• Artikkelit
  • Tiede vauhdittaa bisnestä – Otaniemi–Keilaniemi-alue kasvaa ennätysvauhtia

Tiede vauhdittaa bisnestä – Otaniemi–Keilaniemi-alue kasvaa ennätysvauhtia

Suomen teknologiakeskuksena tunnettu Otaniemi–Keilaniemi-alue on kasvamassa monipuoliseksi asuin- ja bisneskeskittymäksi, jossa yliopisto- ja yritysmaailma kirittävät toisiaan uudella tavalla.

Jopa Euroopan tasolla merkittävänä teknologiakeskittymänä tunnettu Otaniemi–Keilaniemi-alue on elänyt viime vuodet suurta muutosten aikaa – eikä muutoksille tunnu näkyvän loppua. Tapiolan projektinjohtaja Antti Mäkisen mukaan kehitystyön punaisena lankana toimii alueen monipuolistaminen.

”Tavoitteena on kehittää teknologiapainotteisesta yrityskeskittymästä eri alojen yrityksiä, opiskelijoita ja tutkijoita houkutteleva innovaatioalue, jossa myös asutaan ja viihdytään hyvien palveluiden äärellä”, Mäkinen tiivistää.

Kampusalueen keskellä sijaitseva yliopistorakennus Väre on osa rakennuskokonaisuutta, johon kuuluu myös kauppakeskus A Bloc. Rakennuksen alimmat kerrokset ovat kaikille avoimia tiloja.

Kehitystyössä on otettu jo useita isoja harppauksia. Yksi merkittävimmistä muutoksista on ollut Aalto-yliopiston pääkampuksen siirtyminen Otaniemeen.

”Monipuolistuva alue vetää puoleensa eri alojen yrityksiä ja opiskelijoita – ja yhä enemmän myös asukkaita.”

”Monitieteellinen ja kansainvälinen yliopisto rikastaa alueen ilmapiiriä ja luo uudella tavalla synergiaa yritys- ja yliopistomaailman välille”, Mäkinen sanoo.

Metro ja Raide-Jokeri kasvun vauhdittajina


Toinen aluetta rikastuttanut tekijä on julkisten liikenneyhteyksien parantuminen. Länsimetro yhdistää alueen saumattomasti pääkaupunkiseutuun ja pikaraitiolinja Raide-Jokeri tulee asemoimaan Otaniemi-Keilaniemi-alueen raideliikenteen läntiseksi solmukohdaksi.

Yliopistorakennukset, metroasema ja kauppakeskus A Bloc luovat Otaniemen kampukseen uuden keskuksen, joka toimii myös liikenteen solmukohtana. Kampusalue kerää ympäristöönsä yliopistoyhteistyöstä kiinnostuneita yrityksiä.

”Metroasemien ja rantabulevardien ympärille syntyvät palvelut tuovat alueelle elävää kaupunkikulttuuria. Otaniemen keskustassa ei myöskään ole enää läpiajoliikennettä, vaan uusi elävä aukio, jonka läpi tulee aikanaan kulkemaan vain raitiovaunu”, Mäkinen kuvailee.

Otaniemi tunnetaan Alvar Aallon suunnittelemasta asemakaavasta ja arkkitehtuurista. Aalto-yliopiston päärakennus, Dipoli, on kaikille avoin tila, josta löytyy monimuotoisia tiloja sekä opiskeluun että työskentelyyn.

Isomman mittaluokan palvelut on jatkossakin tarkoitus tarjota Tapiolassa. Otaniemeen ja Keilaniemeen suunnitellaan erityisesti yrityksiä, opiskelijoita ja alueen asukkaita hyödyttäviä lähipalveluja.

”Alue on sekoitus arkkitehtuuristisesti upeaa yliopistokampusta ja kiivaan kasvun bisnesmaailmaa.”

Ympäristön viihtyisyyttä lisää laaja puistoalue, joka rakentuu Tapiolan ja Keilaniemen välille tunneloitavan Kehä 1:n päälle.

Suomen merkittävin bisnesalue


Varsinkin Keilaniemen alue on tunnettu kansainvälisten pörssiyritysten taivasta hipovista pääkonttoreista.

