• Artikkelit
  • Jouluilo lisääntyy jakamalla – Joulupuu-keräys veti väkeä Forumiin

Jouluilo lisääntyy jakamalla – Joulupuu-keräys veti väkeä Forumiin

Forumissa 13.–16.12. järjestetyssä Joulupuu-keräyksessä kerättiin lahjoja vähävaraisille lapsille. Koulukaverukset Nuppu, Leona, Lano ja Salma pudottivat pakettinsa keräykseen ensimmäisten joukossa.

Kun helsinkiläiset koulukaverukset Nuppu (10), Lano (10), Salma (10) ja Leona (7) kuulivat Joulupuu-keräyksestä, he perustivat oman whatsup-ryhmän ja ryhtyivät suunnittelemaan lahjojen hankintaa.

”Oli tosi vaikea valita lahjaa, vaikka sai itse päättää, minkä ikäiselle lapselle lahjan haluaa antaa. Päätin lopulta, että ostan lahjan saman ikäiselle kuin itse olen”, Salma sanoo ja kertoo valinneensa lahjaksi itse maalattavan taikamukin ja karkkipussin.

Tytöt taiteilivat lahjoihin itsetehdyt joulukortit. ”Oli tosi jännittävää tehdä kortti, kun ei tiedä kenelle se menee ja kuka sen lukee. Toivottavasti sen saaja tulee iloiseksi ja saa kivoja muistoja”, kymmenvuotias Lano sanoo.

Nuppu halusi ostaa oman lahjansa pienelle tytölle ja valitsi pakettiinsa kaksi Littlest Pet Shop-lelua. Lano päätti pelata varman päälle ja kääri pakettiin herkkuja ja Jenkki-purkkaa. Leona osti pienen kimaltavan lompakon ja suklaata.

Lahjojen luovuttaminen jännittävin hetki

Lahjojen luovuttaminen jouluvalaistussa Forumin kauppakeskuksessa oli jännittävä hetki. Joulupuu-keräyksen työntekijät neuvoivat tyttöjä kiinnittämään paketteihin ensin pienet pakettikortit, joihin kirjoitettiin, kenelle lahja oli suunnattu ja mitä lahja sisälsi. Näin lahjoja jakavat sosiaalityöntekijät osaisivat kohdistaa lahjat oikeille vastaanottajille.

Kaikkia mietitytti, miltä vastaanottajista mahtaa tuntua, kun lahjat saapuvat perille. Jokainen oli yhtä mieltä siitä, mikä lahjojen hankkimisessa oli ollut mukavinta.

Olisi niin kiva tietää, kuka lahjan saa ja mitä hän ajattelee.

”Se, että sai auttaa ja tehdä jonkun iloiseksi”, Nuppu sanoo.

”Se, että lahjan saajalle tulisi onnellinen ja hyvä mieli – ja joulusta jäisi hyviä muistoja”, Lano lisää.

Ennen lahjojen luovuttamista tytöt tutkivat, mitä lahjatoiveita vähävaraiset lapset olivat esittäneet.

Tyttöjen mielestä Joulupuukeräys sai ajattelemaan myös eri tavalla omaa joulua ja omia lahjatoiveita.

”Tuli mieleen, että ehkä en halua itsekään toivoa enää niin paljon lahjoja, kun kaikilla muillakaan ei välttämättä ole. Voisin vaikka säästää enemmän rahaa muiden lahjoihin”, Salma pohtii.

Forum jo 16 kertaa virallisena lahjojen keräyspisteenä

Nuorkauppakamarin lanseeraama Joulupuu-keräys järjestettiin Suomen tunnetuimmassa kauppakeskuksessa, Forumissa jo kuudennettatoista kertaa. Keräys järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 2002.

Vastuullisuus on meillä Forumissa kaiken toiminnan ydin.

”Vastuullisuus on Forumissa kaiken toiminnan ydin ja olemme iloisia, että olemme voineet osallistua tähän arvokkaaseen ja aitoa joulumieltä synnyttävään kampanjaan sen alkumetreiltä asti”, Forumin kauppakeskuspäällikkö sanoo.

Lahjaan kiinnitettävässä pakettikortissa kerrotaan, mitä lahja sisältää ja minkä ikäiselle lapselle se on suunnattu. Tiedot auttavat sosiaalityöntekijöitä kohdistamaan lahjan oikealle vastaanottajalle.

