• Artikkelit
  • Valaistus luo lempeää joulun tunnelmaa – vastuullisesti

Valaistus luo lempeää joulun tunnelmaa – vastuullisesti

Helsingissä yksi asia on varmaa: joulukadun avajaisten yhteydessä talven pimeyteen syttyvät jouluvalot. Ensimmäistä kertaa valot sytytettiin Kluuvikadulle Fazerin kahvilan omistajan toimesta ennen sota-aikaa, ja ensimmäinen varsinainen joulukatu avattiin Aleksanterinkadulle vuonna 1949. Tuolloin katu koristeltiin havuköynnöksillä ja valaistiin tuhansien hehkulamppujen avulla.

Viime vuosina Helsingin kaupunki ja keskustan kiinteistöomistajat ovat kehittäneet ydinkeskustan valaistusta. Citycenterin ja Forumin lisäksi useita toimitilakiinteistöjä Helsingin ydinkeskustassa omistava Sponda on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa jouluvalaistusta muun muassa Mannerheimintielle, jonka varrella sijaitsee useita Spondan kiinteistöjä.

”Haluamme tuoda jouluiloa ja tunnelmallista valaistusta kaikille kaupungissa liikkuville. Kyse on myös turvallisuudesta. Meille kaupungin kehittäminen on tärkeä tavoite – asiakasvirrat ohjautuvat luonnostaan alueille, joissa ympäristön viihtyvyydestä ja turvallisuudesta pidetään huolta”, kommentoi Spondan Head of ESG Pirkko Airaksinen.

Kauppakeskusten valaistus avaa joulusesongin

Kauppakeskusten kimmeltävät jouluvalot luovat tunnelmaa ja vievät kävijöiden ajatukset tulevaan juhlaan Spondan kauppakeskuksissa ympäri Suomen. Tampereella Ratinassa joulusomistuksen teemana ovat karkkikepit, ja Ratinan aukion Riemu-leikkipuiston uusissa kausivaloissa on haettu satumetsän tunnelmaa. Valoelementteinä toimivat kullanhohtoiset jättivalopuut, lumoava satumetsän kettu ja kauniisti tuikkiva valoverho.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevissa Spondan kauppakeskuksissa Forumissa ja Citycenterissä jouluiseen tunnelmaan panostetaan monin eri tavoin. Citycenterin joulutunnelman luomisessa merkittävä osuus on Keskuskadulle sijoitettavilla jättikuusilla.

“Stockmannin aloitteesta Keskuskadulle tavaratalon ja Citycenterin välille muodostuneen perinteen myötä kadun läpi kulkee valtavan kokoisten kuusien jono kiinteistöjen vieressä. Vuosien saatossa kuusitalkoisiin on lähtenyt mukaan myös muita naapurikiinteistöjä, ja kuusia onkin jo molemmin puolin läpi Keskuskadun”, sanoo kauppakeskuksen markkinointipäällikkö Annaliina Vekkeli.

Kauppakeskuksissamme käytettävä sähkö on tuotettu päästöttömällä tuulivoimalla.

Kaikki Citycenterin ja Forumin jouluvalot, kuten myös Keskuskadulla sijaitsevat valoverhot on toteutettu LED-tekniikalla. Energiatehokkuuden lisäksi Spondan viidessä ympäristösertifioidussa kauppakeskuksessa kiinnitetään erityistä huomiota myös jätteiden kierrättämiseen.

”Kaikessa toiminnassamme huomioimme vastuullisuuden. Kauppakeskuksissamme käytettävä sähkö on tuotettu päästöttömällä tuulivoimalla. Elon ja Citycenterin katolla on lisäksi aurinkopaneelit. LED-valoihin siirtyminen oli aikoinaan itsestäänselvyys, sillä energiansäästö on huomattava verrattuna perinteisiin hehkulamppuihin. Teemme kaikissa kauppakeskuksissamme ympäristökoordinaattoritoimintaa Lassila&Tikanojan kanssa. Koordinaattori opastaa vuokralaisia jätteiden lajittelussa. Myös kierrätysmekanismeihin panostetaan, ja esimerkiksi kalvomuovi kierrätetään erikseen ja jatkokäytetään pellettien valmistamiseen. Prosessissa syntyy muun muassa uusia muoviesineitä”, Airaksinen listaa.

