• Artikkelit
  • Leppävaaran huikea kasvu vetää yrityksiä ja asukkaita

Leppävaaran huikea kasvu vetää yrityksiä ja asukkaita

Leppävaarasta on kasvanut Espoon vetovoimaisin ja merkittävin aluekeskus, joka haastaa kasvullaan jo Helsingin metropolialueen kaupunkikeskukset.

Espoon kaupungin projektijohtaja Mika Rantalan mukaan Itä-Espoossa sijaitsevalla Leppävaaralla on tärkeä merkitys koko Helsingin metropolialueelle.

Leppävaara on paitsi tärkeä liikenteen solmukohta, myös merkittävä asumisen, liike-elämän ja palveluiden keskus.

Alueen työpaikat ovat 90-luvun alkuvuosista tuplaantuneet. Asukasmäärä on kasvanut 65 prosenttia.

”Tutkimusten mukaan yritykset pitävät Leppävaaraa Espoon parhaana sijoittumisalueena ja myös alueen asukkaat ovat Espoon tyytyväisimpiä”.

Leppävaaran vahvuuksia ovat loistavat liikenneyhteydet sekä rakennetun ympäristön viihtyisyys. Vermonniityn uusi asuinalue sijoittuu kivenheiton päähän rannasta.

Asukasmäärissä mitattuna Leppävaara on tällä hetkellä metropolin neljänneksi suurin alakeskus. Alue on rankattu rakentamisen aluetehokkuudessa ja työpaikkamäärissä jo selkeäksi kakkoseksi Pasilan jälkeen.

Turuntien pohjoispuolelle suunnitellaan 60–70 000 kerrosneliömetrin verran asunto-, liike- ja toimistorakennuksia.

Toimialoittain Leppävaarassa on eniten ICT-alan, vähittäis- ja tukkukaupan sekä koulutussektorin työpaikkoja.

”Kaikista Suomen ICT-alan työpaikoista neljännes on Pitäjänmäki–Leppävaara–Keilaniemi–Otaniemi -akselilla”, Rantala laskee.

Loistava sijainti ja kasvua tukeva kaavoitus

Rantala näkee Leppävaaran menestyksen johtuvan hyvästä sijainnista sekä aktiivisesta ja tasapainoisesta aluekehitystyöstä.

Vaikka alue on kasvanut nopeasti, kaavoitusta on tehty harkiten. Näin asumisen, palveluiden ja liike-elämän kolminaisuus on muotoutunut sopusuhtaiseksi kokonaisuudeksi.

Leppävaaran keskustaan, Turuntien varteen, suunnitellaan mittavaa jälleenrakentamista. Etelä- ja Pohjois-Leppävaara tullaan yhdistämään Turuntien ylittävällä sillalla.

Rantala painottaa Leppävaaran merkitystä yhtenä pääkaupunkiseudun liikenteen keskeisistä solmukohdista. Kehä 1 ja Turuntie risteävät Leppävaaran kohdalla ja Espoon päärautatieasemaksi kasvanut Leppävaaran rautatieasema, sekä sen viereen sijoittuva linja-autoasema, varmistavat tehokkaat julkiset liikenneyhteydet.

Leppävaarassa tehdään eniten joukkoliikenteen vaihtoja Helsingin päärautatieaseman ja Pasilan jälkeen.

”Tunnin junayhteys Helsingistä Turkuun, Espoo-rata ja Raide-Jokeri tulevat parantamaan Leppävaaran saavutettavuutta ja alueen palveluiden kysyntää entisestään. Raide-Jokeri avaa poikittaisen raideliikenteen Itäkeskukseen, Otaniemeen ja Keilaniemeen”, Rantala sanoo.

Vahva rakentaminen jatkuu

Suur-Leppävaaran alueella on tällä hetkellä vireillä kymmeniä kaavamuutoksia. Turuntien jakamaa Etelä- ja Pohjois-Leppävaaraa halutaan muokata yhtenäisemmäksi ja pohjoispuolelle suunnitellaan uudisrakennuksia. Myös Sellon kauppakeskusta laajennetaan.

”Turuntien pohjoispuolelle on suunniteltu 60–70 000 kerrosneliömetrin verran asunto-, liike-, toimisto- ja majoitusrakennuksia”, Rantala täsmentää.

Yritykset arvostavat Leppävaaran liikenneyhteyksiä, asukkaat rakennetun ympäristön viihtyisyyttä.

Lähivuosina rakennetaan myös Vermonniityn, Puustellinkallion, Säterinkallionkulman, Palokärjen ja Kilonkartanon asuinalueita. Hatsinan puistosta on tulossa asumisen, palveluiden ja liikkumisen monitoimialue.

”Leppävaara profiloituu Experience Garden -alueena, joka tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Urheilupuistoon suunnitellaan uutta monitoimihallia ja Vermon raviradan aluetta muokataan eläinurheilu- sekä tapahtumakeskukseksi”, Rantala sanoo.

Lähteet: Suomen ympäristökeskuksen raportteja 18/2014, Espoo yritysten toimintaympäristönä 2016 -tutkimusraportti, KAPA – Kaupunki- ja kuntapalvelut 2016 -tutkimus, Asukastyytyväisyystulokset, Espoo, 2016

Sponda mukana Leppävaaran kehittämisessä

  • Sponda suunnittelee Esikunnankatu 1:een 7-kerroksista ja 12 500 kerrosneliömetrin toimistorakennusta. Rakennuksen on tarkoitus valmistua parissa vuodessa. Pohja- ja julkisivuratkaisut ovat toistaiseksi muokattavissa vuokralaisten tarpeisiin.
  • Uudiskohteesta on tulossa lähes nollaenergiarakennus, jossa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Rakennukselle on tarkoitus hakea kulta- tai platinatason ympäristösertifikaatti.
  • Esikunnankatu 1 valmistuu Kehä 1:sen ja Turuntien solmukohtaan. Rakennuspaikan ohittaa noin 80 000 autoa vuorokaudessa, joten se tarjoaa yrityksille huikean näkyvyyden. Sellon palvelut, Glo-hotelli sekä linja-auto- ja rautatieasema ovat lähietäisyydellä.
  • Spondan tavoitteena on rakentaa toimistokiinteistöjä lähitulevaisuudessa myös Leppävaaran keskustaan, Turuntien varressa sijaitsevalle suunnitteluvarausalueelle.
  • Spondan omistuksessa on tällä hetkellä kuusi toimistokiinteistöä Leppävaaran alueella. Vuokrattavien tilojen koot vaihtelevat 150 neliöstä yli tuhanteen neliöön.

Asiantuntijat: Spondan projektipäällikkö Jyri Savolainen, asiakkuuspäällikkö Saskia Lammi ja hankekehityspäällikkö Sampo Ahlsten.

Julkaistu 22.9.2018

Jaa