
Koristeellisia yksityiskohtia Vilhonkatu 6:ssa
Rautatientorin laidalla, Vilhonkadun ja Mikonkadun kulmassa seisoo ylväänä yksi Helsingin upeimmista historiallisista rakennuksista. Historiaa henkivä talo sai alkunsa Vilhonkatu 6:n kolmikerroksisesta asuinrakennuksesta.
Vilhonkatu 6 on osa kaupungin monivaiheista rakennusperintöä. Rakennus on kokenut useita muutoksia ja laajennuksia vuosikymmenien aikana, mutta sen historialliset piirteet ovat säilyneet.
Puutalosta osakeyhtiön pääkonttoriksi
Arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema kolmikerroksinen asuinrakennus valmistui Vilhonkadulle vuonna 1888. Rakennuksen pihasiipiä korotettiin kahdessa vaiheessa: ensimmäinen korotus tehtiin heti valmistumisen jälkeen vuonna 1889, jolloin pihanpuolelle lisättiin asuinkerros. Toinen korotus toteutui vuosina 1930–1931, jolloin ullakkokerrosta laajennettiin ja rakennukseen asennettiin keskuslämmitys.
Rakennuksen historian uuteen lukuun liittyy merkittävä konekauppiasyhtiö Aatra, jolla oli liikkeitä myös muissa Suomen kaupungeissa, kuten Tampereella, Turussa ja Viipurissa. Toimintansa kasvaessa Aatra hankki itselleen tontin Helsingin rautatieaseman vierestä ja rakennutti Mikonkadun puoleiselle tontille yhtiön viisikerroksisen liiketalon, joka valmistui 1912. Tämä laajennus yhdisti tontin Vilhonkadun puoleisen entisen rakennuksen uuteen toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti.

Symmetriaa ja sommittelua
Theodor Höijer (1843–1910) oli merkittävä suomalainen arkkitehti, jonka suunnittelutyylissä yhdistyivät historismi ja uusrenessanssi. Vilhonkatu 6:n rakennus edustaa tyypillistä Höijerin suunnittelua, jossa näkyvät klassiset vaikutteet, koristeelliset julkisivut ja symmetriset sommittelut. Rakennusten julkisivuissa käytettiin runsaasti koristeellisia yksityiskohtia, kuten pilastereita ja parvekkeita. Symmetria ja tasapainoiset mittasuhteet olivat keskeisiä suunnitteluperiaatteita.
Höijer sai vaikutteita italialaisesta ja saksalaisesta renessanssiarkkitehtuurista. Vilhonkatu 6:n talossa on klassisia elementtejä, kuten jäsennelty kivijulkisivu ja koristeelliset ikkunakehykset. Julkisivun yksityiskohtia on säilytetty alkuperäisessä muodossaan, mikä korostaa talon historiallista arvoa.
Höijerin kädenjälki näkyy Helsingissä monissa merkittävissä rakennuksissa, kuten Ateneumin taidemuseossa ja Erottajan pelastusasemassa. Vilhonkatu 6 on yksi hänen hienoista tyylinäytteistään, jossa yhdistyvät historiallinen arvokkuus ja kaupunkikuvan ajaton eleganssi.
Osa Helsingin katukuvaa ja historiaa
Alun perin asuinrakennuksena toimineen Vilhonkatu 6:n käyttötarkoitus on ajan myötä muuttunut liike- ja toimistokäyttöön. Esimerkiksi vuonna 1995 rakennuksen toiseen kerrokseen avattiin aluksi neljäsalinen elokuvateatteri Bio City, joka toimi siellä vuoteen 2006 asti. Nykyisin tilat ovat osa Casino Helsinkiä.
Vaikka vuosikymmenet ovat kuluneet, upea rakennus Vilhonkadulla on säilyttänyt ainutlaatuisen ilmeensä ja tunnelmansa. Tiloja on vuosien varrella uudistettu ja osassa tiloista on kunnostettuja, alkuperäisiä elementtejä kuten upeat vanhat kakluunit. Rakennus tunnetaan osana Helsingin vilkasta liikekeskustaa, ja sen historialliset piirteet tarjoavat mielenkiintoisen näkymän kaupungin kehitykseen.
