Helsingissä versoaa startup-menestyjiä Kiinan markkinoille
Kiinalainen Techcode pyrkii maailmanlaajuiseksi yrityshautomoiden ketjuksi. Luottamuksen rakentaminen on haaste jokaisessa uudessa maassa, ja toimitiloilla on siinä suuri merkitys.
”Meille on elintärkeää olla innovaatiokeskuksessa”, sanoo Techcoden Suomen johtaja Holo Zheng.
Vuodenvaihteessa Helsingissä raottui taas yksi ovi Kiinaan. Tuolloin Ruoholahdessa aloitti toimintansa kiinalainen yrityshautomo Techcode, joka etsii maailmalta lupaavia kasvuyrityksiä, joilla voisi olla menekkiä Kiinassa.
Maailmanlaajuiseksi startup-hautomoiden ketjuksi tähtäävällä yrityksellä on toimistoja Kiinan ohella jo Saksassa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvaltojen Piilaaksossa. Suomeen heidät houkutteli yhdistelmä korkeaa teknologiaa, avointa hallintoa ja korkeatasoista koulutusta, kehuu Suomen ja Tel Avivin toimistoja vetävä Holo Zheng.
”Teemme enimmäkseen töitä aloittelevien yritysten kanssa, mutta autamme myös isompia firmoja, jotka haluavat laajentaa Kiinaan”, Zheng sanoo.
Työtilan lisäksi Techcoden toimisto on myös tapahtumatila, jossa järjestetään esimerkiksi seminaareja ja yleisöluentoja.
Innovaatioiden keskipisteessä
Uusi maa, uusi toimintakulttuuri ja uusi ympäristö ovat aina haasteellisia. Luottamuksen luominen on oleellista, kun tavoitteena on houkutella uusia yrityksiä ja kumppaneita mukaan toimintaan, Zheng selittää. Tällöin toimitiloilla on iso merkitys.
”Toimitila on investointi. Se kertoo, että uskomme tähän kaupunkiin. Sijainnin valinta kertoo, että ymmärrämme paikallista toimintaympäristöä, tiedämme missä alan yritykset ovat. Ja itse tila viestii avoimuutta ja tasa-arvoa. Kenelläkään ei ole omaa toimistoa, teemme itse töitä samassa tilassa, missä kasvuyrittäjätkin”, Zheng kertoo.
Sijainnin osalta Spondan vuokraama kiinteistö Porkkalankadulla on mitä otollisin. Lähistöllä sijaitsevat muun muassa Tekes, Finpro, Supercell ja Helsinki Business Hub.
”Meille on elintärkeää olla innovaatiokeskuksessa. Ruoholahti ei ole liikekeskusta, mutta sieltä löydämme maineikkaita mentoreita ja lakifirmoja, ja se houkuttelee runsaasti kasvuyrityksiä”, Zheng kertoo.
Avokonttori ja tapahtumakeskus
Sijainnin ohella toinen kriteeri oli itse tila ja sen muokattavuus. Samassa konttorissa työskentelee Techcoden lisäksi tällä hetkellä kaksi sen suomalaista kasvattiyritystä, ja kolmas on tulossa.
”Tilaa on yhteensä 15–20 yritykselle niiden koosta riippuen”, Zheng sanoo.
Työtilan lisäksi Techcoden toimisto on tapahtumatila, sillä yhtiö järjestää tiuhaan tahtiin seminaareja, yleisöluentoja, sijoittajatapaamisia, kiinalaisten yhteyshenkilöiden vierailuja ja muita tapahtumia. Samasta konttorista pitäisi löytyä hiljaisia työpisteitä, kokoushuoneita ja tarvittaessa vaikkapa auditorio isommillekin yleisöille.
”Sponda oli suuri apu tilan remontoinnissa! Heidän kauttaan löysimme alihankkijat ja urakoitsijat, ja he antoivat ideoita tilan käyttöön”, Zheng kehuu.
”Sponda ymmärsi myös kulttuurieroja. Suomessa ihmiset eivät yleensä tee pitkää päivää, ja kun lähden töistä yhdeksältä, talo on aina tyhjä. Aukioloajat ovatkin hyvin joustavat.”
Roihupellosta Kiinan markkinoille
Kiinalaisyrityksiä on viime vuosina versonut eri puolilla Helsinkiä. Roihupellossa, entisen Metson tehdasrakennuksen pihassa liehuvat vieri vieressä Suomen, Kiinan ja ilmanpuhdistimia valmistavan Aavi Technologies -yrityksen liput.
Helsinkiläinen Aavi siirtyi kiinalaiseen omistukseen vuonna 2013. Kun vienti Kaukoitään alkoi vetää ja tuotanto kasvaa, jäivät vanhat toimitilat Konalassa auttamatta pieniksi. Sen sijaan että tuotantoa olisi siirretty Kiinaan, haettiin yritykselle isommat tilat Helsingistä.
“Kiinalaisen omistuksen myötä meillä vierailee paljon kiinalaisia arvovieraita, jolloin myös tilojen sijainnilla ja edustavuudella on merkitystä”, kertoo Aavin varatoimitusjohtaja Kirsi-Marja Kuusisto.
Spondan vuokraamaan noin 4 500 neliön tilaan mahtuvat tuotannon lisäksi toimistot sekä uusi showroom. Kuusisto on tyytyväinen myös rakennuksen ulkonäköön.
“Tämä on ulkoapäinkin ihan meidän näköinen tila, ikkunat ovat siniset niin kuin logomme”, hän myhäilee.
Julkaistu 12.4.2017