• Artikkelit
  • Aivotutkija Minna Huotilainen: Pidä tuottava tauko!

Aivotutkija Minna Huotilainen: Pidä tuottava tauko!

Digitaalinen työympäristö vaatii aivoilta uudenlaisia asioita. Aivotutkija Minna Huotilainen kannustaa yrityksiä hankkimaan tiloja ja virikkeitä, jotka auttavat työntekijöitä latautumaan – ja tehostamaan työntekoaan. 

Miten työn tekeminen on aivotutkijan näkökulmasta muuttunut?

”Vielä 1980-luvulla ajateltiin, että yrityksen tehokkain työntekijä on ahkera puurtaja, joka tekee töitä kellon ympäri ja nauttii kahvikupin tai lounaan työn ohessa. Työelämä on noista ajoista muuttunut radikaalisti. Digitaalisuus on siirtänyt rutiinihommat koneille, eikä tasaista laatua tekevä robottimainen suorittaja ole enää yrityksille se tuottavin työntekijä. Nyt työntekijältä kaivataan oivalluksia ja ongelmanratkaisukykyä.”

”Tasaista laatua tekevä robottimainen suorittaja ei ole enää yritykselle tuottavin työntekijä.”

Mitä muutos tarkoittaa aivojen kannalta?

”Oivallusten tekeminen vaatii aivoilta toisenlaista toiminnan tilaa, tarvitaan lepoa ja joutoaikaa. Tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että tauot ja joutilaisuus edistävät luovuutta ja auttavat haastavista tehtävistä suoriutumista.”

Suunnittelutoimisto Frantic tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden päivänokosiin. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Spondan omistamassa Ruoholahden Poijut -toimistokiinteistössä.

Miten muutos tulisi huomioida työympäristössä?

”Työn tekemisessä pitäisi hyväksyä hitaus. Ja ympäriltä tulisi löytyä tiloja, virikkeitä ja toimintaa, joiden avulla työntekijät voivat siirtää ajatuksensa johonkin muuhun kuin työntekoon. Yhä useammasta yrityksestä löytyykin jo yhteisöllisiä lounge-tiloja, jumppahuoneita ja hiljaisia tiloja – ja tarjolla on taukojumppaa ja mindfulnessia. Tämä tarkoittaa sitä, että työn tehokkuus on oivallettu aidosti uusiksi.”

Millainen tauko on tuottavuuden kannalta paras?

”Tehokkaasti ajatukset nollaava tauko on noin vartin mittainen. Luovuustutkimuksessa puhutaan tyhjäkäyntihetkestä, jolloin aivot pääsevät pysähtyneisyyden tilaan – kuten esimerkiksi takkatulta tuijottaessa. Myös lyhyt piipahdus ulkona tai hauskanpito kollegoiden kanssa auttavat tyhjentämään pään. Jos kahvihuoneesta kuuluu naurua, tauko on tehokas.”

”Sosiaalista mediaa selatessa ajaudutaan helposti responsiiviseen tilaan, eikä omaa ajattelua pääse syntymään.”

Auttaako kännykkä kädessä vietetty tauko latautumaan?

”Oleellista on, että tauko lähtee liikkeelle omasta toiminnasta. Sosiaalista mediaa selatessa ajaudutaan helposti responsiiviseen tilaan, jossa vain kulutetaan valmista sisältöä aiheesta toiseen hyppien, eikä omaa ajattelua pääse syntymään. Ihmiselle käy kuin liian kiireiseen päivään mahdutetussa ideointipalaverissa – jatkuva reagoitavien ärsykkeiden tulva tappaa luovuuden.”

Jumppahetki saa ajatukset irti työntekemisestä ja pysäyttää jatkuvan ärsyketulvan. 

Mistä tietää, minkälainen tauko on itselle tehokkain?

”Vaikka aivotutkimus antaa työn tauottamiselle selkeät suuntaviivat, on kuitenkin lopulta yksilöllistä, millaisista tauoista erilaisilla toimialoilla ja erilaisissa työtehtävissä toimivat ihmiset hyötyvät eniten. Siihen ei auta kuin yksi asia. Ota breikki ja kokei

Haluatko toimitilat, jotka lataavat ja inspiroivat henkilöstöäsi? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää! >>

Minna Huotilainen on Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori ja aivotutkija, joka yhdistää tutkimuksissaan kognitiotiedettä, kasvatustiedettä ja psykologiaa. Huotilaiselta ilmestyi tänä syksynä tietotyöntekijöille suunnattu kirja Keskittymiskyvyn elvytysopas. Kirja on kirjoitettu yhdessä aivotutkija Mona Moisalan kanssa.

Julkaistu 22.10.2018

Jaa