Asuintalosta kuoriutui liiketilaa Erottajalla

Monet Helsingin ydinkeskustan liiketiloista on alun perin asuinkiinteistöiksi rakennetuissa taloissa. Niin myös Erottajankatu 5:ssa, jonka katukerroksen ikkunat muutettiin näyteikkunoiksi 1900-luvun alussa. 

Sikaritehtailija Karl Fredrik Wickholm rakennutti asuintalon Erottajankatu 5:een 1800-luvun lopussa. Talon suunnitteli arkkitehti A. Boman vuonna 1878, ja se valmistui palovakuutuskirjan mukaan vuonna 1880. Rakennusta on sittemmin korotettu ja uudistettu harkiten. Se henkii edelleen historiallista arvokkuutta, josta kertoo esimerkiksi alkuperäiseen asuunsa entisöity upea porrashuone.

Talon kellarissa tehtiin vuonna 1885 muutoksia makkarasavustamoa varten. Rakennuksen omistajaksi vaihtui professori Waldemar Ruin, joka korotutti taloa neljännellä kerroksella vuonna 1895 arkkitehti Onni Törnqvistin (myöhemmin Tarjanne) suunnitelmien mukaan. Viidennen kerroksen talo sai vuonna 1908 arkkitehti W. F. Gottkampfin suunnittelemana.

Katukerroksen ikkunat on suurennettu ja muutettu näyteikkunoiksi vuonna 1902 arkkitehti Yrjö Sadeniuksen johdolla. Muuten katujulkisivun kolme ensimmäistä kerrosta vastaavat pääpiirteissään A. Bomanin vuonna 1878 laatimaa suunnitelmaa. Ulko-ovet ovat alkuperäiset, mutta porrashuoneen koristemaalaukset ja interiööri on uusittu alkuperäisen mallin mukaan. Porrashuoneeseen asennettiin hissi vuonna 1932. Samalla vuosikymmenellä katutasossa toimi esimerkiksi Elannon rohdos- ja kemikaliomyymälä numero 24.

Peruskorjaus rakennuksessa toteutettiin vuosina 1980–1983. Sen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Olli Kuusi. Tuorein saneeraus on tehty vuonna 1990.

Toimisto- ja liiketilakiinteistöksi muuntunut rakennus sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa, Dianapuiston kupeessa. Toimistojen lisäksi talosta on löytänyt kodin myös Teatteri Avoimet Ovet, jonka näyttelijä Liisi Tandefelt perusti 1994.

Talon tiedot:

  • Osoite: Erottajankatu 5
  • Rakennusvuosi: 1880
  • Arkkitehdit: A. Boman, pääsuunnittelija Arkkitehti Onni Törnqvist, arkkitehti W.F. Gottkampf
  • Kortteli: Miekkakala

Julkaistu alun perin: 15.5.2017

Jaa