• Julkaisut
  • Sponda ostaa kuusi kiinteistöä Forum-korttelista Helsingistä ja suunnittelee merkintäetuoikeusantia

Sponda ostaa kuusi kiinteistöä Forum-korttelista Helsingistä ja suunnittelee merkintäetuoikeusantia

Sponda Oyj                      
Pörssitiedote
4.2.2016, klo 8:25

Sponda ostaa kuusi kiinteistöä Forum-korttelista Helsingistä ja suunnittelee merkintäetuoikeusantia

Sponda Oyj on tänään allekirjoittanut kuusi kiinteistöä Helsingin keskustassa omistavan Ab Mercator Oy:n osakkeiden sekä kiinteistöjä hallinnoivan Ab Forum Capita Oy:n osakkeiden kauppoja koskevat sopimukset Forum Fastighets Kb:n ja Föreningen Konstsamfundet r.f.:n kanssa. Kohteiden yhteenlaskettu, käteisellä maksettava velaton kauppahinta on noin 576 miljoonaa euroa. Arvioitu nettotuotto ensimmäisen vuoden jälkeen on noin 4,9 %. Kauppahinta on ehdollinen tavanomaisille yrityskaupan jälkeen tehtäville tase- ja muille oikaisuille.

Kaupan myötä Sponda jatkaa strategiansa menestyksekästä toteuttamista kasvattamalla yhtiön painopistealueiden eli toimisto- ja kauppakeskuskiinteistöjen osuutta kiinteistösalkustaan ja keskittymällä yhä vahvemmin Helsingin prime-alueelle ydinkeskustaan.

Kaupan kohde

Kauppa sisältää yhteensä kuusi prime-kiinteistöä Forum-korttelissa sisältäen Forum kauppakeskuksen sekä toimistotiloja. Kiinteistöjen 76 918 m2 vuokrattavasta pinta-alasta noin 48 % on liiketilaa, 41 % toimistotilaa ja 11 % varasto- ja muuta aputilaa.

Kiinteistöt sijaitsevat erinomaisten kulkuyhteyksien varrella prime-alueella Helsingin keskustassa, ja tarjoavat houkuttelevat tilat niin liike- kuin toimistokäyttöönkin. Forum on yksi Suomen suurimpia ja vilkkaimpia kauppakeskuksia ja siellä vierailee vuosittain lähes 14 miljoonaa kävijää¹. Kauppakeskuksessa on yhteensä noin 140 liikettä, joiden yhteenlaskettu vuosimyynti on noin 200 miljoonaa euroa¹. Kauppakeskuksen suurimpia liikkeitä ovat muun muassa H&M, Gigantti ja Stadium. Vuosina 2012-2015 toteutettuun kauppakeskuksen laajennus- ja parannusprojektiin investoitiin yli 50 miljoonaa euroa ja sen yhteydessä modernisoitiin tiloja, parannettiin energiatehokkuutta sekä kasvatettiin myyntipinta-alaa noin 8 000 neliömetrillä. Toimistoasiakkaita kiinteistöissä on noin 55 kappaletta ja suurempia vuokralaisia ovat muun muassa Mehiläinen ja Hufvudstadsbladet. Suuri osa tiloista on vastikään remontoitu ja ne täyttävät erinomaisesti nykypäivän vaatimukset.

Vuonna 2015 kohteen yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 36,6 miljoona euroa. Vuoden 2015 aikana valmistuneen laajennus- ja parannusprojektin takia tilat eivät olleet täydessä käytössä koko vuotta 2015. Tämän hetken vuokrausaste vastaa noin 37,7 miljoonan euron liikevaihtoa vuonna 2016.

Kaupan kohteena olevat kiinteistöt ja niiden vuokrattava pinta-ala sekä vuokrausaste neliöistä laskettuna ovat:

¹ Kattaa koko Forumin kauppakeskuksen ja sisältää kuusi kauppaan kuulumatonta liiketilaa Maalaistentalo Oy:n omistamassa kiinteistössä.

Toimitusjohtaja Kari Inkinen

”Olemme erittäin tyytyväisiä tähän yrityskauppaan, joka on erinomaista jatkoa Spondan strategian toteuttamiselle. Yrityskauppa sopii täydellisesti tämänhetkiseen strategiaamme kasvattaa kauppakeskus- ja toimistokiinteistöjen osuutta portfoliosta ja samalla keskittää kiinteistöomistuksia entisestään prime-alueelle Helsingin ydinkeskustaan”.

Kohteen rahoitus

Sponda rahoittaa yrityskaupan olemassa olevilla kassavaroillaan ja lyhytaikaisella noin 300 miljoonan euron bridge-lainalla. Yhtiö suunnittelee järjestävänsä merkintäetuoikeusannin säilyttääkseen nykyisen pääomarakenteen ja omavaraisuustason kaupan jälkeen.

Spondan hallitus tulee kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen päättämään suunnitellusta osakeannista. Spondan hallituksen odotetaan päättävän osakeannin koosta, aikataulusta ja ehdoista yhtiökokouksen valtuutuksen perusteella, ja kutsu hallituksen valtuuttamisesta päättävään ylimääräiseen yhtiökokoukseen julkistetaan myöhemmin tänään. Yrityskaupan toteutuminen ei ole ehdollinen osakeannin toteutumiselle.

Kaupan hyväksyminen ja aikataulu

Sponda arvioi, että kauppa toteutetaan helmikuun 2016 loppuun mennessä tavanomaisten yrityskaupan ehtojen toteuduttua.

Sponda Oyj
Kari Inkinen

Lisätietoja:
Kari Inkinen, toimitusjohtaja, +358 400 402 653
Pia Arrhenius, yrityssuunnittelu- ja sijoittajasuhdejohtaja, +358 40 527 4462

Sponda Oyj on Suomen suurimpien kaupunkien toimitilakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoitusyhtiö. Spondan toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja kehittää toimistotiloja, liiketiloja ja kauppakeskuksia toimintaympäristöiksi, jotka luovat edellytykset asiakkaiden menestykselle. Spondan sijoituskiinteistöjen käypä arvo on noin 3,2 miljardia euroa ja vuokrattava pinta-ala noin 1,2 miljoonaa neliömetriä.