• Artikkelit
  • Ydinkeskustan toimistotalosta tuli 240 lapsen päiväkoti – ”Hieno ratkaisu kaupungin akuuttiin tilaongelmaan”

Ydinkeskustan toimistotalosta tuli 240 lapsen päiväkoti – ”Hieno ratkaisu kaupungin akuuttiin tilaongelmaan”

Poikkeuksellisen iso piha, turvallinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet innostivat kaupungin vuokraamaan Spondan omistaman toimistotalon päiväkodiksi. ”On upeaa työskennellä juuri meidän tarpeisiimme remontoiduissa tiloissa”, päiväkodin johtaja Kaisa Viitanen sanoo.          

Kun astuu ydinkeskustassa sijaitsevalta kävelykadulta, Iso Roobertinkadulta, päiväkoti Roban eteisaulaan, maailma täyttyy hetkessä väreistä ja äänistä. Seinustoja kiertävät kirkkaanväriset ulkovaatteet ja edessä avautuu näkymä kauniille, kiipeilytelineiden ja keinujen reunustamalle sisäpihalle.  

Iso ja vehreä piha-alue oli päiväkodin johtaja Kaisa Viitasen mukaan merkittävin tekijä, joka mahdollisti kantakaupungissa sijaitsevan toimistokiinteistön muokkaamisen päiväkotikäyttöön.

Iso, 926 neliön sisäpiha muutettiin remontissa turvalliseksi ja lapsiystävälliseksi leikkialueeksi. Rakennusten välissä hauskasti kiemurteleva piha sisältää useita eri tasoon rakennettuja peli-, kiipeily- ja aktiviteettialueita.

”Ydinkeskustassa näin iso piha on harvinaisuus. Piha muokattiin remontin yhteydessä monitasoiseksi ja viihtyisäksi leikkipuistoalueeksi, joka innostaa kaikenikäisiä leikkimään ja liikkumaan”, Viitanen sanoo.

Pedagogiset tilat ja turvallinen sijainti

Toimistotalon 2 500 neliön sisätilat remontoitiin Spondan toimesta sopimaan varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Kuusikerroksisesta kiinteistöstä muotoutui 240 lapsen päiväkoti, joka sai käyttöönsä muun muassa oman jumppasalin, ruokalan, pikkukeittiön ja taidehuoneen.

Lapsista parasta pihalla ovat erilaiset keinut, kiipeilyseinä ja temppurata. Läheisten taloyhtiöiden perheet iloitsevat mahdollisuudesta käyttää leikkipuistoa myös päiväkodin aukioloaikojen ulkopuolella.

”Aiemmissa väistötiloissa muun muassa henkilöstö joutui tinkimään omista tarpeistaan. Nyt käytössämme on hyvät suunnittelu-, kokous- ja sosiaalitilat. Lasten kerroksia voi taas jakaa helposti eri kokoisiin ja pedagogisesti sopiviin tiloihin”, Viitanen iloitsee.

Viitasen mukaan henkilöstö ja asiakkaat arvostavat myös päiväkodin sijaintia.

”Perheille tärkeintä on, että arjen logistiikka toimii. Entisenä toimistotalona päiväkoti sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien ja lähipalveluiden äärellä. Edessä kulkeva kävelykatu tuo toimintaamme myös turvallisuutta”, Viitanen sanoo.

Päiväkodin johtaja Kaisa Viitanen iloitsee uusista tiloista, jotka on remontoitu juuri varhaiskasvatuksen tarpeisiin. ”Työskentelimme pitkään väliaikaisissa tiloissa, joissa sekä henkilöstö että lapset joutuivat tinkimään omista tarpeistaan”, Viitanen sanoo.

Väestönkasvu lisää tilatarpeita

Helsingin asemakaavoituspalvelun arkkitehti Sinikka Lahti pitää Iso Roobertinkadun hanketta hienona ratkaisuna kaupungin akuuttiin tilaongelmaan. Keskusta-alueella oli ollut pidempään painetta päiväkotitilojen ja erityisesti leikkipihoiksi soveltuvien piha-alueiden löytämiseen.

”Spondan kohde vastasi hyvin olemassa oleviin tarpeisiin. Hankkeen vaikutukset arvioitiin vähäisiksi ja tarve oli akuutti, joten tilamuutos eteni toteutukseen poikkeamismenettelyn kautta, ilman että jouduttiin tekemään asemakaavamuutosta”, Lahti taustoittaa.

Vaikka talon sisätilat ovat isot, ne ovat henkilöstön mukaan osoittautuneet hyvin toimiviksi. Jokainen kerros on tavallaan oma pieni päiväkotinsa.

Arkkitehdin mukaan julkiseen palvelutoimintaan tähtääviä hakemuksia tulee kaupungille vähän. Vanhoja toimistotaloja halutaan useammin muuttaa asuin- tai hotellikäyttöön, mutta niissä yleiskaavarajoitukset ovat tiukempia.

”Kaupungin strategia tukee työpaikkojen ja yritysverkostojen säilymistä keskustassa. Kantakaupungin toimitilojen käyttöasteet ovat myös pysyneet korkeina, vaikka olemme eläneet haastavia aikoja”, Lahti sanoo. 

Lasten mielestä päiväkodin paras paikka on jumppasali. Eikä ihme – valoisan salin saa taiottua hetkessä temppuradaksi, teematilaksi tai peliareenaksi.

Hanke liittyy Lahden mukaan myös alueen toiminnalliseen muutokseen. Iso Roobertinkadulle on tullut enemmän asuntoja ja kadun profiili on muuttunut yökerho- ja ravintolakadusta hieman enemmän ostos- ja kahvilakaduksi.  

Hyvä suunnittelu takasi onnistumisen

Spondan Key Account Manager Matti Saaranen kertoo, että kohteen muodonmuutos toteutettiin tiiviissä yhteistyössä kaupungin ja päiväkodin kanssa. Yhteinen seurantaryhmä varmisti, että vuonna 2021 käynnistynyt peruskorjaus toteutui suunnitelmien mukaisesti ja tarkasti annetussa aikataulussa. Päiväkoti avasi ovensa elokuussa 2022. 

Päiväkodin suomenkielisellä puolella on tällä hetkellä 93 lasta ja reilut 40 työntekijää. Ruotsinkielisessä päiväkodissa on nyt 38 lasta ja noin 12 työntekijää.

”Olemme saaneet käyttäjien lisäksi hyvää palautetta läheisten taloyhtiöiden asukkailta. He iloitsevat siitä, että voivat hyödyntää leikkipuistoa päiväkodin aukioloaikojen ulkopuolellakin ja että alueen autoliikenne on muutoksen myötä vähäisempää.”

Spondalle päiväkotiprojekti oli koko talon mittakaavassa ensimmäinen – aiemmin toimitiloja on remontoitu muun muassa perhekeskus- ja koulukäyttöön.

Päiväkoti sijaitsee turvallisella paikalla kävelykadun varrella. Julkisen liikenteen pysäkit löytyvät kulman takaa ja ympärillä on laaja valikoima lähipalveluita.

”Uusien käyttötarkoituksien ideointi sopii hyvin vanhempiin tai peruskorjattaviin toimitilakohteisiin. Olemme iloisia, että olemme voineet auttaa omalta osaltamme kaupungin tilatarpeiden ratkaisemisessa ja tarjota tilat tärkeimmälle mahdolliselle käyttäjäryhmälle”, Saaranen hymyilee.

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.