”Sanonta, että yli puolet Helsingin pörssin liikevaihdosta tulee Keilaniemessä sijaitsevista yrityksistä, kuvaa hyvin sitä, mikä merkitys alueella on koko Suomen elinkeinoelämälle ja kilpailukyvylle”, Mäkinen havainnollistaa.

Keilaniemen rantaan kaavaillaan 158 metristä toimisto- ja hotellitornia sekä neljää asuintornia.

Projektijohtaja näkee myös pienemmät start-up- ja kasvuyritykset merkittävänä tekijänä alueen kasvun luomisessa.

”Eri toimialojen yritykset ja yliopisto muodostavat ekosysteemin, jossa yritykset rikastavat ja ruokkivat toinen toisiaan. On nähtävissä, että alueen moniarvoistuva ilmapiiri synnyttää entistä tehokkaammin uutta liiketoimintaa ja innostaa yrityksiä kasvuun.”

Uusia asukkaita ja lisämaata merestä


Työpaikkakeskittymänä tunnetulle alueelle halutaan myös alueen elinvoimaa lisääviä asukkaita. Otaniemeen kaavaillaan asuntoja 7 500 henkilölle ja Keilaniemeen suunnitellaan neljän asuintornin rakentamista. Myös Fortumin entinen tornitalo uudistuu.

Alueella tapahtuvat muutokset muokkaavat myös olemasssaolevaa rakennuskantaa. Yhdistyvän bisnesaslueen keskellä sijaitseva, Spondan omistama Miestentien kiinteistö oli aiemmin Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden käytössä, mutta vapautui toimitilakäyttöön syksyllä 2018.

Rakentaminen jatkuu myös ylöspäin. Keilaniemen rantaan kaavaillaan 158 metristä toimisto- ja hotellitornia, jonka alimmat kerrokset on tarkoituksena varata kongressi-, ravintola- ja kahvilatiloiksi.

”Yritysten ja yliopiston uudenlainen yhteistyö luo kasvua ja synnyttää innovaatioita.”

Toisin kun voisi kuvitella, Keilaniemessä rakentaminen ei rajoitu tilan puutteeseen. Mäkisen mukaan alueella on varsin hyvät olosuhteet hankkia lisämaata merestä. Alueen luonnetta ei kuitenkaan haluta muuttaa vaan kaikki kehitystyö tullaan tekemään täydentämällä olemassa olevaa.

”Vaikka paljon on jo tehty, alueen kehittämistyössä on paljon enemmän edessä kuin takana”, Mäkinen kiteyttää.

Arkkitehtien tilat vapautuivat toimitiloiksi!

  • Spondan omistama, Otaniemessä sijaitseva Miestentien kiinteistö vapautui toimitilakäyttöön syksyllä 2018.
  • Kohteessa on vapaana vielä kaksi kerrosta, 1 345 neliömetrin laajuiset kerrokset ovat jaettavissa myös pienemmiksi yksiköiksi.
  • Valoisat ja avarat tilat toimivat aiemmin Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opiskelijoiden työtiloina.
  • Kiinteistö tarjoaa kustannustehokkaan vaihtoehdon ympärille kohoaville uusille toimistorakennuksille.
  • Kohde sijaitsee bisnesalueen ytimessä ja arkkitehtuurisesti upean yliopistokampuksen läheisyydessä.
  • Kiinteistössä on paljon luokkatilaa, joten se soveltuu hyvin koulutusalan toimijoille tai yliopiston yhteistyöyrityksille.
  • Loistavat liikenneyhteydet (n. 200 m lähimmälle metroasemalle, hyvät bussiyhteydet, Raide-Jokeri ja kesällä 2019 valmistuva alikulkutie Keilaniemen puolelle parantavat kulkuyhteyksiä entisestään).
  • Lähialue tarjoaa hyvät ruoka-, majoitus ja hyvinvointipalvelut, läheltä löytyvät muun muassa Keilaniemen business parkit ja kauppakeskus A Block.
  • Lisätiedot: Saskia Lammi, p. 050 581 0538
Miestentien kiinteistön valoisat ja avarat tilat toimivat aiemmin Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen opiskelijoiden työtiloina. Kohde sopii erityisesti yrityksille, jotka etsivät uudiskohdetta kustannustehokkaampaa toimitilaa kasvavan bisnesalueen keskiöstä.

Julkaistu 27.11.2018

Jaa