Bulevardin helmi

Vuorineuvos Frenckellin leski Josefine Frenckell rakennutti nelikerroksisen asuin- ja liiketalon Bulevardin ja Mannerheimintien kulmaukseen 1800-luvun loppuvaiheessa. Tänään kulttuurihistoriallisesti arvokas ja suojeltu Bulevardi 1 tarjoaa kodin toimistoille, kaupoille ja kahvisalongille.

Arkkitehti Theodor Höijer suunnitteli Bulevardin ja Mannerheimintien risteyksessä sijaitsevan talon alun perin asuinrakennukseksi. Merkittävä osa Höijerin suunnittelemista keskustan asuinrakennuksista on purettu, ja muita usein korotettu. Myös tämän rakennuksen viides kerros rakennettiin 1920-luvulla alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen, suunnittelijana Valter Jung. Korotuksen yhteydessä poistettiin alkuperäiset, koristeelliset julkisivupäädyt. Mannerheimintien puolelta purettiin parveke 1950-luvulla.

Rakennus koki perusteellisen peruskorjauksen 1970-luvulla. Arkkitehtitoimisto Risto Skogströmin suunnitelmin sisätilat uusiutuivat läpikotaisin. Rakennus on entisöity huolellisesti, ja tilat muuntautuvat sulavasti käyttäjänsä tarpeisiin.

Porraskäytävän pompeijityyliset koristemaalaukset palautettiin entiseen loistoonsa. Näin porraskäytävän alkuperäiseen asuun entisöidyt katto- ja seinämaalaukset vangitsevat yhä tulijan katseen.

Osoitteessa Läntinen Heikinkatu 6, 8 (nykyisin Mannerheimintie 2, Bulevardi 1) oli alun perin kuvassa oleva puurakennus, jonka paikalle rakennettiin vuonna 1890 Theodor Höijerin uusrenessanssityylinen kerrostalo. Kuvassa talon edessä oleva aita liittyy ilmeisesti puurakennuksen purkutyömaahan. (Kuva: Rosenbröijer A. E., Helsingin kaupunginmuseo)

Uudistusta vanhaa kunnioittaen

Itse rakennus sopeutettiin samalle tontille nousseeseen uudisrakennukseen. Tiilikatto vaihtui peltikatoksi, ja taloon rakennettiin vinttikerros. Muutoksista huolimatta pohjakerroksen julkisivu säilyi alkuperäisessä asussa valurautapilareineen, näyteikkunoineen ja sisäänkäynteineen.

Kiinteistön kerrokset on muokattu tehokkaasti toimitiloiksi yrityksille. Talon kulmassa, katukerroksessa palvelee asiakkaitaan Bulevardin kahvisalonki, joka aiemmin sijaitsi Bulevardin puolella huomattavasti pienemmissä tiloissa.

Vanhan arvokiinteistön ohitse vyöryy Mannerheimintien ja Bulevardin vilkas liikenne. Kuitenkin vain muutaman askeleen ja kadunylityksen päässä ovat vehreä Esplanadin puisto ja Vanha kirkkopuisto.

Talon tiedot :

  • Osoite: Bulevardi 1
  • Rakennusvuosi: 1890
  • Arkkitehti: Theodor Höijer
  • Tyyli: uusrenessanssi
  • Kortteli: Riikinkukko

Julkaistu alun perin: 14.5.2017

Jaa