• Artikkelit
  • Kaisaniemenkatu 2b – merkittävä osa Helsingin elokuvahistoriaa 

Kaisaniemenkatu 2b – merkittävä osa Helsingin elokuvahistoriaa 

Kaisaniemenkatu 2b sijaitsee Helsingin Kluuvin kaupunginosassa, Fenniakorttelissa. Arkkitehti Niilo Kokon suunnittelema rakennus on valmistunut vuonna 1938. Rakennus on toiminut valmistumisestaan saakka liiketalona, jonka ensimmäisten toimijoiden joukossa oli muun muassa elokuvateatteri Bio Metropol. 

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Kaisaniemenkatu on vuosikymmenten aikana ollut yksi kaupungin vilkkaimmista ja merkittävistä liikenne- ja kauppakaduista. Sen varrella kohoavan Kaisaniemenkatu 2b:n seinät ovat todistaneet vuosikymmenten aikana monia muutoksia, niin kaupunkikuvan kuin elokuvakulttuurin kehityksenkin saralla.

Arkkitehtoninen taidonnäyte 1930-luvulta

Kaisaniemenkatu 2b:n rakennus valmistui vuonna 1938, ja sen suunnittelusta vastasi arkkitehti Niilo Kokko. Rakennus on hyvä esimerkki 1930-luvun funktionalistisesta arkkitehtuurista, joka oli suosittu tyylisuunta Suomessa ja muualla Euroopassa. Funktionalismissa korostetaan käytännöllisyyttä, tehokasta tilankäyttöä, selkeitä linjoja sekä tarpeettoman koristelun vähentämistä. 

Rakennuksen alkuperäinen tarkoitus oli toimia liiketalona. Yksi rakennuksen tunnetuimmista alkuperäisistä vuokralaisista oli elokuvateatteri Bio Metropol, joka avasi ovensa pian rakennuksen valmistuttua. 

Valokuva: Eeva Rista

Bio Metropolista muutosten kautta Kinopalatsiin 

Bio Metropol oli osa Helsingin vilkasta elokuvakulttuuria, ja sen historiaan mahtuu monia muutoksia eri vuosikymmenten aikana. Metropol, joka tunnettiin myöhemmin nimillä Boston ja Formia, koki merkittäviä haasteita 1990-luvulle tultaessa, jolloin monet Helsingin perinteiset elokuvateatterit joutuivat sulkemaan ovensa. Vuonna 1998 Kaisaniemenkadun elokuvateatterihistoriaan kirjoitettiin kuitenkin uusi luku, kun rakennuksessa avattiin Finnkinon Kinopalatsi. Se toi mukanaan monisalikonseptin, joka vastasi muuttuvan kulutuskulttuurin tarpeisiin, tarjoten laajan elokuvavalikoiman ja mahdollisuuden suurempiin kävijämääriin. Tämä muutos merkitsi uutta aikakautta suomalaisessa elokuvateatterikulttuurissa.

Helsingin vilkas kauppa- ja liikennekatu läpi vuosikymmenten

Kaisaniemenkatu on ollut merkittävä liikenne- ja kauppakatu Helsingissä jo yli sadan vuoden ajan. Se rakennettiin vuosina 1916–1920 arkkitehti Eliel Saarisen ehdotuksesta, jotta liikennettä pohjoiseen saataisiin sujuvammaksi. Kun katu alun perin puhkaistiin olemassa olevien korttelien läpi, se tunnettiin nimellä Murtokatu, mutta jo vuonna 1915 katu nimettiin nykyiseen muotoonsa Kaisaniemen puiston mukaan.

1960-luvulta 1980-luvulle Kaisaniemenkatu oli tunnettu etenkin vaateliikkeistään. Katu oli yksi Helsingin kaupallisen elämän keskuksista. Nykyään Kaisaniemenkatu on edelleen vilkas, ja sen varrella sijaitsee Helsingin yliopiston keskustakampuksen rakennuksia sekä liiketiloja ja ravintoloita.

Tänä päivänä Kaisaniemenkatu 2b on käytössä modernina toimisto- ja liikekiinteistönä. Rakennus on säilynyt osana Helsingin kaupunkikuvaa ja toimii hyvänä esimerkkinä 1930-luvun liiketilarakentamisesta. Vaikka se on kokenut muutoksia ja modernisointeja, sen alkuperäinen funktionalistinen ilme on yhä tunnistettavissa.

Jaa