Citycenterin jouluvalaistus on Vekkelin mukaan sekoitus perinteitä ja uutta. Sisätiloissa kymmenien metrien korkuiseen valoaukkoon ripustetaan sinertävää valoa hehkuvat pyöreät lumitähdet, jotka ovat joulusesongin alkamisen merkki. Näyttävä Kaivokadun ja Keskuskadun yli kiertävä ”makkaran” valaistus on odotettu valon tuoja Helsingin keskustaan.

”Kaksi vuotta sitten makkaran valot uusittiin ja samalla sävy vaihdettiin lämpöiseen keltaiseen, jotta se sopisi paremmin yhteen kaupungin uusien sampanjalasivalojen ja Keskuskadun poikki menevien valoköysien kanssa”, Vekkeli kuvailee.

Minimetsä löytyy Citycenterin K1-kerroksesta.

Metsäneläimiä, aktiviteetteja ja hyväntekeväisyyttä

Citycenterissä on viime vuosina panostettu tunnelmallisuuteen esimerkiksi historiallisella Saarisen pihalla lisäämällä suuria joulutähtiä riippumaan katosta sekä koristelemalla kaiteet valoverhoin. Uudistetun K1-kerroksen ja Asematunnelin pilareita on kuorrutettu valoverhoilla, mikä lisää alueen viihtyisyyttä ja turvallisuuden tunnetta sekä sitoo alueen osaksi kauppakeskusta.

”Vuonna 2022 Citycenterin juhlatunnelman viimeistelee sisätiloihin tuodut lumikuuset ja metsäneläimet, jotka ilahduttavat ohikulkijaa. K1-kerroksen minimetsän yhteydessä on myös Helsinki City Markkinoinnin kanssa yhteistyössä toteutettu Joulupukin postilaatikko, johon voi pudottaa lahjatoiveet joulupukille postitettavaksi. Jouluviikolla kuorot ilahduttavat asiakkaita Saarisen pihalla esittäen joululauluja jokaisena iltana ennen jouluaattoa”, kertoo Spondan Head of Shopping Centres and Marketing Kirsi Kemppainen.

Kivenheiton päässä sijaitsevan Forumin säihkyvä jouluvalaistus kerää katseita ja huomiota vuodesta toiseen. Lähes kaikki sisätilojen kaiteet ja pylväät on kuorrutettu vilkkuvin jouluvaloin ja huomion keskipisteenä toimii keskellä valoaukossa riippuva monimetrinen joulupallokokoelma.

”Mercatorpihan upeat, katosta roikkuvat valoverhot herättävät huomiota. Lasten suosikki ovat liikkuvat jääkarhut, jotka ovat tänä vuonna saaneet uuden sijainnin. Forum koristellaan vuosittain myös ulkona kiertävällä jääpuikko-valonauhalla, Kukontorin valokatoksella sekä muilla vakiintuneilla valoelementeillä”, Kemppainen kuvailee.

Forumin jouluaktiviteetteihin kuuluu Escape Room Helsingin kanssa toteutettu Joulupukki pulassa -pakopelihuone. Forumin lahjapakkaamo palvelee käärien ostokset joulupaketteihin maksutta viikonloppuisin ja jouluviikolla, ja oman somejoulukortin voi käydä kuvaamassa jääloungessa.

Joulu on auttamisen ja hyväntahdon aikaa. Forum on jälleen mukana Joulupuu ry:n ja Nuorkauppakamarien lämminhenkisessä Joulupuukeräyksessä, jonka ansiosta myös eriarvoisessa asemassa olevilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada joululahja. Ratinassa on käynnissä sekä Pelastusarmeijan perinteinen Joulupata-keräys että Hope ry:n joululahjakeräys vähävaraisille perheille.

Ratinan aukion Riemu-leikkipuiston uusissa kausivaloissa on haettu satumetsän tunnelmaa.

Lisää valoa tammikuulle

Joulun jälkeen kaupunkiin on luvassa lisää valoa, kun perinteinen LUX Helsinki -valofestivaali käynnistyy. Tällä kertaa 70 vuotta täyttävä, ikoninen Forum sekä Citycenterin 1960-luvulta peräisin oleva, suojeltu klassikkorakennus osallistuvat festivaaliin. Valotaiteilija Otso Vartiaisen Citycenterin katolle suunnittelemaa BLING THE ROOF -valotaideteosta voi ihastella monesta eri suunnasta, ja se on pari Forumin lasikulman PIXELS-valotaideteokselle. Kaikki LUX Helsingin taideteokset ovat esittelyssä osoitteessa: www.luxhelsinki.fi.

Artikkelin kuvat: Mikko Uosukainen (Forum, Citycenter) ja Mikko Vares (Ratina).

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.