• Julkaisut
  • Sponda Oyj: Helsingin legendaaristen rakennusten salaiset tarinat avataan suurelle yleisölle

Sponda Oyj: Helsingin legendaaristen rakennusten salaiset tarinat avataan suurelle yleisölle

Sponda Oyj                                               
Lehdistötiedote                    
6.9.2017 klo 14:00

Helsingin legendaaristen rakennusten salaiset tarinat avataan suurelle yleisölle

Mikä oli Helsingin seuraelämän ehdoton keskus 100 vuotta sitten? Millaisissa rakennuksissa asuttiin, kun Aleksanterinkatu oli keskustan vetovoimaisimpia asuinlähiöitä? Helsingissä on useita historiallisesti merkittäviä rakennuksia, joista tiedetään vain vähän. Sponda on vaalinut monen yli satavuotiaan arvokiinteistön kulttuuriperintöä ja syksyn aikana 13 legendaarista taloa nostetaan tarinoineen parrasvaloihin.

Arkkitehtonisesti merkittävien rakennusten julkisivujen taakse kätkeytyy monta värikästä tarinaa, jotka omistaja Sponda haluaa kertoa suurelle yleisölle Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Historiasta, arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua neljään Legendaan paikan päällä, sillä syksyn aikana Sponda järjestää kolme maksutonta yleisökierrosta, joita luotsaa Arkkitehtuurimuseon tutkija Petteri Kummala. Puolitoista tuntia kestävät kierrokset järjestetään 8.9., 25.9. ja 20.10.

”Spondan omistamien arvokiinteistöjen kaltaisia kohteita on melko vähän, ja ne voivat olla hyvinkin uniikkeja. Siksi niiden vaaliminen on tärkeää”, kertoo Kummala.

Kiinteistöjen ylläpito ja kunnostaminen ovat kulttuurihistorian vaalimista parhaimmillaan

Spondalla on kiinteistöomistajan roolin lisäksi vastuullaan huomattavasti laajempi tehtävä: koska arvokiinteistöt ovat osa kaupungin kulttuurihistoriaa, tulee niiden omistajan tallentaa ja siirtää rakennusten historiaa myös tuleville sukupolville.

”Historiallisetkin kiinteistöt taipuvat moneksi ja niiden käyttötarkoitusta pystytään kehittämään. Lähes kaikki arvokiinteistömme ovat suojelukohteita tai niissä on suojeltavia osia. Siksi Museovirasto on osallistunut asiantuntijana entisöintityöhön”, taustoittaa kiinteistöjen roolia Spondan markkinointi- ja brändipäällikkö Anita Riikonen.

Seurapiirien juhlia, ennennäkemättömiä puitteita ja kauniita porrashuoneita

Spondan tunnetuimpia arvokiinteistöjä ovat Fennia-talo, Kalevan talo ja Koiton talo. Vuonna 1898 valmistunut wieniläissävytteistä uusbarokkia edustava Fennia-talo tuli aikanaan kuuluisaksi erityisesti loisteliaista seurapiiritapahtumistaan. Armas Lindgrenin suunnittelema renessanssipalatsin piirteitä omaava Kalevan talo puolestaan valmistui vuonna 1913 ja palvelee edelleen lähes alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan hotellina ja pankin toimitilana. Raittiusyhdistys Koitto rakennutti vuonna 1907 Koiton talon valistamaan työväestöä alkoholin haitoista. Kampissa sijaitseva talo edustaa varhaista jugend-arkkitehtuuria, ja on nykyään osa Forum-kauppakeskusta.

Spondan Legendoja esitellään yleisölle syksyn mittaan myös videoin, joissa näyttelijä Tapio Liinoja johdattaa katsojia legendaaristen rakennusten historiaan. Kaikki 13 arvokohdetta esitellään artikkelein ja vanhoin valokuvin Spondan Legendat -sivustolla.
  

Sponda Oyj 


Lisätietoja: Anita Riikonen, markkinointi- ja brändipäällikkö, 040 833 3804

Materiaalia Spondan Legendoista medioiden käyttöön:  https://media.sponda.fi/bank/spondan_legendat 
                                                                                        www.sponda.fi/legendat

Sponda Oyj on Suomen suurimpien kaupunkien toimitilakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoitusyhtiö. Spondan toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja kehittää toimistotiloja, liiketiloja ja kauppakeskuksia toimintaympäristöiksi, jotka luovat edellytykset asiakkaiden menestykselle. Spondan sijoituskiinteistöjen käypä arvo on noin 3,8 miljardia euroa ja vuokrattava pinta-ala noin 1,2 miljoonaa neliömetriä.