Makkaratalo kukitetaan kevään kunniaksi

Helsingin 50 vuotta täyttävä Makkaratalo puhkeaa toukokuussa kukkaan. Tämän muodonmuutoksen takana seisoo muotoilija Eveliina Juuri, joka voitti Makkaratalona tunnettua kauppakeskus Citycenteriä kiertävän betoniulokkeen kukituskilpailun.

Penrosen laattoja muistuttava kuvio tulee piristämään 50-vuotiaan Kauppakeskus Citycenterin eli Makkaratalon betoniuloketta. Näin päätti Makkaratalon kukituksen tuomaristo, joka valitsi opiskelija Eveliina Juuren KITE+DART-teoksen kilpailun voittajaksi. Juuren teos oli myös yleisöäänestyksen ylivoimainen suosikki.

Juuren tehtävänä on koristella noin kahdensadan metrin pätkä betoniputkea ympäristöön sopivalla tavalla. Tämä kaikki Helsingin paraatipaikalla, jonka ohi kulkee joka päivä tuhansia ihmisiä.

”Koristeet tehdään mainoslakanasta. Yhden mainoslakanan koko voi olla melkein 170 neliötä, eli niitä ei tarvita kuin yksi, ja koko työn materiaalit ovat kasassa. Vielä ei ole ihan varmaa, pystynkö tekemään työn osittain koneellisesti, vai tehdäänkö tämä käsin”, Eveliina Juuri kiteyttää.

Kuulostaa siltä, että tällä muotoilijalla ei tule olemaan vapaa-ajan ongelmia tänä keväänä.

Opiskelija Eveliina Juuri voitti Kauppakeskus Citycenterin ja Spondan järjestämän suunnittelukilpailun Makkaratalon kukituksesta.

Verhot, kivetys ja muut inspiraation lähteet

Eveliina Juuri opiskelee Aalto-yliopistossa muotoilua. Kevään alussa opinahjon seinälle ilmestyi julisteita: Kauppakeskus Citycenter ja sen omistaja Sponda olivat julkistaneet suunnittelukilpailun Makkaratalon kukittamisesta. Erityisesti materiaaliajatus kiehtoi. Talon reunaa kiertävä betonimakkara pitäisi koristella kierrätysmateriaalia käyttäen, ja Juuri oli opiskeluissaan painottanut biomateriaalien käyttöä.

Juuri kävi katselemassa rakennusta eri puolilta, luonnosteli ja pohti. Lehtiöön muodostui kuvio, jonka tarkoitus oli olla sekä tyylikäs että mielenkiintoinen.

Kotona olevien verhojen kuvio antoi potkua tekemiselle, mutta kriteerit olivat kovat. Lopputulos ei saisi näyttää liian kotikutoiselta.

Ja sitten idealamppu välähti.

”Minulle selvisi, että hahmottelemani kuvio muistutti kovasti Keskuskadun kivetystä. Tein vähän taustatyötä ja tajusin hahmotelleeni jotakin samantapaista. Kuvio toistuu läpi koko työn.”

Materiaalina mainoslakanan kääntöpuoli tuntui luontevimmalta: kankaiden kääntöpuoli on valkoinen ja niistä oli mahdollista valmistaa 3 x 3 metrin moduuleja, jotka kiinnitetään nippusiteillä vaijeriin ja Makkaratalon ulokkeeseen.

”Aikataulu on tiukka, ripustaminen aloitetaan viimeistään viikolla 20 toukokuussa, eli siihen mennessä pitäisi työn alla valmiina. Mutta tämä on ollut kiinnostava projekti”, Juuri hymyilee. 

Kukita Makkara

  • Kauppakeskus Citycenterin ja Spondan järjestämä Kukita Makkara -suunnittelukilpailu kutsui taidealan opiskelijoita suunnittelemaan kukkakoristuksen nykyisen kauppakeskus Citycenterin kuuluisaan makkaraan.
  • 17 taidealan opiskelijoista koostuvaa tiimiä teki oman kilpailusuunnitelman, joista tuomaristo -ja yleisö valitsivat voittajaksi Eveliina Juuren suunnitelman.
  • KITE+DART-teos koostuu leijan ja nuolen muotoisista palikoista, ja se toteutetaan kierrätysmateriaalista.
  • Tilataideteos julkistetaan 18.5. Ihana Helsinki -kaupunkifestivaalin yhteydessä ja se on esillä elokuun loppuun saakka.
  • Kilpailun voittaja palkitaan 10 000 euron palkkiolla.

Julkaistu 12.4.2017

Jaa