• Artikkelit
  • Helsingin historiallinen ostosmiljöö kaupungin ytimessä

Helsingin historiallinen ostosmiljöö kaupungin ytimessä

Helsinkiä rakennettiin maan pääkaupungiksi 1800-luvun alkupuolella. Saksalainen arkkitehti Johan Carl Ludvig Engel loi kaupungille sydämen, josta se kasvoi kortteli korttelilta kansainväliseksi kaupungiksi vuosisadan edetessä. Hermeksen talo valmistui vuonna 1898 Aleksanterinkatu 19:ään, joka vielä muutama vuosikymmen aiemmin oli ollut pelto- ja laidunmaata.

Aleksanterinkadun länsipää, jossa myös nykyinen Hermes-kiinteistö sijaitsee, sai hahmonsa 1830-luvulla. Kun Kluuvilahtea ryhdyttiin täyttämään 1800-luvun alussa, intendentti Carl Ludvig Engel laati suunnitelmat Helsingin uudeksi katu- ja korttelijaoksi. Soopelin korttelin tontti 24 siirtyi yksityisomistukseen vuonna 1845, kun kultaseppä Erik Öhman lunasti sen kaupungilta 686 hopearuplan hinnalla. Jo vuoden 1849 lopulla Öhman myi tontin hirsisen asuinrakennuksen kera peruukintekijä Anders Wilhelm Appelrothille hyvällä voitolla, 2 300 hopearuplan hintaan.

Hermes-talon rakennuttaja oli ruotsalainen arkkitehti Carl Gustaf Hiort af Ornäs. Hän oli ostanut tontin vuonna 1891 Helsingin vanhimmalta vanhustenhuollon säätiöltä (Hemmet för obotligt sjuka, myöhemmin Sjukhemmet i Helsingfors), jolle kiinteistö oli siirtynyt Appelrothien testamenttilahjoituksen jälkeen.

Hermeksen talo rakennettiin vuosina 1895–1898 arkkitehtuuritoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan piirustusten mukaan. Pääsuunnittelija hankkeessa oli arkkitehti Max Frelander.

Tammikuussa 1896 perustetun Kiinteistö Oy Hermeksen johdossa olivat Suomen valtiovarainministerinäkin toiminut filosofian tohtori August Ramsay, kiinteistön omistaja Hiort af Ornäs sekä hänen suomalainen arkkitehtikollegansa Knut Edgar Wasastjerna.

Tilavia koteja ja merkkiliikkeitä

Hermeksen taloa asutti rakennuksen alkuvuosina kotitalouksien ohella monta tunnettua kaupallista toimijaa. Hissejä kiinteistössä ei tuolloin vielä ollut, sillä ne tekivät vasta tuloaan Helsingin kerrostalomarkkinoille.

Rakennuksen asuinhuoneistot olivat suurehkoja, kuuden tai kahdeksan huoneen kokoisia.  Talon alakerrassa sijaitsi suuri elintarvikkeiden myyntiin keskittynyt kauppahalli. Alun perin rakennuksen kellarikerros oli kaavailtu keilaradan paikaksi, mutta suunnitelmasta luovuttiin jo talon rakennusvaiheessa. Kiinteistön katutasoa sekä osin toista kerrosta asutti Suomen Teollisuuskauppa, jonka tiloissa pyrittiin esittelemään kotimaista teollisuustuotantoa, esimerkiksi huonekaluja, tekstiilejä ja leluja.

Vuosina 1909–1910 talossa toimi myös elokuvateatteri Arkadia. Se muutti Iso Roobertinkadulle ja vaihtoi myöhemmin nimensä Robertaksi.

1930-luvulla kadunkulmassa oli Herrain vaatehtimo M. Waltonen ja myöhemmin muun muassa Valioasu. Kiinteistössä on toiminut vuosien varrella myös lukuisia kahviloita, kuten Nissen, Colombia ja Cafe Paulig.

Muutoksia ulkoasussa

Museoviraston suojelema Hermes kohosi 1920-luvulla toteutetun ullakkokerroksen rakentamisen myötä kuusikerroksiseksi – osassa rakennusta on nyttemmin myös seitsemäs kerros, jossa on kaksi huoneistoa sekä teknisiä tiloja.

Koristeellisista julkisivuista on poistettu komea konsolirivi. Ullakolle rakennettiin 1919 – 1920 näyttelyhalli. Kellari rakennettiin pihan alle 1926. Samana vuonna vaihdettiin pohjakerroksen näyteikkunat.

Kaikkien kerroksien pohjaratkaisuja on vähitellen muutettu, mutta alkuperäisen pohjaratkaisun pääpiirteet ovat säilyneet. Varsinkin pohjakerroksen tilat ovat muuttaneet ilmettään kauppojen omistajien maun ja tarpeiden mukaan.

Pohjakerroksen julkisivumateriaali, ornamentiikka ja ikkunajako palautettiin viimeisessä korjauksessa 1980-luvulla.

Aleksanterinkatu 19. Näkymä sateen jälkeen kävelykatukokeilun aikoihin Aleksanterinkadulta Keskuskadun risteyksestä Mannerheimintien suuntaan.

Uusiin käsiin

Syyskuussa 1977 kiinteistöosakeyhtiö lopetti toimintansa, ja se fuusioitiin Helsingin Osakepankkiin. Nykyisen omistajansa Sponda Oyj:n haltuun Hermes-talo siirtyi vuonna 2003.

Nykyisin Hermes kuuluu Helsingin ydinkeskustan vetovoimaiseen Citycenterin kauppakeskus- ja toimitilakokonaisuuteen. Sen korttelista löytyy lukuisa joukko kaupan alan toimijoita ja palveluita terveydenhuollosta pankkeihin ja ravintoloihin. Liikenneyhteydet kohteesta ovat erinomaiset, sillä Helsingin rautatieasema sijaitsee vain kävelymatkan päässä.

Spondalle Hermeksen hankinta oli luonnollinen jatke samassa korttelissa sijaitsevan Makkaratalon eli Citycenterin kaupallisen kokonaisuuden kehittämishankkeessa.

Katso video:

Tapio Liinoja kertoo Hermeksen tarinan

Talon tiedot:

  • Osoite: Aleksanterinkatu 19
  • Rakennusvuosi 1898
  • Arkkitehti: Max Frelander (arkkitehtuuritoimisto Grahn, Hedman & Wasastjerna)
  • Kortteli: Soopeli

Julkaistu 15.5.2017

Jaa