• Julkaisut
  • Vuoden kauppakeskus Ratina tekee kovaa kasvua – päihitti Pirkanmaan kauppakeskukset kävijämäärissä 

Vuoden kauppakeskus Ratina tekee kovaa kasvua – päihitti Pirkanmaan kauppakeskukset kävijämäärissä 

Sponda Oy                              Lehdistötiedote                                               13.6.2023 klo 9:00 

Vuoden kauppakeskus Ratina tekee kovaa kasvua – päihitti Pirkanmaan kauppakeskukset kävijämäärissä

Tampereen keskustaan viisi vuotta sitten avatun, kiinteistösijoitusyhtiö Spondan omistaman kauppakeskus Ratinan myynnit ja kävijämäärät ovat kehittyneet poikkeuksellisen vahvasti, ylittäen poikkeusaikaa edeltäneen tason. Ratina on kävijämääriltään mitattuna Pirkanmaan suurin kauppakeskus.

Tampereen suosituimmaksi ja Pirkanmaan tunnetuimmaksi kauppakeskukseksi kasvanut Ratina keräsi vuoden 2022 aikana yli 7 miljoonaa kävijää, kasvua tuli huimat 26,3 % edellisvuoteen verrattuna. Kauppakeskuksen myynnit kasvoivat edellisvuodesta yli 17 % ja olivat yhteensä 165,7 miljoonaa euroa. Ratina ylitti Suomen kauppakeskusten vuoden 2022 keskiarvon sekä myynnin että kävijämäärien kehityksessä noin 10 prosenttiyksiköllä.

Viime vuoden kova kasvu on jatkunut myös alkuvuonna 2023. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Ratinan myynnit kasvoivat 19,4 % ja kävijämäärät 21,2 % edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Alkuvuoden aikana Suomen kauppakeskusten myyntien kehityksen keskiarvo oli 10 %.

NCSC valitsi Ratinan Vuoden kauppakeskukseksi

Avattuaan ovensa keväällä 2018, Ratina on kasvanut poikkeuksellisen nopeasti yhdeksi Suomen vetovoimaisimmista kauppakeskuksista. Nordic Commercial Spaces & Communities (NCSC) valitsi Ratinan Vuoden kauppakeskukseksi (The Star of Finland -tunnustus) maaliskuussa 2023. NCSC:n mukaan tämä palkinto myönnetään toimijalle, joka on kehittynyt kuluneen vuoden aikana markkinoillaan uudenlaiseksi ja erottuvaksi. NCSC korosti perusteluissaan Ratinan roolia Tampereen keskustan elävöittäjänä sekä sen pitkäjänteistä työtä alueen yhteisöllisyyden ja lapsiperheille tarkoitettujen palveluiden kehittämiseksi. Euroopan suurin kattoterassi Periscope saunoineen ja porealtaineen sai myös kiitosta.

Kauppakeskus nousi myös valtakunnallisessa KTI Kiinteistötieto Oy:n vuokralaistyytyväisyysvertailussa Suomen parhaimpien kauppakeskusten joukkoon. Ratina oli viiden parhaan joukossa muun muassa kauppakeskuksen kokonaistyytyväisyydessä ja kauppakeskusjohtamisessa, kun taas Ratinan markkinoinnin ja viestinnän kokonaistyytyväisyys oli Suomen paras.

”Olen erittäin tyytyväinen Ratinan loistavaan kehityskaareen ja sen saamaan tunnustukseen. Strategiamme ytimessä on elinvoimaisten kaupunkikeskusten kehittäminen palvelemaan sekä työelämää että vapaa-aikaa. Tiivis yhteistyö vuokralaisten, kaupungin ja muiden sidosryhmiemme kanssa on kaikille osapuolille hyödyllistä”, sanoo Spondan toimitusjohtaja Christian Hohenthal.

Sponda uudisti pandemian aikana aktiivisesti Ratinan sisätiloja ja rakennutti uuden Ratinan Riemu -ulkoleikkikentän lisäksi Ratinan Niitty -sisäleikkitilan. Myös kauppakeskuksen kestävään kehitykseen on panostettu merkittävästi. Kesäkuun alussa 2023 Ratina saavutti Excellent-tason BREEAM In-Use (Part1, Part2) -ympäristösertifikaatin.

”Olemme ylpeitä huikeasta kasvutarinastamme, joka on tehty yhdessä asiakkaiden, vuokralaisten ja muiden sidosryhmien kanssa. Olemme pyrkineet edistämään koko Tampereen kasvua ja tarjota ostoselämys, joka on houkuttava niin asiakkaillemme kuin vuokralaisillemmekin”, kauppakeskuspäällikkö Mervi Ahola taustoittaa.

Yli 100 liikettä, kahvilaa ja ravintolaa sisältävä Ratina sijaitsee Tampereen keskustassa, Nokia Arenan välittömässä läheisyydessä, uuden raitiotien varrella. Kauppakeskuksen maamerkkinä toimii Euroopan suurimmalla kattoterassilla varustettu näköalaravintola Periscope. Ratinan liikuntapalvelut laajenevat syksyllä, kun Elixia avaa siellä ovensa.

Voit ladata Ratinan kuvamateriaalia täältä.

Sponda Oy

Lisätietoja:

Anita Riikonen, Markkinointi- ja brändipäällikkö, puh. 040 833 3804, anita.riikonen@sponda.fi

Sponda Oy on Suomen johtava kiinteistösijoitusyhtiö, joka on erikoistunut toimitilakiinteistöjen omistamiseen, hallintaan, kehittämiseen ja vuokraamiseen Suomen suurimmissa kaupungeissa. Asiakaslähtöisillä ratkaisuilla ja korkealaatuisilla kiinteistöillä Sponda luo aktiivisesti alan parhaita käytäntöjä, toimii vastuullisesti ympäristön ja kaupunkikuvan kehittäjänä sekä tukemalla asiakkaitaan. www.sponda.fi.