovaunu- ja bussipysäkit sijaitsevat aivan talon edessä. 

Talo on sekoitus kiehtovaa historiaa ja uusinta taloteknologiaa.

”Autolla kulkevia palvelee korttelin alla oleva Forumin parkkihalli ja pyöräileville työmatkalaisille on rakenteilla Forum-kortteliin uudet sosiaalitilat ja vartioitu pyöräparkki”, Nyström lisää.  

Talosta vapautuu remontin jälkeen kaksi kerrosta täydellisesti uusittua toimitilaa, jotka voidaan suunnitella vuokralaisyritysten toiveiden mukaisiksi.

Historiaa kunnioittavaa uudistusta

Capitolin talo siirtyi Spondan omistukseen vuonna 2016, jolloin taloa ryhdyttiin kunnostamaan nykypäivän vaatimukset täyttäväksi toimitaloksi.

Ensimmäiseksi kohteen arvokas julkisivu entisöitiin entiseen loistoonsa. Vuonna 2022 kiinteistössä käynnistettiin kokonaisvaltainen talotekninen peruskorjaus. Talon porrashuone korjausmaalattiin vuonna 2023.

Spondan Development Director Jyri Savolaisen mukaan uudistustyössä on vaalittu perinteitä, mutta talon tekniikka on tehty mahdollisimman moderniksi. 

Talon kaunis sisääntulo vie vierailijan hetkessä toiseen maailmaan. Koristemaalauksien lisäksi katseen vangitsee äärimmäisen kaunis, kolmiulotteinen mosaiikkilattia sekä tyylikkäät valurautakaiteet.

”Peruskorjauksessa myös tilojen jäähdytys ja valaistus uudistetaan täydellisesti. Tavoitteena on, että historialliset tilat tukevat maksimaalisesti myös käyttäjiensä hyvinvointia”, Savolainen kertoo.  

Tilat sopivat sijaintinsa ja rakenteensa puolesta loistavasti myös hybridityöhön.

Toimistokerroksissa on haluttu säilyttää aikakaudelle tyypillinen huonejako, jossa valoisat huoneet ryhmittyvät kodikkaasti porraskäytävän sekä isomman, korkeiden ikkunoiden reunustaman keskustilan ympärille. 

Portaikon maalauksissa näkyy aikakaudelle tyypillisiä groteskihahmoja ja hybridieläimiä. Koristemaalarit ovat käyttäneen työssään hienoimpia keskieurooppalaisia mallikirjoja ja koristesapluunoita. 

Myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaat porrashuoneet, erkkeritilat ja holvikäytävät on haluttu säilyttää mahdollisimman alkuperäisinä välittämään uniikkia ilmapiiriä ja inspiraatiota myös nykypäivän vuokralaisille.

”Talon suurin kerroskoko on noin 450 neliötä, jota on muutamassa kerroksessa mahdollista jakaa reilun 200 neliön tiloiksi. Tilat sopivat sekä yhdelle että useammalle käyttäjälle ja soveltuvat sijaintinsa ja rakenteensa ansiosta loistavasti myös hybridityöhön”, Savolainen täsmentää. 

Talosta avautuu kaunis näkymä sisäpihan rakennukseen, entiseen elokuvateatteri Capitoliin. Talon läpi kulkevan holvikäytävän kautta pääsee myös Forumin sisäpihalle Kukontorille. 

Vastuullisuuteen kannustava talo

Talon uudistustyötä on ohjannut alusta asti vastuullisuus. Kiinteistöä on kehitetty yhdessä Forum-korttelin kanssa ja koko kortteli on saanut Very Good -tason BREEAM In-Use-sertifikaatin. Rakennus on myös energiankulutuksensa osalta hiilineutraali. 

Savolaisen mukaan kohde kannustaa myös käyttäjiään kestäviin toimintatapoihin. 

”Kiinteistössä on esimerkiksi loistavat lajittelumahdollisuudet. Talossa toimii myös oma ympäristökoordinaattori, joka opastaa vuokralaisia tarvittaessa kädestä pitäen lajitteluun ja muihin kestäviin käytäntöihin”, Savolainen sanoo.

Ydinkeskustan sykkeessä sijaitseva talo on vain muutaman askelen päässä kaupungin parhaista lounas-, majoitus-, afterwork- ja ostospaikoista. Liikenneasemille ja lounaspaikkoihin pääsee kulkemaan myös katettua tunneliverkostoa pitkin.

Mittavan remontin ajaksi tyhjennetystä talosta on varattavissa vielä kaksi kerrosta täysin uudistettua toimitilaa. Tilat ovat muokattavissa vuokralaisten tarpeisiin sopiviksi ja Sponda tarjoaa tarvittaessa asiantuntija-apua yrityksen liiketoimintaa tukevien, strategisten toimitilojen suunnitteluun. 

Kiinnostuitko kohteesta – varaa aika taloesittelyyn tästä! >> 

Capitolin talo on yksi Spondan Legendoista – tutustu kohteen kiehtovaan historiaan! >>

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.