Myös Helsingin Joulupuu-keräyksen yrityskumppanuuksista vastaava Laura Kätkänaho on iloinen kauppakeskusyhteistyöstä.

”Forum on ollut kumppanimme jo pitkään ja yhteistyö on sujunut aina todella hyvin. Kauppakeskus Forum tarjoaa keräykselle myös parhaan mahdollisen sijainnin kaupungin ydinkeskustassa.”

Lahjakortti HopLopiin, kuulokkeet tai villasukat

Helsingissä järjestetyn keräyksen tavoitteena oli kerätä lahjoja lastensuojelun piirissä oleville helsinkiläislapsille ja -nuorille.

”Lapset ovat huostaanotettuja tai sijaisperheissä olevia lapsia, jotka jäisivät oman perhetilanteensa takia mahdollisesti kokonaan ilman joululahjoja. Pääkaupunkiseudulla lastensuojelun piirissä on yli 10 000 lasta ja nuorta”, Kätkänaho taustoittaa.

Lahjojen luovutus oli kaikkein jännittävin hetki. Sen jälkeen mentiin ihastelemaan kolmannen kerroksen tanssivia nalleja ja syötiin jäätelötötteröt Fazerin kahvilassa.

Keräykseen voi lahjoittaa joko itsetehdyn tai ostetun lahjan – kunhan se on käyttämätön. Eniten tarvetta on 11–17 vuotiaille sopiville lahjoille.

Nyt ymmärtää, miksi kaikilla ei ole uusinta kännykkää tai Niken lenkkareita.

”Moni paketoi lahjaan pelejä, leluja tai vaatteita. Myös lahjakortit leffaan, HopLopiin tai Korkeasaareen ovat olleet suosittuja – ja viime vuosina paketeista on alkanut löytyä myös vara-akkuja tai kuulokkeita”, Kätkänaho luettelee.

Hyvän tekeminen synnyttää hyvää

Keräyksen järjestäjät saavat joka vuosi lahjoista myös palautetta sosiaalityöntekijöiden kautta. Moni lapsi ja nuori kokee kiitollisuutta siitä, että joku tuntematon on ajatellut juuri häntä ja halunnut ostaa hänelle lahjan.

Joulupuukeräys järjestettiin Pohjoismaiden parhaaksi kauppakeskukseksi valitussa Forumissa jo kuudennettatoista kertaa. Lahjoja kerättiin noin 10 000 lastensuojelun piirissä olevalle, pääkaupunkiseudulla asuvalle lapselle ja nuorelle.

Hyvän tekeminen on synnyttänyt Kätkänahon mukaan myös tekoja. Lahjan saaneista nuorista moni on halunnut osallistua seuraavana vuonna keräykseen vapaaehtoisena työntekijänä. Kun on itse saanut hyvää, on tullut halu auttaa muita.

Moni on huomannut, että auttamalla muita voikin saada itse paljon enemmän.

Yhteiskunnassa lisääntynyt vastuullisuuspuhe näkyy myös hyväntekeväisyyskeräyksen suosion kasvuna. Lahjojen määrä on kasvanut joka vuosi.

”Tuntuu hyvältä huomata, että ihmiset ovat valmiita jakamaan omastaan. Moni on huomannut, että auttamalla muita voikin saada itse vielä enemmän.”

Joulupuu-keräys

  • Keräyksen idea on lähtöisin Lontoosta, keräys järjestettiin Helsingissä ensimmäisen kerran vuonna 2002.
  • Valtakunnallista keräystä koordinoivat pääsääntöisesti eri kaupunkien nuorkauppakamarit.
  • Lahjoja kerätään huostaanotetuille tai sijaisperheissä eläville lapsille.
  • Nelipäiväinen keräys järjestetään vuosittain joulukuun puolessa välissä.
  • Helsingin alueen virallisena lahjojen keräyspisteenä toimii kauppakeskus Forum. Yrityksille tarkoitettu keräyspiste toimii sosiaalihuollon tiloissa Oulunkylässä.
  • Keräys on kasvanut joka vuosi, vuonna 2017 keräys tuotti Helsingissä yli 20 000 lahjaa.

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.