Itäkeskuksen perhekeskus on aidosti perheille

Helsinki ei halua juoksuttaa perheitä luukulta luukulle. Siksi Itäkeskukseen avattiin kesällä kaupungin ensimmäinen perhekeskus.

Valoisaa. Värikästä. Toimivaa. Sanat toistuvat monta kertaa Itäkeskuksen perhekeskuksen käytävillä, jossa Helsingin kaupungin perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala esittelee uusia tiloja.

“Ja ihanaa, kun täällä on näin urbaania – on metro ja muuta elämää”, hän jatkaa.

Perhekeskuksen suurista ikkunoista aukeaa näkymä Itäkeskuksen Tallinnanaukiolle, jossa on sekä metro- että bussi­asema.

Juuri tällainen paikka Helsingin kaupungilla oli toiveissa, kun se muutama vuosi sitten alkoi suunnitella perhepalveluidensa järjestämistä uudelleen. Haussa oli kiinteistö, jonne on helppo tulla julkisilla joka suunnasta ja jossa on riittävästi tilaa.

Helsingin ensimmäinen perhekeskus ei nimittäin ole pelkkä perinteinen neuvola. Keskus tarjoaa myös muun muassa koti­palvelua, kasvatus- ja perheneuvontaa, lasten­suojelua sekä vammaispalveluja.

Ajatuksena on, ettei perheiden tar­vitsisi enää juosta luukulta luukulle.

“Perhekeskus on perhekeskeinen. Tällä mallilla perheitä on mahdollista tukea riittävän ajoissa”, Viitala uskoo.

Kesäkuussa avattuun perhekeskukseen on houkuteltu mukaan myös järjestöjä ja seurakuntaa, mikä entisestään laajentaa perheille tarjolla olevaa tukiverkostoa.

Itäkeskuksen perhekeskus kunnostettiin perusteellisesti

Alunperin kaupunki oli suunnitellut avaavansa ensimmäisen perhekeskuksen keskustaan. Sopivimmat tilat löytyivät kuitenkin Itäkeskuksesta Spondan omistamasta kiinteistöstä.

Kiinteistössä ovat aiemmin toimineet niin poliisi kuin pankkikin, minkä seurauksena sinne olivat jääneet sekä putkatilat että pankkiholvi. Holvi purettiin saneerauksen yhteydessä.

Koska perhekeskus edellytti esteettömiä tiloja, kiinteistön keskelle rakennettiin uusi hissi. Paljon muutakin tehtiin ilmanvaihdosta valaistukseen.

“Kiinteistössä ei ole kohtaa, jota me emme olisi käyneet läpi”, sanoo Spondan asiakkuuspäällikkö Tuuli Auvinen.

Kiinteistön purku-urakka sekä uusien tilojen rakentaminen veivät noin vuoden. Auvisen mukaan 1980-luvun puolivälissä valmistunut kiinteistö olisi vuokralaisesta riippumatta remontoitu. Kun vuokralaiseksi sitten löytyi perhekeskus, remonttia suunniteltiin yhdessä vuokralaisen kanssa.

Viitala kiittelee yhteistyötä. Sponda ja suunnittelijat ymmärsivät perhekeskuksen tarpeet.

“Ajattelin, että tiloista tulee ahtaat nähdessäni pohjapiirustukset ensimmäisiä kertoja. Mutta eihän täällä ole lainkaan ahdasta”, Viitala sanoo kävellessään perhekeskuksen käytävillä, jonne tulvii valoa ikkunoista.

Tulevaisuuden toimintamalli osa Itäkeskuksen perhekeskusta

Osa keskuksen seinistä on maalattu kirkkailla väreillä, mikä ilahduttaa suuresti Viitalaa. Varsinkin violetti kuulemma miellyttää ja rauhoittaa pieniä lapsia. Viitala kehuu myös arkkitehdin suunnittelemia kalusteita.

Itäkeskuksessa kokeillaan ja arvioidaan nyt uusia toimintamalleja. Tulevaisuudessa vastaavia “superneuvoloita” perustetaan muuallekin.

Viitala uskoo konseptiin, vaikka uudessa mallissa on ollut oma opettelemisensa. Hän muistuttaa, että kaiken uuden kehittäminen vaatii työntekijöiltä aina epävarmuuden sietoa, heittäytymistä sekä pitkäjänteisyyttä.

Työntekijöiltä ja asiakkailta on kuitenkin tullut myönteistä palautetta. Perhe­keskus on herättänyt mielenkiintoa ulkomaita myöten.

Julkaistu 24.10.2017

Jaa