Forum paras Pohjoismaissa 2017

Pohjoismainen kauppakeskusyhdistys NCSC valitsi Kauppakeskus Forumin ensimmäisenä suomalaisena kauppakeskuksena Pohjoismaiden parhaaksi.

Nordic Council of Shopping Centers -yhdistyksen (NCSC) antaman arvostetun Nordic Award -palkinnon saaja julkistettiin Tukholmassa 10. toukokuuta. Pohjoismaisesta palkinnosta kilpailivat kansallisissa kilpailuissa maidensa parhaiksi valitut uudet ja uudistetut kauppakeskukset. Tämä oli yhdeksäs kerta, kun palkinto jaetaan, ja ensimmäinen kerta kun palkittu on suomalainen.

Nelihenkinen kilpailuraati kiittää Forumin pitkäjänteisellä työllä kehitettyä brändiä, jonka ansiosta sen entuudestaan vahva markkina-asema on säilynyt ja vahvistunut vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta. Lisäksi raati kehuu vuoden 2015 lopussa valmistuneen monivuotisen kunnostus- ja kehittämishankkeen selväpiirteistä strategiaa

Kauppakeskus Forum voitti 10.5. Tukholmassa NCSC:n myöntämän Nordic Awards -palkinnon. Kuvassa vasemmalta Veera Luostarinen, Lars Eklundh, Charlotta Hintze, Kenneth Seger, Pia Rosvall, Håkan Nyman ja Katja Hatakka.

”Uudistus on myös toteutettu vakuuttavasti, sillä laadukkaaseen tulokseen on päästy alle budjetoitujen kustannusten ja häiritsemättä keskuksen päivittäistä toimintaa. Forum on nyt entistäkin vahvempi kohtaamaan tulevaisuuden haasteet, sillä se on samanaikaisesti onnistunut vaalimaan perinteitään ja arkkitehtuuriaan sekä laajentumaan ja kehittämään valikoimiaan. Keskus tekee myös ihailtavaa työtä yhteiskuntavastuun alueella nuorten työllistämiseksi”, raati arvioi

65-vuotias uusiutuja

Vuoden 1952 olympialaisiin avattu maan ensimmäinen kauppakeskus on kokenut vuosikymmenten mittaan jo useampia uudistuksia. Suurin piirtein nykyisenkaltaisena se avattiin vuonna 1985, minkä jälkeen myymälätilaa on edelleen kasvatettu samojen seinien sisällä 16000 neliöstä liki 40000:een.

Kauppakeskusjohtaja Lars Eklundh pitää onnistunutta uudistushanketta pääsyynä palkinnon saamiselle.

”Uudistus on osoittautunut kaupallisesti onnistuneeksi ja myös asiakkaat ovat ottaneet sen erittäin hyvin vastaan. Onnistuimme ratkomaan tekniset haasteet keskeyttämättä päivittäistä kaupankäyntiä ja kustannuksetkin jäivät 50 miljoonaan euroon budjetoitujen 57 miljoonan sijasta”, Eklundh sanoo.

”Toimimme tänään kaupungin parhaalla paikalla, ja se on tekemämme työn tulosta. Vuonna 1985 kaupungin muotikatu oli vielä Kaisaniemenkatu, ja kaupallinen keskusta on sen jälkeen siirtynyt hiljalleen meidän suuntaamme.”

Forum on perinteisesti ollut vahva nuorisomuodissa ja sen suurin asiakasryhmä ovat muodista kiinnostuneet nuoret naiset.

”Heille ei riitä pelkkä perinteisyys, vaan kauppakeskuksen pitää elää ja uudistua ajan mukana ja tuntua kuluttajasta aina uudelta. Olemme lisänneet nyt tehdyssä uudistuksessa lastenvaatetarjontaa ja kahvila- ja ravintolatarjontaa”, Eklundh kertoo.

”Iso uudistus on Gigantin 3000 neliön myymälä, joka on nyt neljäs tukijalkamme muodin, ravintoloiden sekä urheilun ja vapaa-ajan ohella. Oli koko Pohjois-Euroopassa täysin uutta että tällainen iso volyymiyksikkö tuotiin keskustaan.”

Kasvua vastavirtaan

Forum on pystynyt kasvattamaan myyntiään neljänneksellä viimeisten kolmen vuoden aikana, jolloin vähittäiskaupan kasvu on muuten ollut olematonta.

”Vuonna 2016 meillä kävi 14,7 miljoonaa asiakasta, jotka tuottivat 217,3 miljoonan euron myynnin. Olimme myynnillä mitattuna Suomen seitsemänneksi suurin ja kävijämääriltä maan neljänneksi vilkkain kauppakeskus, vaikka liiketilojen määrän suhteen olemme kahdestoista. Myyntimme liikeneliötä kohti on maan huipputasoa.”

Sponda hankki Kauppakeskus Forumin omistukseensa Forum Fastighets Kb:ltä helmikuussa 2016 osana yli puolen miljardin euron kiinteistökauppaa. Tänään Sponda on neljällä kauppakeskuksellaan ja 202 000 neliön vuokrattavalla liikealallaan Suomen toiseksi suurin kauppakeskusten omistaja.

Forumin lisäksi Spondalla on Helsingin ydinkeskustassa Kauppakeskus Citycenter, Ylöjärvellä Kauppakeskus Elo ja Kempeleessä Kauppakeskus Zeppelin.

Forumin osto vuonna 2016 kasvatti merkittävästi kauppakeskuskiinteistöjen osuutta Spondan kiinteistösalkussa. Samalla Sponda vahvisti kauppakeskusosaamistaan, jolla se on kohonnut nopeasti merkittäväksi toimijaksi alalla. Keväällä 2018 Tampereen ydinkeskustaan valmistuvasta 150 liikkeen kauppakeskus Ratinasta tulee Tampereen suurin.

Julkaistu 2.6.2017

Jaa