• Artikkelit
  • Kauppakeskukset tarjoavat raamit hyvän tekemiselle – satoja ilmaistapahtumia, näyttelyitä ja keräyksiä vuosittain
Forumin kauppakeskus

Kauppakeskukset tarjoavat raamit hyvän tekemiselle – satoja ilmaistapahtumia, näyttelyitä ja keräyksiä vuosittain

Keskeisillä paikoilla sijaitsevat, miljoonia vuosikävijöitä vetävät Spondan kauppakeskukset tarjoavat yhteistä hyvää edistäville toimijoille sopivat tilat sekä laajan näkyvyyden.

Tamperelaisessa Ratinan kauppakeskuksessa Hope-säätiön vapaaehtoiset työntekijät ripustavat joulukuuseen vähävaraisten lasten lahjatoiveita. Valmisteilla on myös joulukuun 14. päivä avautuva Pelastusarmeijan Joulupata-keräys, johon kauppakeskusasiakkaat voivat tehdä lahjoituksia jouluaattoon 24.12. saakka.

Samaan aikaan helsinkiläisessä kauppakeskus Forumissa on meneillään Helsingin Keskuspuiston nuorkauppakamarin organisoima Joulupuu-keräys.

Korona-aika on lisännyt tarvetta ja halua auttamiseen.

Kauppakeskuskävijät pääsevät ihailemaan myös Forumin lasikulmaan pystytettyä, hyväntekeväisyysjärjestö Plan Suomen jouluikkunaa – ja osallistumaan hyvän tekemiseen sitä kautta.

Sekä Ratinan markkinointipäällikkö Heidi Pitkämäki että Forumin ja Citycenterin markkinointipäällikkö Annaliina Vekkeli pitävät jouluajan hyväntekeväisyystyössä tärkeimpänä asiana pitkätähtäimisyyttä.

Kappakeskusten joulukeräyksistä muodostuu monelle perinne. Itä-helsinkiläiset Nuppu, Leona, Lano ja Salma osallistuivat Forumin Joulupuu-keräykseen ensimmäisen kerran vuonna 2018.

”Joulukeräyksiä on järjestetty kauppakeskuksissamme vuosittain ja asiakkaat osaavat niitä jo odottaa. Mitä paremmin keräykset tunnetaan, sitä paremmin ne onnistuvat. Myös korona-aika on lisännyt entisestään tarvetta ja halua auttamiseen”, Vekkeli sanoo.

Tekemistä, tietoa ja kulttuuria ihmisten ulottuville

Miljoonia vuosikävijöitä keräävät Spondan kauppakeskukset toimivat Vekkelin mukaan hyväntekeväisyystyössä taustavaikuttajana ja mahdollistajana. Valitut yhteistyökumppanit saavat käyttöönsä tarkoitukseen sopivat tilat sekä laajan näkyvyyden.

”Olemme neutraali mediakanava ja alusta, joka antaa äänen yhteistä hyvää edistäville toimijoille. Tilamme ja fasiliteettimme tarjoavat mahdollisuuden myös yhteisöllisten tapahtumien järjestämiseen.”

Kauppakeskukset nostavat esiin myös erilaisia teemapäiviä. Kuluneena vuonna Spondan kauppakeskuksissa on vietetty muun muassa Itämeripäivää ja Nenäpäivää.

Korona-aikana isojen ilmaistapahtumien määrää on vähennetty – aiempina vuosina niitä on järjestetty jopa satoja. Yksistään Ratinassa oli vuonna 2019 lähes 90 tapahtumapäivää.

Kauppakeskusten hyväntekeväisyystapahtumat ovat tyypillisesti erilaisia ilmaiskonsertteja, koululaisten loma-aktiviteetteja, urheilu-, kulttuuri- ja tiedetapahtumia ja erilaisten hyväntekeväisyystahojen, kuten UNICEFin ja SPR:n promootioita.

Kauppakeskuksissa vietetään vuosittain myös erilaisia teemapäiviä, kuten Itämeripäivää ja Nenäpäivää – ja toimintaansa esittelevät eri oppilaitokset ja harrasteryhmät.

Spondan kauppakeskuksissa on järjestetty aiempina vuosina satoja ilmaistapahtumia. Saara Aalto esiintyi Forumissa jouluna 2019. Korona-aikana isojen tapahtumien määrää on vähennetty.

Korona-aikana kauppakeskusten agendalle ovat nousseet entistä vahvemmin myös lapsiperheet. Ratinassa ja kauppakeskus Elossa lapsivieraille avattiin kesällä uusia upeita leikkialueita ja Ratinassa perheiden tukena ovat toimineet myös koululaisten loma-ajan aktiviteetit, maksuton lapsiparkki, viikoittainen muskari ja seurakunnan järjestämä perhekerho.

Myös Ratinan odotettu Joulunavaus-tapahtuma ehdittiin järjestää ennen koronan toista aaltoa.

Poikkeusaikana kauppakeskusten agendalle ovat nousseet entistä vahvemmin myös lapsiperheet. Ratinan odotettu Joulunavaus-tapahtuma ehdittiin järjestää ennen koronan toista aaltoa.

”Haluamme olla kohtaamispaikka, joka vetää ihmisiä mielekkään tekemisen ja kiinnostavan informaation äärelle. Digitalisoituvassa maailmassa yhä useampi voi kokea yksinäisyyttä ja myös eri elämäntilanteet voivat luoda tarvetta kohtaamisille. Myös korona-aika on lisännyt yhteisöllisyyden arvoa ja kaipuuta”, Pitkämäki taustoittaa.  

Turvallista asiointia

Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksisen mukaan aktiivinen tapahtumayhteistyö on yritykselle tapa kantaa yhteiskuntavastuuta. Korona-aikana myös turvallisen asioinnin merkitys on kasvanut.

Kauppakeskustapahtumissa yhteistyökumppaneina toimivat usein hyväntekeväisyysjärjestöt. Ratinan Joulunavaus-tapahtumassa SPR:llä oli oma teltta Ratinan Riemu -leikkialueen yhteydessä.

”Yksi sosiaalisen vastuun painopistealueistamme on tilojen terveys ja turvallisuus ja haluamme toimia silläkin saralla suunnannäyttäjänä. Kaikille kauppakeskuksillemme on myönnetty Covid-19 Compliant -sertifikaatti, mikä takaa, että sekä henkilökunnan että asiakkaiden on turvallista asioida tiloissamme myös korona-aikana.”

Covid-19 Compliant -serfikaatti takaa, että kauppakeskuksissamme on turvallista asioida myös korona-aikana.

Poikkeusaika on huomioitu myös yhteistyökumppaneiden valinnassa ja esillä olevissa teemoissa.

”Korona on vaikeuttanut ihmisten arkea monin tavoin. Olemme nostaneet kuluneena vuonna aiempaa vahvemmin esiin esimerkiksi mielenterveyteen ja asunnottomuuteen liittyviä teemoja. Kun järjestämme ohjelmaa erityisryhmille, toimimme aina heidän tarpeensa syvällisesti tuntevien kumppaneiden kanssa”, Airaksinen kertoo.

Sponda haluaa toimia suunnannäyttäjänä myös kauppakeskusten turvallisuudessa. Asiakkaille jaetaan infotiskeillä ilmaisia kasvomaskeja ja kauppakeskusvieraita muistutetaan säännöllisesti käsihygieniasta ja turvavälien noudattamisesta.

Sponda osallistuu joka joulu hyvän tekemiseen myös lahjoittamalla rahaa henkilöstön valitsemalle hyväntekeväisyyskohteelle. Tänä jouluna kohteeksi valikoitui Uusi lastensairaala.

”Haluamme tukea lahjoituksen kautta sairaalassa tehtävää arvokasta työtä ja niitä perheitä, joita lasten sairastaminen koskettaa”, Airaksinen sanoo.

Sponda osallistuu hyvän tekemiseen myös lahjoittamalla rahaa henkilöstön valitsemalle hyväntekeväisyyskohteelle. Tänä jouluna kohteeksi valikoitui Uusi lastensairaala.

Vastuullisuuspäällikkö muistuttaa, että poikkeuksellisena jouluaikana on yhä tärkeämpää pitää huolta omasta jaksamisesta ja läheisten hyvinvoinnista. Toisaalta liikkumista ja kokoontumista rajoittava korona-aika voi myös auttaa näkemään, että joulumieli voi syntyä hyvinkin pienistä asioista.

”Paras joulumieli voi syntyä siitä, että tekee lahjoituksen joulukeräykseen tai käy kaupassa toisen puolesta.”

Jaa

Kiinnostuitko kiinteistöistämme? Tutustu toimitiloihimme.